Roy Head, rockabilly rebel bez příčiny

Naposledy aktualizováno: 2.4.2018

Roy Head (19. 1. 1941) byl prototypem rockabilly rebela bez příčiny. Vyrůstal v muzikální rodině a od devíti let hrával s rodiči a sourozenci na nejrůznějších countryových zábavách po celém Texasu.

Další rebel bez příčiny

V šestnácti letech propadl nahrávkám Jamese Browna, Little Richarda, Jerry Lee Lewise, Fatse Domino a samozřejmě Elvise Presleyho. Sestavil si vlastní kapelu The Traits, později přejmenovanou na Roy Head and The Traits a na dalších devět let měl s kým nahrávat a vystupovat.

The Traits byli na tu dobu poměrně revolučním seskupením, když ke klasickému rockovému kvartetu přibrali i tři hráče na dechové nástroje. To nebylo tehdy u „běloušských“ rhythm’n’bluesových, resp. rockabilly kapel běžné.

Měli velké štěstí, že již na počátku společné cesty nahráli první lokální hit One More Time. Od té chvíle se o nich začalo mluvit v centrálním Texasu, západní Louisianě a jižní Oklahomě.

Předcházel je pověst rebelské kapely. Napomáhala tomu divoká pódiová show, ve které exceloval především Roy Head. Divoce pobíhal po pódiu, vrhal se na kolena, zuřivě vykřikoval a seskakoval mezi diváky.

Svoje koncertní renomé bohužel nedokázali potvrdit prodejem gramofonových desek. To se mělo změnit v roce 1965.

Konečně vydělali pořádný balík

Baskytarista kapely Gene Kurtz přišel s motivkem na píseň, kterou nejdříve pojmenovali Talking About A Cow. Za dvě stě dolarů nahráli její přepracovanou verzi, která dostala jméno Treat Her Right.

Na tu dobu stálo nahrávání poměrně dost peněz a kapela mohla proinvestovat dost peněz. Riskovat nechtěl ani Don Robey, majitel labelů DukePeacock Records. Písnička se mu sice líbila, ale pro jistotu ji vydal na pobočném labelu Backbeat.

Singl Treat Her Right všechny překvapil. Na rhythm’n’bluesovém žebříčku vystoupal na první místo. Na jeho pop obdobě byl druhý, když první místo okupovali The BeatlesYesterday. Později píseň nazpíval například Otis Redding.

Roy Head and The Traits se na necelé dva roky stali opravdu horkým zbožím. Na plakátech zvoucích na společné koncerty byli uváděni výše, než jejich někdejší vzory Fats Domino nebo Jerry Lee Lewis.

V dalších měsících se kapela rozložila kvůli finančním záležitostem. Muzikantům se také nechtělo pravidelně vystupovat a jezdit na delší koncertní šňůry. Chtěli hrát jen o víkendech. Po vleklých právnických sporech se skupina rozchází.

Royova sólová dráha plná skandálů a výtržností

Roy zkouší sólovou dráhu. Lemuje ji řada skandálů, násilností a výtržností. Bojuje s alkoholismem a neváhá se při koncertech zapojit do rvaček s diváky. Získal pověst rváče, který několika fanouškům přerazil sanici a nos. Promotéři a texaští majitelé restaurací, barů a hudebních klubů nemají zájem o jeho vystoupení.

Přibližně od roku 1974 se Roy Head začíná věnovat country hudbě. Má několik lokálních hitů, jako byla v roce 1977 píseň Come to Me. Kariéra country zpěváka ale již nikdy nedosáhla Royova rebelského věhlasu z doby dávné Treat Her Right.

Ukázky:

One More Time – https://youtu.be/CtzaC3r1lxI

Treat Her Right – https://youtu.be/1GcOMAG0w5Q

Apple of My Time – https://youtu.be/_Nx-JCwChk0

Come to Me – https://youtu.be/FeoB3H5kqFA

Be sociable and share

Autor

mingus

Nalezli jste v článku chybu? Nebo máte zajímavou informaci, která v článku chybí? Napište mi přes kontaktní formulář. Děkuji.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..