Bojovnice proti otroctví Harriet Tubman

Naposledy aktualizováno: 31.1.2021

Portrét Harriet Tubman z roku 1895 (Credit Photo: Horatio Seymour Squyer / Wikimedia, Creative Commons Public Domain Mark 1.0)
Portrét Harriet Tubman z roku 1895 (Credit Photo: Horatio Seymour Squyer / Wikimedia, Creative Commons Public Domain Mark 1.0)

Kdo byla Harriet Tubman, jejíž portrét chce Joe Biden dostat na dvacetidolarové bankovky namísto bývalého prezidenta Andrewa Jacksona? V dnešním článku bych vám rád abolicionistku Tubman představil. Na konci najdete pár zdrojů.

Harrietinu maminku vlastnila Mary Pattison Brodess, tatínka Anthony Thompson

Harriet Tubman (pravděpodobně Březen 1822 – 10. 3. 1913, narozena jako Araminta „Minty“ Ross ) se narodila jako otrokyně, po útěku se z ní stala aktivní abolicionistka, během občanské války špiónka, vojákyně a zdravotní sestra. V druhé polovině 19. století se zapojila do hnutí za práva žen. Jedná se o významnou postavu (afro)amerických dějin.

Tubman strávila v otroctví cca dvacet pět let. Její majitel prodal její tři sestry, s nimiž se už nikdy nesetkala. V roce 1849 to vypadalo, že bude na prodej i Tubman a zbylí sourozenci, takže se Harriet rozhodla utéct na sever. Utekla sama – manžel (ne otrok) i bratři se báli důsledků.

Návrh možné podoby přední strany dvacetidolarové bankovky s podobiznou Harriet Tubman
Návrh možné podoby přední strany dvacetidolarové bankovky s podobiznou Harriet Tubman
Součást Underground Railroad

Tubman se po útěku rozhodla stát součástí tzv. Podzemní železnice (Underground Railroad), což byla síť tajných cest, úkrytů, tunelů a převaděčů, která měla pomoci otrokům při útěcích. Podle odhadů historiků uteklo v letech 1800-65 s pomocí ‚železnice‘ cca sto tisíc otroků.

Tubman se do otrokářských států (ozbrojená) vrátila devatenáctkrát a pomohla za jednu dekádu zhruba třem stům otrokům na svobodu do Kanady (od roku 1850 nestačilo utéct na sever). I proto se jí přezdívalo Mojžíš. Zachránila většinu zbývajících členů vlastní rodiny, ale manžel se k ní odmítl připojit.

Mapa tzv. Podzemní železnice z období před vypuknutím Války Severu proti Jihu
Mapa tzv. Podzemní železnice z období před vypuknutím Války Severu proti Jihu
Velela jednotce černošských vojáků u přívozu na řece Combahee
Dřevorytina s podobiznou Harriet Tubman z období Občanské války. (Tiskař W.J. Moses, stereotyped Dennis Bro's & Co. / Wikimedia, Creative Commons Public Domain Mark 1.0)
Dřevorytina s podobiznou Harriet Tubman z období Občanské války. (Tiskař W.J. Moses, stereotyped Dennis Bro’s & Co. / Wikimedia, Creative Commons Public Domain Mark 1.0)

Protože se Tubman díky převaděčství vyznala v jižanských státech, během občanské války ji Sever využíval jako špiónku. Převlékala se za stařenu a vyzvídala pozice armády Konfederace a zásobovací strategii. Také pracovala jako zdravotní sestra v nemocnicích pro černošské vojáky.

V roce 1863 vedla (jako první žena v historii USA) jednotky černošských vojáků v nájezdu na přívoz na řece CombaheeJižní Karolíně. Cílem bylo zničit zásobovací kapacity, místní plantáž a zneškodnit podvodní miny. Mise byla úspěšná a Tubman se podařilo osvobodit sedm set padesát otroků.

Třicet let čekání na veteránský důchod

Po válce trvalo federální vládě třicet let, než Tubman přiznala veteránský důchod a vdovský důchod po smrti druhého manžela, černošského veterána občanské války. Například zákonodárci z Jižní Karolíny byli dlouho proti. S přiznanými penězi Tubman založila charitu a domov pro důchodce.

Na přední straně bankovky má Tubman nahradit Andrewa Jacksona, známého odsunem původních obyvatel, vlastnictvím otroků a zrušením druhé centrální banky USA. Ale i volba Tubman má zajímavé negativní morální aspekty, viz článek na time.com.

Harriet Tubman na sklonku života pravděpodobně v roce 1911 na zahradě svého domu v Auburnu, New York. (Credit Photo: Neznámý autor / Wikimedia, Creative Commons Public Domain Mark 1.0)
Harriet Tubman na sklonku života pravděpodobně v roce 1911 na zahradě svého domu v Auburnu, New York. (Credit Photo: Neznámý autor / Wikimedia, Creative Commons Public Domain Mark 1.0)

Autor: Jan Beneš
@JanBenesAggie
(Afro)Amerikanista na Ostravské univerzitě #osu
Externě Masarykova univerzita #municz
Absolvent Texas A&M University #tamu

Zdroje:

Na youtube najdete obstojný dokument Harriet Tubman: They called her Moses (2018).
PBS má na youtube dokument Underground Railroad: The William Still Story.
Existuje i celovečerní film Harriet z roku 2019.
Nakonec doporučím román Podzemní železnice od Colsona Whiteheada.

Be sociable and share

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..