Furry Lewis, bluesman ve službách memphiských komunálních služeb

Naposledy aktualizováno: 11.4.2018

Furry Lewis (6. 3. 1893 – 14. 9. 1981, narozen jako Walter E. Lewis) patří mezi pozoruhodné memphiské pouliční hudební klenoty. Byl představitelem klasických, předválečných country bluesových kytaristů a zpěváků. Od roku 1930 až do dosažení důchodového věku každý den s koštětem v ruce poctivě zametal ulice Memphisu.

tvrdé začátky na memphiské beale street

Furryho osobní příběh je podobný osudům milionů dalších černošských obyvatel převážně zemědělských států Unie. Nedochodil ani obecnou školu, aby pomohl rodině zajistit minimální prostředky na obživu. V okolí Memphisu bere jakoukoliv příležitostnou práci a pracuje také jako poslíček.

Furry Lewis: Good Morning Judge (2003, Fat Possum Records)

Ve čtrnácti si přivydělává na Beale Street, která slouží jako černošské centrum s řadou obchůdků a menších obchodních center.

Na tehdejší memphiské obchodní tepně vyrostlo i mnoho stánků s prodejem ryb, jídelen, klubů a tančíren, ve kterých se uplatnila řada dnes již bohužel zapomenutých talentovaných muzikantů hrajících k poslechu a tanci.

talentovaný vypravěč bluesových příběhů

Furryho vrozená schopnost vyprávět lidské příběhy prostřednictvím blues, a jeho bezstarostný slovní projev ke každému publiku, lhostejno zda k černému nebo bílému, z něj dělají vyhledávaného a oblíbeného showmana.

Ve čtyřiadvaceti se rozhodne opustit Memphis a vydává se na cestu. Naskočí na nákladní vlak, tehdy nejoblíbenější dopravní prostředek všech tuláků, tak nešťastně, že se zraní o kola vagónu.

Lékaři mu musí dolní končetinu amputovat. Furry nosí do konce života protézu. Díky jeho otevřené povaze se se zraněním vyrovná a má alespoň do konce života o čem vyprávět. Po propuštění z nemocnice začne hrát se svými přáteli Willem ShademGusem Cannonem v jejich Memphis Jug Bandu.

dvanáct bluesových čísel pro label Vocalion

Dva roky před vypuknutím velké hospodářské krize se přestěhoval do Chicaga. Během půl roku nahraje dvanáct bluesových čísel pro label Vocalion. Jsou mezi nimi klenoty jako Billy Lyons And Stack O’Lee, Rock Island BluesMr. Furry’s Blues.

V roce 1928 se vrací do Memphisu a podepisuje smlouvu s Victor Records. Výsledkem jsou gramodesky se slavnými nahrávkami Kassie Jones Part 1 / Kassie Jones Part 2, I Will Turn Your Money GreenJudge Harsh Blues.

Z natáčení v hotelu Peabody pochází verze legendární pracovní písně John Henry (The Steel Driving Man)Black Gypsy Blues. Obě se až do konce Lewisova životního příběhu stanou pevnou součástí jeho koncertního repertoáru.

znovuobjevený díky manželům chartesovým
Furry-Lewis (1959, Folkways Records)

Furryho hudba a jedinečný kytarový styl nezapadly díky pečlivé práci muzikologů AnnSama Chartersových na konci padesátých let minulého století.

V roce 1959 manželé připraví Furryho eponymní dlouhohrající desku pro label Folkways. O dva roky později vzniká v Chartersově režii krátkometrážní film The Blues, v němž Sam zdokumentoval Lewisův styl vybrnkávání a slide.

V šesté dekádě vychází Furrymu několik alb u Prestige, Fantasy a také znovu u Folkways. Během dvou frekvencí zorganizovaných hudebním producentem a muzikologem Georgem Mitchellem v roce 1962, a o pět let později, Furry natočí bluesový materiál, jenž vychází až o čtyři desítky let později na CD Good Morning Judge (2003, Fat Possum).

Kritiky vřele přijatý komplet nahrávek Beale Street Blues (1971, Barclay) má na svědomí memphiský producent Terry Manning. Nastěhoval se 5. března 1969 i se studiovou technikou k tehdy nemocnému Furrymu do obýváku. Lewise tím evidentně nerozhodil. Hrál a zpíval pohodlně usazen na lůžku. Album je zprvu dostupné pouze ve Francii. O tři roky později se objevuje jako titul Fourth And Blade v katalogu firmy Blue Star.

Furryho blues v časopise playboy
W. Furry Lewis: Beale Street Blues (1971, Barclay)

V roce 1970 vychází velký článek Furry’s Blues v magazínu Playboy z pera hudebního publicisty Stanleyho Bootha.

O dva roky později Lewis vyráží na koncertní turné v rámci Memphis Blues Caravan. Součástí show jsou také další bluesmani z mississippské Delty Bukka WhiteSleepy John Estes.

Zároveň jde do distribuce LP deska Furry Lewis & Bukka White – At Home With Friends (1972) vydaná u ASP Records. Každému z interpretů je věnována jedna strana vinylového vydání.

V roce 1981 Furry Lewis, tento pozoruhodný vypravěč lidských osudů, opouští náš svět. Zůstává po něm pěkná řádka písní a nahrávek, ale také mnoho vzpomínek.

Od uklízení ulic se v závěru životní pouti dopracoval ke spolupráci s multižánrovými Alabama State Troopers a k předskakování známým rockovým hvězdám, počínaje Leonem Russellem a konče britskými Rolling Stones.

Ukázky:

Kassie Jones – https://youtu.be/utammENmG18
I Will Turn Your Money Green – https://youtu.be/0bAuxOXGvUc
John Henry (The Steel Driving Man) – https://youtu.be/FIL9Vc3EAnk
Judge Harsh Blues – https://youtu.be/G0eyTfr5B98
Rock Island Blues – https://youtu.be/OGEDDHUq5cI

Be sociable and share

Autor

mingus

Nalezli jste v článku chybu? Nebo máte zajímavou informaci, která v článku chybí? Napište mi přes kontaktní formulář. Děkuji.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..