Jackie Wilson, jedno z prvních velkých rock’n’rollových jmen

Naposledy aktualizováno: 24.4.2019

Jedním z největších rhythm’n’bluesových zpěváků historie je čtyřoktávový tenor Jackie Wilson (9. 6. 1934 – 21. 1. 1984, narozen jako Jack Leroy Wilson Jr.). Významně ovlivnil vývoj rock’n’rollu a soulu.

juniorský boxerský šampion ve weltrové váze

Jako šestnáctiletý si Jackie Wilson vybojuje boxerský titul ve welterové váze mezi o dva roky staršími borci. Hlad po úspěchu a nezměrné fyzické úsilí si z ringu přenesl i do hudebního světa a na koncertní pódia.

Svým černošským následovníkům vydláždil cestu vedoucí z rhythm’n’bluesových žebříčků až na vrcholy celostátních pop hitparád. Dnes je Jackie bohužel již jen jedním z neprávem zapomenutých velikánů.

Na vině je řada závažných událostí v jeho osobním životě. Šestnáct jeho písní dosáhlo na umístění v TOP10 rhythm’n’bluesového žebříčku. Šest z nich se probojovalo až na samý vrchol.

Pan Rozechvělý

Rok po ukončení střední školy nahradí tehdy nesmírně populárního Clydea McPhattera na pozici sólového zpěváka ve skupině The Dominoes kapelníka Billyho Warda.

V roce 1957 podepíše manažerskou smlouvu o zastupování s detroitským hudebním impresáriem Natem Tarnpolem. Tarnpol pro něj vyjedná nahrávací kontrakt u labelu Brunswick Records, u kterého debutuje singlem Reet Petite.

Jackie Wilson: Whispers (1966, Brunswick)

Nahrávka zaboduje v žebříčcích na obou stranách Atlantického oceánu. Napsali ji Berry GordyTyran Carlo. Finanční profit z písně Gordymu přinesl základní kapitál, z něhož financoval start značky Motown Records.

V roce 1986, dva roky po Jackieho smrti, se nově vydaná Reet Petite stane jedničkou britské hitparády a získá prestižní titul vánoční jedničky žebříčku tzv. UK Xmas No.1.

Mr. Excitement nemá prakticky žádnou konkurenci

V roce 1958 Wilson získá svoji první Zlatou deskou. Dynamická beatová balada Lonely Teardrops se usídlí až na samém vrcholu rhythm’n’bluesového žebříčku. V hudebním tisku vychází nadšené kritiky. Bouřlivých ovací, a nevídaného zájmu příznivců, se dostává i navazujícím vyprodaným koncertním turné.

Mr. Excitement, jak zní Jackieho přezdívka, mezitím chrlí další hity – That’s Why, Night, A Woman, A Lover, A Friend, Baby Workout nebo (Your Love Keeps Lifting Me) Higher and HigherDoggin‘ Around.

Jeho tenor nemá u fanoušků vážného konkurenta. Na konci padesátých let kraluje žebříčkům. Singl Night je oceněn Zlatou desku. Dalším krokem jsou herecké role filmech Go, Johnny, GoTeenage Millionaire.

Životní smolař nebo viník?

V dalších letech je Jackieho pěvecká kariéra ovlivněna násilím, finančními podvody a také úmrtím syna. V roce 1961 ho postřelila přítelkyně poté, co odhalila, že je jí nevěrný.

Po uzdravení se provalí finanční skandál. Díky vlastní bezmezné důvěře k daňovým poradcům se ocitá na mizině. Osmnáct manažerů labelu Brunswick, včetně Nata Tarnpolea, je později odsouzeno za daňové podvody.

V roce 1967, je Jackie Wilson zatčený v hotelovém pokoji v Jižní Karolíně, kam si pozval dvě bělošské prostitutky. Na konci šesté dekády umírá jeho šestnáctiletý syn na následky zranění způsobených střelnou zbraní. V roce 1977 jedna z dcer zemře na srdeční zástavu. A aby toho nebylo dost – o jedenáct let je zastřelena její sestra.

Smutný konec úspěšné pěvecké dráhy

V polovině sedmdesátých let Jackie zkolabuje v průběhu koncertu a upadne do bezvědomí. Příbuzní svedou několik právních bitev o opatrovnictví a především o práva k jeho hudební pozůstalosti.

Nenasytná manželka se rozhodla  vyždímat z vlastnictví Wilsonova písňového katalogu maximum. Nenechá ani dostatek finančních prostředků na Jackieho náhrobek. V roce 1984 se rozhodne uložit jeho ostatky do neoznačeného hrobu.

Díky sbírce se o tři roky později podaří shromáždit dostatečný obnos a místo posledního odpočinku rock’n’rollového velikána konečně získá důstojný vzhled.

Ukázky:

Reet Petite – https://youtu.be/tE46zm4yjhA
Lonely Teardrops – https://youtu.be/jgyl_LBdcxo
That’s Why – https://youtu.be/4T6bk-pDrbc
Night – https://youtu.be/AANwa2Kjq9A

Be sociable and share

Autor

mingus

Nalezli jste v článku chybu? Nebo máte zajímavou informaci, která v článku chybí? Napište mi přes kontaktní formulář. Děkuji.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..