Bob Marley, posel Třetího světa

Naposledy aktualizováno: 28.11.2017

Jamajský ska, rocksteady, dub a reggae zpěvák, kytarista, skladatel, politický aktivista a vášnivý milovník kopané Bob Marley (6. 2. 1945 – 11. 5. 1981) se zařadil již za svého života mezi výrazné světové kulturní a politické osobnosti 20. století.

Zamlčované problémy tzv. Třetího světa

Svými písněmi a politickou činností se Bob Marley zasloužil o nárůst zájmu občanů euroatlantické civilizace o dění v rozvojových zemích. Upozornil na sociální a ekonomické problémy tzv. Třetího světa.

Marleyho životní filozofie, vycházející z rastafariánství, víry v dobro a mírové řešení problémů mezi lidmi a národy, přetrvala i do třetího tisíciletí. Jeho odkaz stále nabývá na významu a je zřejmě vlivnější, než byl v době, kdy Marley umíral v miamské nemocnici na rakovinu.

Dnes se zcela běžně používají jeho slavné slangové výrazy Babylon System nebo Rat Race, kterými si pojmenoval společenský řád a snažení lidí o přežití v něm. Mezinárodní organizace Amnesty International, celosvětové hnutí, které monitoruje porušování lidských práv a iniciuje kampaně proti jejich porušování, přijala Marleyho skladbu Get Up, Stand Up za svoji neoficiální hymnu.

Začátky v chudinském ghettu trenchtown

Určitě bude dobré přehodnotit některé aspekty Marleyho života a jak se léta objasňují určité části Bobova mýtu. Protože mnoho z toho, co si myslíme, že o něm víme, je založeno na báchorkách. Velká část historie jeho života až do první poloviny sedmé dekády minulého století jsou totiž drby.

Jsou to skazky, které přerostly v legendy a nakonec byly přijaty jako určitý druh pravdy, pravdy, která se liší podle toho, kdo ji vypráví. Budeme si muset počkat, až se najde historik, který se pokusí vše uvést na pravou míru za pomoci hodnověrných materiálů.

Počátky jeho hudební kariéry můžeme vystopovat již v roce 1956, kdy se společně s matkou stěhuje do Kingstonu. V místním chudinském ghettu Trenchtown se seznámí se synem matčina nového životního partnera Nevillem Livingstonem, jemuž kamarádi neřekli jinak než Bunny Wailer.

První singly u Coxson Music City

O šest let později nazpívá první vlastní skladbu Judge Not, jež se stane místním hitem. Na etiketě singlu vydaného kingstonským labelem Coxson Music City je Marleyho příjmení zkomoleno na Morley, ale pro něj byl v té době určitě důležitější první honorář ve výši dvaceti liber. Bob pro Coxson nahraje ještě několik písní. Mezi nimi One Cup of CoffeeTerror.

Bob Marley And the Wailers: Soul Rebels (1970, Trojan)

Přibližně v té době Marley potkává Petera McIntoshe, jenž má přezdívku Tosh. Společně s ním, a kamarádem Nevillem (Bunny Wailerem), založí hudební skupinu, jejíž název se po několika změnách ustálil na The Wailing Wailers.

Trio se pokouší psát první společné písně. Díky podpoře hudebního nadšence a kingstonského učitele hudby Joea Higgse se učí hrát na kytary a získávají teoretické i praktické základy zpěvu a kompozice.

Marley se živí jako svářeč. Při práci mu do oka vlétne okuj. Zkušenost později zpracuje v písni Night Shift. Jeho matka využije nabídky své sestry a odstěhuje se do Spojených států amerických.

V jedenadvaceti odjel do delaware

V roce 1964 mají Wailing Wailers první celojamajský hit se ska skladbou Simmer Down. O dva roky později Bob odjíždí za matkou do Wilmingtonu v unijním státě Delaware.. Žil tam od 17. února 1966 se svou matkou Cedellou a jejím druhým manželem, podle mnohých dobrosrdečným gentlemanem jménem Edward Booker.

Cedella ho prosila, aby za ní přijel. Stejně jako většina Marleyho krátkého života, i jeho pobyt v Delaware, byl mnohokrát podroben zkoumání v desítkách článků, blogů, místních zpravodajských relací a dokonce i v dokumentu BBC Radio 4 (Bob Marley: The Chrysler Year). Ta doba je tolik fascinující, jak to má být. V Delaware je jako ryba ve vodě. Ne na Floridě, v New Yorku nebo v New Orleans. Ale v Delaware. Ten kontrast nemůže být absurdnější.

O účelu jeho přestěhování do USA se vždycky vedly dohady. Převládá názor, že si chtěl vydělat pořádný balík peněz, aby si mohl na Jamajce založit vlastní label (Tuff Gong Records).

V suterénu své matky skládal písničky s kytarou a nahrával hodiny syrových demosnímků na magnetofonové pásky. Důležitější však bylo, že jeho žena Rita, kterou si vzal pár dní před odjezdem do USA, zůstala v Kingstonu.

O důvod víc, aby se na ostrov vrátil. Ale podle jeho odpovědí z nedávno nalezeného přepisu výpovědi před imigračním úředníkem ministerstva spravedlnosti, to vůbec nebylo cílem. I když je jasné, že Bob mohl svoje odpovědi záměrně a účelově formulovat.

Ve stejném období navštíví Jamajku etiopský císař Haile Selassie I. Rastafari. Císařova osobnost a rastafariánská náboženská víra Boba Marleyho osloví a on uvěří, že je císařův syn. Bob je pozván na odvody branců do vietnamské války. Ve snaze vyhnout se vojenské službě se v roce 1966 vrací zpátky na Jamajku.

Soul Rebel vydává první alba

V roce 1969 Marley naváže spolupráci s producentem Lee Scratch Perrym. Perry ho seznámí s bratry Barretovými. Aston hraje na baskytaru a Carly na bicí. Oba se později připojí jako rytmika k základnímu triu Wailing Wailers.

O rok později Bob zakládá label Tuff Gong Records a vydává u něj, za produkčního dohledu Lee Scratch Perryho, první album Wailing Wailers Soul Rebel.

Kolekce je dostupná i mimo Jamajku. V Karibiku debut získává poměrně solidní odezvu a tak logicky přichází zájem ze strany většího labelu. Chris Blackwell, zakladatel anglických Island Records, se s Wailers domluví na smlouvě, která jim zajistí celosvětovou distribuci.

The Wailers: Catch A Fire (1973, Island/Tuff Gong)

Skupina natáčí písně pro domluvenou debutovou LP desku Catch A Fire (1973) u Island Records ve studiích na Jamajce. Při finálním mixu v Londýně se Blackwell rozhodne do původních nahrávek přimíchat kytarové party Waynea Perkinse.

Rozpad originálních Wailing Wailers a začátek bobovy sólové kariéry

Původní sestava Wailing Wailers ještě připraví druhou písňovou kolekci – vydanou pod názvem Burnin‘ (1973). Eric Clapton si z alba vybírá skladbu I Shot The Sheriff a má rázem jedničku na žebříčku.

O Marleym se začíná mluvit a psát. Na první pohled to vypadá, jako by hudební svět náhle objevil na mapě jamajské reggae. Tosh a Bunny Wailer dostávají pomyslnou fotbalovou červenou kartu a ze skupiny, nyní pojmenované Bob Marley and The Wailers, odchází. Jsou nahrazeni sboristkami z I-Three.

Bob Marley And the Wailers: Natty Dread (1974, Island/Tuff Gong)

Třetí přelomové album u Island má název Natty Dread (1974). Výrazně zaboduje na žebříčku, když se dostane do první stovky mezi LP deskami.

Singl No Woman No Cry postoupí do třetí desítky. Album je silně sociálně vyhraněné. Je na něm zařazena i řízná Them Belly Full (But We Hungry) vyprávějící o plných panděrech a hladových lidech.

Rastamanovy vibrace a atentát před festivalem smile jamaica

Následující studiové dílo Rastaman Vibration (1976) zaznamenává obrovské úspěchy na obou stranách Atlantiku – osmé místo v USA a patnácté ve Velké Británii.

Marley je výhradním autorem všech skladeb, přesto je, z důvodu finančních nejasností okolo jeho zastupování firmou Cayman Music, nechal podepsat svými přáteli, rodinnými členy a známými.

Bob Marley And the Wailers: Babylon By Bus (1978, Island/Tuff Gong)

Počátkem prosince připravuje vystoupení v domovském Kingstonu. Na Jamajce je hodně rozjitřená politická situace a její obětí se stane i Marley, když je na něj a jeho ženu Ritu spáchán atentát.

Bob je zraněn na levé ruce, Rita na hlavě – obě poranění jsou způsobené střelnou zbraní. Přesto o dva dny později na již připravené koncertní akci Smile Jamaica vystoupí. Po koncertě opouští Jamajku a uchyluje se na rok a půl do Londýna.

Exodus do londýna, autobusem po babylonu a jedna láska a mír

Během britského exilu Bob nahraje dvě studiová alba – Exodus (1977) a Kaya (1978). Na prvním se tématicky věnuje politickým otázkám, sexu a víře v život. Na druhém jsou písně více pohodové a doslova provoněné konopím/Kayou.

V souvislostí s tímto albem se objevují první kritické připomínky, že se Marley zaprodává a již není názorově vyhraněný. Bránil se tím, že písně psal pod vlivem touhy po smíření a ukončení násilností na Jamajce.

Z navazujícího turné pochází vynikající koncertní záznam Babylon by Bus (1978). Současně s turné Marley osloví dopisem jamajské politické rivaly a pozve je do Londýna na mírová jednání, jež by měla ukončit vlnu násilností na jeho rodném ostrově.

Marley uspěje a připraví další velký kingstonský koncert pod názvem One Love Peace, na kterém si podají ruce zástupci dvou největších jamajských politických stran.

politicka idea panafrikanismu a mírového sjednocení afrických států

V následujícíh letech Marley přenáší svoje hudební aktivity zpátky na Jamajku. Je prvním, kdo si na karibském ostrově vybuduje hudební studio i s vlastní lisovnou desek.

V jeho Tuff Gong Recording Studios také na začátku roku 1979 nahraje komplet Survival, na němž představil svoji politickou ideu panafrikanismu a mírového sjednocení afrických států.

Plánoval, že postupně vydá další dva díly pomyslné trilogie. Prvním mělo být album Survival, druhým Uprising (1980) a třetím již bohužel posmrtně vydané Confrontation (1983).

Poslední dvě alba jsou především přehledem Bobových intimních zpovědí, demo náčrtů a záznamem jeho hledání dalšího vztahu k rastafianské víře a světu.

Bob Marley And the Wailers: Survival (1979, Island/Tuff Gong)

V roce 1980 sám kompletně zajistí financování jeho koncertního vystoupení v africké Zimbabwe v den vyhlášení její nezávislosti. V průběhu dalších měsíců mu lékaři diagnostikují zhoubný nádor na mozku poté, co zkolaboval při běžném joggingu v parku.

Bob Marley and The Wailers odehrají 29. září 1980 svůj poslední veřejný koncert v americkém Pittsbourghu. Loučí se dávnou písní, napsanou společně s Peterem Toshem – Get Up, Stand Up.

Následně zruší zbytek koncertní šňůry. Odletí za lékaři do Německa. Při návratu domů na Jamajku znovu kolabuje. Letecký speciál musí přistát v USA.

Bob Marley umírá 11. května 1981 v Miami na Floridě. Jeho hrob leží v rodné vesnici Nine Miles.

Ukázky:

Judge Not – https://youtu.be/p9Mle0jBbic

One Cup of Coffee – https://youtu.be/8kFkFPxW-TU

Simmer Down – https://youtu.be/ItIkqcss0iU

LP Catch A Fire – Stir It Up – https://youtu.be/S3UqvWk8-uw

LP Burnin‘ – Get Up, Stand Up – https://youtu.be/q7iXcKKpdx0

LP Natty Dread – Them Belly Full (But We Hungry) – https://youtu.be/no5YWKY6eOs

LP Rastaman Vibration – Night Shift – https://youtu.be/nGwGWJMM740

LP Exodus – Jamming – https://youtu.be/5WlCdiU9IzA

LP Kaya – Is This Love – https://youtu.be/CHekNnySAfM

LP Survival – Africa Unite – https://youtu.be/FpfxD0yY6f8

LP Uprising – Could You Be Loved – https://youtu.be/ZnMNnO7vQB4

LP Confrontation – Chant Down Babylon – https://youtu.be/sTR8qnid3-U

Be sociable and share

Autor

mingus

Nalezli jste v článku chybu? Nebo máte zajímavou informaci, která v článku chybí? Napište mi přes kontaktní formulář. Děkuji.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..