Curtis Mayfield, život protkaný pocity a emocemi

Naposledy aktualizováno: 3.6.2021

Curtis Mayfield: New World Order (1996, Warner Bros)
Curtis Mayfield: New World Order (1996, Warner Bros)

Charakterizovat, bohužel již zesnulou velkou soulovou legendu a výtečného multiinstrumentalistu Curtise Mayfielda (3. 6. 1942 – 26. 12. 1999, narozen jako Curtis Lee Mayfield) jen jako ikonu,  by znamenalo udělat mu medvědí službu… Díky nádhernému falsetu byl jeho hlas, plný víry v překonání životních těžkostí, slyšet po celém světě.

první krůčky s otlučenou kytarou v ruce

Curtis Mayfield vzešel z doo wopové scény konce padesátých let dvacátého století, aby později jako jeden ze zakladatelů funku na přelomu šesté a sedmé dekády vytvořil průkopnické dílo se skupinou The Impressions. Byl velmi plodným skladatelem – nejenže napsal hromadu hitů pro sebe a pro The Impressions, ale vykouzlil hity a dokonce kompletní alba pro mnoho dalších umělců.

Narodil se 3. června 1942 v Chicagu a vyrůstal v tamní drsné čtvrti Cabrini-Green. Jeho otec opustil rodinu, když byl Curtis ještě batole, a nechal ho vyrůstat u matky a babičky.

Na kytaru se naučil hrát sám poté, co v jejich domě našel otlučený nástroj. V některém rozhovoru se svěřil, že kytaru miloval tak, že si ji brával před usnutím do postele. Zázemí pro muzikantský rozvoj a růst našel také díky církvi, v níž se významně angažovala jeho babička. Na nedělních náboženských setkáních zpíval gospelový repertoár se sborem Northern Jubilee Gospel Singers.

Součást hnutí za lidská práva
The Impressions: The Young Mods' Forgotten Story (1969, Curtom Records)
The Impressions: The Young Mods‘ Forgotten Story (1969, Curtom Records)

Více než čtyřicetiletou hudební kariéru nastartoval coby čtrnáctiletý v doo wopovém souboru Alphatones. Pokračoval v The Impressions. Kvintet vznikl v roce 1958 na základech tria Roosters.

Na postu hlavního zpěváka stál Jerry Butler. Není proto divu, že se nějakou dobu jmenovali Jerry Butler & The Impressions. Když v roce 1962 Butler a bratři Arthur a Richard Brooksovi z kapely odešli, Curtis se rozhodl sestavu zredukovat na trio.

K návratu vyzval zakládajícího člena a tenoristu Freda Cashe. Basové vokální party měl nadále na starosti Sam Gooden. Spolu nazpívali v roce 1964 Keep On Pushing – neoficiální hymnu tzv. Freedom Rides (Jízd svobody).

Možná tehdy netušil, že jeho I Gotta Keep On Moving zásadně ovlivnila začínající jamajskou ska kapelu a budoucí věrozvěsty reggae The Wailing Wailers (mj. Bob Marley, Bunny WailerPeter Tosh). Vedle toho vzniklo několik hitů včetně písní People Get Ready, It’s Alright, Gypsy Woman či LP deska The Young Mods‘ Forgotten Story (1968).

Vzor tvůrčí dokonalosti
The Impressions v roce 1964 na reklamní fotografii v magazínu Billboard. Zleva Sam Gooden, Curtis Mayfield a Fred Cash (Credit Photo: Unkown/ Wikimedia, Creative Commons Public Domain Mark 1.0)
The Impressions v roce 1964 na reklamní fotografii v magazínu Billboard. Zleva Sam Gooden, Curtis Mayfield a Fred Cash (Credit Photo: Unkown/ Wikimedia, Creative Commons Public Domain Mark 1.0)

Od Curtisových prvních muzikantských kroků bylo jasné, že jde o výrazný autorský a producentský talent – mj. v roce 1974 kompletně nachystal album Claudine pro vokální kvartet Gladys Knight & the Pips a dva roky nato vyprodukoval LP desku Sparkle s jazzovou zpěvačkou Ellou Fitzgerald.

Společně s dalšími americkými soulovými velikány Marvinem GayemSteviem Wonderem je považován za vzor žánrové tvůrčí dokonalosti a aranžérské preciznosti. Uznávaná zpěvačka Mavis Staples se vyznala z obdivu ke Curtisovi jasně: „Je v něm krása, něco andělského. Všechno, co napsal, bylo naplněno láskou.“

Ostatně se traduj, že si ho nesmírně vážil i Mavisyn otec, patriarcha, kytarista a zpěvák Roebuck „Pops“ Staples. Pro jejich rodinnou kapelu Staple Singers Curtis napsal obrovský hit Let’s Do It Again. Byl i na soundtracku ke stejnojmenné úspěšné komedii (česky Udělejme to znovu) s Billem CosbymSidneyem Poitierem v hlavních rolích.

Sólová kariéra
Curtis Mayfield: Curtis (1970, Curtom Records)
Curtis Mayfield: Curtis (1970, Curtom Records)

V roce 1970 Curtis odešel na sólovou dráhu. Přes mnohé peripetie prožil neuvěřitelnou kariéru, která se opírala o jeho vlastní nahrávací společnost Curtom Records, u níž dosáhl neuvěřitelných úspěchů díky mnoha albům a singlům.

Stále psal písně, které se zaobíraly tématy lásky, beznaděje, štěstí, vyjadřovaly protest a nakonec i dodávaly sílu lidem v tíživé sociální situaci. Nevyhýbal se i společenským komentářům a tématům, která rezonovala zejména u jeho publika. Lhostejno zda v USA nebo po celém světě.

Curtis Mayfield: Super Fly (1972, Curtom Records)
Curtis Mayfield: Super Fly (1972, Curtom Records)

V jedné recenzi se o něm, a jeho debutu, mj. psalo: „Mayfield se náhle proměnil a sám sebe pasoval do role kazatele. Využívá k tomu svou hudbu a vysoko posazený, nádherně čistý hlas. Frázování připomíná běžné rozhovory lidí na ulicích, což mu s podporou zvýrazněné rytmické linky dovoluje vyjádřit řadu zajímavých myšlenek … Curtisovo poselství se stalo stejně důležité, jako jeho nápěvy.“

K nejvýznamnějším počinům patřily soundtracky k filmům Superfly (1972) a již zmíněný Let’s Do It Again (1975), hity jako We’re A Winner, Freddie’s Dead, PushermanMove On Up a LP desky jako Curtis (1970), Roots (1971), Curtis / Live! (1971) a Back To The World (1973) – vše na Curtom Records.

pravda vždycky přichází po kouscích
Curtis Mayfield: Curtis / Live! (1971, Curtom Records)
Curtis Mayfield: Curtis / Live! (1971, Curtom Records)

Mayfieldovou další zálibou byla výchova nových talentů, mezi něž patřili například Donny Hathaway, Linda Clifford (vydali společné album duetů The Right Combination z roku 1980), Baby HueyLeroy Hutson (který ho později nahradil na postu zpěváka skupiny The Impressions).

Při turné po britských ostrovech v roce 1986 řekl mladičkému DJ Tonymu Minvielleovi, že se nechtěl stát prvním zpěvákem The Impressions, protože se raději držel v pozadí a soustředil se na komponování, ale po odchodu Jerryho Butlera ze skupiny neměl jinou možnost než převzít otěže.

Vyprávěl mu, že psal projevy pro Martina Luthera Kinga, což po mnoha letech dává příznivcům jeho hudby smysl, ale nejdůležitější věc, kterou Minvielleovi svěřil, byla, že „pravda vždycky přichází po kouscích, a abyste slyšeli celou pravdu, musíte nejprve vyposlechnout všechny její střípky.“

Curtis Mayfield při vystoupení v holandské televizi v roce 1972. (Credit Photo: AVRO / Wikimedia, Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 nl)
Curtis Mayfield při vystoupení v holandské televizi v roce 1972. (Credit Photo: AVRO / Wikimedia, Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 nl)
Pozdější život a odkaz
Curtis Mayfield: New World Order (1996, Warner Bros)
Curtis Mayfield: New World Order (1996, Warner Bros)

Jeho kariéra nabrala tragický směr, když v roce 1990 ochrnul od krku dolů. Během vystoupení na festivalu Wingate Field v New Yorku na něj spadla špatně upevněná osvětlovací rampa.

Jako kvadruplegik nemohl hrát na kytaru. Pokračoval ale v komponování a ve zpěvu. Vokální party nahrával vleže sloku po sloce.

V roce 1996 vydal ještě jednu LP desku s názvem New World Order, která krásně uzavírá jeho neuvěřitelnou kariéru. Bylo to album, jehož jádrem bylo poselství naděje a vítězství nad nepřízní osudu, které definovalo vše, o čem jeho hudba byla.

Zemřel ve svém domě v Atlantě na Vánoce 1999, ale jeho hudební odkaz stále žije v díle umělců, jako jsou D’Angelo, Erykah Badu, Lauryn Hill, Maxwell, Dwele a mnoho dalších.

Ukázky:

The Impressions
People Get Ready
https://youtu.be/l04yM7-BWbg
Keep On Pushing
https://youtu.be/HU-mEsCk3D8
It’s All Right
https://youtu.be/Y1LLwC7N1h8

Sólová tvorba
Move On Up (Live)
https://youtu.be/Jo50otY1nLI
(Don’t Worry) If There’s a Hell Below, We’re All Going to Go
https://youtu.be/x1xmXOP3lhM
Pusherman
https://youtu.be/xatZALKiI8A
Here but I’m Gone
https://youtu.be/TwAadtcv4D4

Be sociable and share

Autor

mingus

Nalezli jste v článku chybu? Nebo máte zajímavou informaci, která v článku chybí? Napište mi přes kontaktní formulář. Děkuji.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..