Stray Cats (1981, Arista)

Naposledy aktualizováno: 14.6.2017

Stray Cats (1981, Arista)
Stray Cats (1981, Arista)

Úspěšný eponymní albový debut amerického tria Stray Cats (6. místo na britském albovém žebříčku) přitáhl pozornost hudebních fanoušků k londýnské revivalové rockabilly scéně. Na ní se již několik let pohybovaly kapely jako Matchbox nebo Rockpile .

punkově drsný revival dřevního rockabilly

Původně se newyorské trio Stray Cats jmenovalo Kocouři (Tom Cats). Po přesunu do Londýna v roce 1979 se přejmenovali na Zatoulané kočky (Stray Cats). Založil je obdivovatel Eddieho Cochrana, autora slavné Summertime Blues, kytarista Brian Setzer s basistou Lee Rockerem (Leon Drucker) a bubeníkem Slim Jim Phantomem (Jim McDonnell).

K hraní přistoupili se vší vážností. Snaha o docílení originálního zvuku byla prioritní. Podobně, jako rockabilly kytaroví pionýři, zapojil Setzer legendární kytaru typu Gretsch 6120 do basové aparatury Fender. Promísil memphiské černošské rhythm’n’blues, kytarový odkaz Chucka Berryho s hillbilly a trochou jazzu. Lee Rocker hrál na kontrabas a Slim Jim Phantom bubnoval ve stoje na virbl.

Výsledný dojem umocňovaly nezbytné rekvizity z padesátých let – motocykly, automobily Chevy, páskovské oblečení, četná tetování a důkladně napomádované vlasy do obřích kohoutů. To vše naznačovalo, že tahle zmodernizovaná, punkově drsná verze dřevního rockabilly, nebude žádným slaďoučkým cukrátkem.

Klíčová spolupráce s producentem Dave Edmundsem

Po těžkých začátcích na newyorské klubové scéně Stray Cats dostali nabídku na turné po Velké Británii. Ihned po příletu do Londýna se ukázalo, že šňůra byla špatně zorganizována a následně i zrušena. Cats neměli zajištěné ani ubytování. To ovšem nebránilo tomu, aby se nezapojili do klubového koncertního okruhu. Jméno si udělali v průběhu několika měsíců jako předkapela Elvise Costella.

V roce 1980 jim nabídne nahrávací smlouvu Arista Records. S produkcí alba Brianovi Setzerovi vypomohl zpěvák a kytarista Dave Edmunds, známý z již dříve zmíněných Rockpile.

Polovinu alba tvoří covery věcí, které původně nahráli Warren Smith (Ubangi Stomp), Eddie Cochran (Jeanie Jeanie Jeanie), Gene Vincent (Double Talkin‘ Baby), Ricky Nelson (My One Desire), Bill Allen and The Backbeats (Please Give Me Something) a Roy Montrell ((Every Time I Hear) That Mellow Saxophone).

Zbývajících šest písní napsal Setzer sám nebo s pomocí členů Stray Cats. Se stylově vrčivým saxofonem se připojil Gary Barnacle, známý například ze spolupráce s punkovými The Damned, The Ruts nebo The Clash.

Slapově hraná basa, shouterské vokály, dráždivé sborové výkřiky a Setzerova hučivá kytara

LP otevírá výborná Setzerova Runaway Boys, která vyšla na podzim 1980 na singlu a dobyla deváté místo hitparády. Zároveň se stala pozvánkou do TV show Top of The Pops. Slapově hraná basa, shouterské vokály, dráždivé sborové výkřiky a Setzerova hučivá kytara, se staly poznávací značkou nového objevu na hospodské scéně.

Těsně před vydáním debutu vychází na začátku února 1981 další singl Rock This Town, vytažený z chystané albové kolekce. Zopakuje úspěch svého předchůdce a dokráčí opět na deváté místo hitparády.

Hudebně a textově zajímavé jsou další dva originály. Rockově hybný Storm The Embassy je typický politický song s tématikou přelomu sedmého a osmého desetiletí ve Velké Británii, zmítané ekonomickou krizí. Kapela tak získala další fanoušky, které nezajímaly písně o poslechu hudby u juke-boxu. Podobně vyhraněným tématem, válkou pouličních gangů, se zabývala Rumble In Brighton.

Třetím singlem se stal bluesový kousek Stray Cat Strut. V hitparádě to dotáhl „jen“ na jedenácté místo.

Díky obchodním výsledkům se Stray Cats stávají soustem pro velké nahrávací společnosti a promotéry. Koncertují v obřích sportovních halách. Komerční úspěch je ale paradoxně rozloží. Brian Setzer v několika rozhovorech potvrdil, že se nejlépe cítil, když vystupovali v menších divadlech. Naopak Lee Rocker byl nadšený, když hráli ve velkých arénách, byť často poloprázdných.

Ukázky:

Runaway Boys – https://youtu.be/SveJCGB09GU

Rock This Town (Live) – https://youtu.be/pbYwxmr7tfM

Stray Cats

Label: Arista ‎- STRAY 1
Format: Vinyl, LP, Album
Country: UK
Released: 1981
Genre: Rock
Style: Rockabilly

Tracklist:

A1 – Runaway Boys
A2 – Fishnet Stockings
A3 – Ubangi Stomp
A4 – Jeanie, Jeanie, Jeanie
A5 – Storm The Embassy
A6 – Rock This Town

B1 – Rumble In Brighton
B2 – Stray Cat Strut
B3 – Crawl Up And Die
B4 – Double Talkin‘ Baby
B5 – My One Desire
B6 – Wild Saxaphone

Credits:

Performer – Brian Setzer, Lee Rocker, Slim Jim Phantom
Producer – Brian Setzer (tracks: A2, A3, A5, B1, B6), Dave Edmunds (tracks: A1, A4, A6, B2 to B5), Stray Cats (tracks: A2, A3, A5, B1, B6)
Saxophone [Saxaphones] – Gary Barnacle

Be sociable and share

Autor

mingus

Nalezli jste v článku chybu? Nebo máte zajímavou informaci, která v článku chybí? Napište mi přes kontaktní formulář. Děkuji.

2 komentáře u „Stray Cats (1981, Arista)“

  1. Zdá se, že Mingus svým psaním přilákal dalšího debatujícího. To je skvělé. Přidávám se s hodnocením prvního alba Stray Cats. Je to nářez a určitě zůstává součástí hudební historie. Rockabilly vnímám jako spíše bělošskou hudbu, ale neoddiskutovatelně trčící v základech z té černošské.
    @Mingus – mám pro tebe skvělý tip do rubriky o hudebních labelech. Sam Phillips a jeho memphiské Sun Studio. Sam toho pro rozjezd rockabilly, respektive dřevního rock’nrollu, udělal opravdu hodně. Jsem zvědavý, jak by ses s tímhle tématem vypořádal.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..