Eddie Cochran, rockabilly kytarista a spoluautor Summertime Blues

Naposledy aktualizováno: 1.5.2018

Jedním z prvních moderních zpěváků, kytaristů a multiinstrumentalistů, kteří si psali vlastní písničky, byl Eddie Cochran (3. 10. 1938 – 17. 4. 1960, narozen jako Edward Raymond Cochran). Sám si je i nahrával za pomoci vícestopých magnetofonů a dotáček ve studiu. Svět rockabilly jej zná jako autora nesmrtelných hitů Summertime BluesSomethin‘ Else nebo C’mon Everybody.

Sakramentsky talentovaný multiinstrumentalista

Ještě jako teenager se Eddie Cochran s rodinou stěhuje z rodného Oklahoma City do Kalifornie. Brzy se připojí ke školní kapele a získá pověst talentovaného a šikovného kytaristy. Hraje výborně i na piano, basu a bicí. Tehdy se poznává se svým budoucím baskytaristou Conniem „Guybo“ Smithem. Po roce školu opouští. Společně se skladatelem Hankem Cochranem (nejsou příbuzní) natáčí pod hlavičkou seskupení Cochran Brothers tři singly Tired and Sleepy, Mr. FiddleGuilty Conscience pro kalifornský label Ekko.

V roce 1956 vydává první sólový singl Skinny Jim/Half LovedCrest Records. Později nahrávky přebírají Liberty, ale to již prošly důkladnou cenzurou. Následuje další várka sedmipalcových gramodesek u vydavatelství Silver vydaná pod názvem Cochranovy doprovodné skupiny The Kelly Four (skladby jako Guybo, Strollin‘ Guitar nebo Annie Has A Party). Na ně naváží společné snímky se zpěvákem Jewel AtkinsemOpportunitySixteen Tons, My Eyes Are Cryin‘ For YouDoin‘ The Hully Gully, podepsané duem Jewel and Eddie.

Hitparádu vezme raketovým útokem
Eddie Cochran (1960, Liberty)

Eddie se poté upisuje coby sólista hudebnímu vydavatelství Liberty. Nástup má doslova raketový. Debut Sittin‘ In The Balcony bere žebříčky prodejnosti ztečí a z Cochrana se přes noc stane hvězda. Na úspěchu má lví podíl i spoluautor řady písní a Eddieho manažer Jerry Capehart.

Rok 1957 je ve znamení několika dalších hitů. Sklízí hitparádové úspěchy na obou stranách Atlantiku se Summertime BluesC’mon Everybody.

V padesátých letech bylo zvykem úspěšné zpěváky nechat účinkovat ve filmech. Eddie zazpívá Twenty Flight Rock v hudební komedii The Girl Can’t Help It. Další filmové role dostává v Untamed YouthGo, Johnny, Go.

Tragická autonehoda při cestě do Londýna

V roce 1960 odlétá společně s přítelem Genem Vincentem na britské turné. Poslední vystoupení se koná 16. dubna 1960 v Bristolu. Po koncertě odjíždí taxíkem do Londýna na letiště. Řidič narazí do sloupu veřejného osvětlení poté, co autu praskne pneumatika.

Posádka je převezena do nemocnice s těžkými zraněními. Eddie Cochran umírá druhý den na následky vážného poranění mozku. Bylo mu teprve jedenadvacet. Spolucestující Gene Vincent a skladatelka Sharon Sheeley se nakonec uzdraví.

Ovlivnil pěknou řádku jeho následovníků po celém světě. Hlásili se k němu prakticky všichni kytaristé britské rockové invaze počátku šedesátých let, stejně jako Jimi Hendrix, Marc Bolan, zástupy britských punkových kytaristů či Brian Setzer, zakladatel revivalových rockabilly Stray Cats.

Ukázky:

Summertime Blues – https://youtu.be/6TF38kFSKlk
C’mon Everybody – https://youtu.be/NEARY1s9GWg
Cochran Brothers: Mr. Fiddle – https://youtu.be/5ZPfZW7Lv3U
Kelly Four: Guybo – https://youtu.be/K2Z7SQOL-CM
Sittin‘ In The Balcony – https://youtu.be/nYt-igGfblA
Twenty Flight Rock – https://youtu.be/9FiD678VvnE

Be sociable and share

Autor

mingus

Nalezli jste v článku chybu? Nebo máte zajímavou informaci, která v článku chybí? Napište mi přes kontaktní formulář. Děkuji.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..