Natalie Merchant: Keep Your Courage (2023, Nonesuch Records)

Naposledy aktualizováno: 29.6.2023

Natalie Merchant: Keep Your Courage (2023, Nonesuch Records)
Natalie Merchant: Keep Your Courage (2023, Nonesuch Records)

Keep Your Courage je desáté sólové album Natalie Merchant. Vyšlo 14. dubna 2023 na značce Nonesuch Records a jde o první nový písňový materiál od její eponymní LP desky z roku 2014. Natalie si ho i sama produkovala.

Natalie tvoří, když má dostatek inspirace

Dlouhých devět let trvalo, než se nesmírně talentovaná umělkyně Natalie Merchant znovu rozhodla vrátit do nahrávacího studia. Je o ní známo, že skládá pouze tehdy, když má dostatek inspirace. Jinak se s velkou vášní věnuje péči o zahradu, malování a rozhodně nezahálí.

Zaranžovala některé svoje kompozice pro smyčcový orchestr, režírovala dokumentární film o domácím násilí, podílela se na přípravě box setu s reedicemi jejích alb, nahrála sbírku písní na motivy starých básní a ukolébavek, učila postižené děti, a přitom se věnovala výchově své dcery, o kterou pečuje sama.

Natalie Merchant během koncertu v Santa Barbara Bowl v kalifornském městě Santa Barbara v sobotu 15. července 2017. (Credit Photo: Justin Higuchi from Los Angeles, CA, USA / Wikimedia, Creative Commons Attribution 2.0)
Natalie Merchant během koncertu v Santa Barbara Bowl v kalifornském městě Santa Barbara v sobotu 15. července 2017. (Credit Photo: Justin Higuchi from Los Angeles, CA, USA / Wikimedia, Creative Commons Attribution 2.0)
LP deska Keep Your Courage se nerodila snadno

LP deska Keep Your Courage se nerodila snadno. Na úvod si musíme vysvětlit, v jak těžkém období a podmínkách vznikla. Teprve potom lépe pochopíme její název a obsah a proč je na obalu fotografie Johanky z Arku v brnění s mečem nad srdcem – jako symbolu odvahy, bojovnice za lásku. Lásky jako hnacího motoru, ale ne klasické lásky, nýbrž lásky ke světu a odvahy čelit těžkostem, které nám život denně hází pod nohy.

„Myslím, že ženy v dnešní době potřebují brnění, jako jsme ho potřebovaly vždycky,“ řekla. „Stále si myslíme, že směřujeme ke spravedlivější liberální společnosti, kde se ženy mohou cítit bezpečně, ale sexuální násilí zejména na mladých ženách je vyšší než v posledních desetiletích.“ (Natalie Merchant)

Vítězný boj s těžkým onemocněním

V roce 2018 do jejích dalších životních a uměleckých plánů zasáhla vážná zdravotní komplikace v podobě diagnostikovaného degenerativního onemocnění krční páteře. Natalie se podrobila velice složité operaci, která se týkala i hlasivek. Ztratila hlas a problémy jí dělal jakýkoliv pohyb. Její pravá ruka má problémy s motorikou.

Z přesvědčení, že její kariéra písničkářky skončila, ji nakonec pomohlo setkání se skotským básníkem Robinem Robertsonem. Navzájem si posílali svoji poezii a Robin v Natalii zažehl touhu znovu psát básně, které se pak proměnily v písně. Díky hlasu, jenž se jí po roce intenzivní rehabilitace vrátil, měla pocit, že je může nahrát.

tavící kotel citů a emocí

Díky tavícímu kotli citů a emocí nám Natalie Merchant vytvořila malé mistrovské dílo, jež ocení každý kdo má srdce a duši. Obsahuje veškerou její skladatelskou, textařskou a interpretační moudrost. Je lhostejné, že se její hlas změnil. Lehkost a její nezaměnitelný smysl pro melodii, harmonii a dramatické nuance neztratil. Výsledkem je album, na němž se mísí rozmanité inspirační zdroje od folku, klasiky, jazzu a gospelu až po jemné příměsi blues.

V úvodních skladbách Big GirlsCome On, Aphrodite se nám představuje Nataliina nová přítelkyně, afroamerická zpěvačka Abena Koomson-Davis, ředitelka sboru Resistance Revival Chorus, která má úžasný vokál, velmi blízký Natalii. V obou písních si zpěvačky vyměňují fráze a pak unisono vzlétnou vysoko s podporou orchestrálních aranžmá a magické trubky Josepha Foleyho.

Stejně, jako píseň Big Girls, je poctou ženám průkopnicím – a jejich bojům za společenské uznání – i úchvatná Sister Tilly věnovaná novinářce Joan Didion a generacím amerických žen žijícím v šesté a sedmé dekádě minulého století. Krása tím ale nekončí a pokračuje zasněným folkem Eye Of The Storm a funky blues (téměř calypso) Tower Of Babel s textem o neschopnosti lidí v dnešní době mezi sebou komunikovat.

Album Keep The Courage je posilující balzám na duši. Pokud s vámi nepohne, znamená to, že každý z nás dvou žije v jiném časoprostoru.

 

Natalie Merchant: Keep Your Courage

Label: Nonesuch – 075597907858
Format: CD, Album
Country: USA & Europe
Released: Apr 14, 2023
Genre: Rock, Folk, World, & Country

Tracklist

1/ Big Girls (4:56)
Arranged By [Horns] – John Mills
Arranged By [Strings] – Stephen Barber
Vocals [Special Guest] – Abena Koomson-Davis
2/ Come On, Aphrodite (5:20)
Arranged By [Horns] – Steve Davis
Vocals [Special Guest] – Abena Koomson-Davis
3/ Sister Tilly (7:42)
Orchestrated By – Gabriel Kahane
4/ Narcissus (6:02)
Orchestrated By – David Spear, Megan Gould
5/ Hunting The Wren (5:47)
Orchestrated By – Megan Gould
Words By, Music By – Ian Lynch, Lankum
6/ Guardian Angel (5:56)
Orchestrated By – Colin Jacobsen
7/ Eye Of The Storm (5:30)
8/ Tower Of Babel (2:28)
Arranged By [Horns] – Steve Davis
9/ Song Of Himself (4:51)
10/ The Feast Of Saint Valentine (6:06)
Arranged By [Strings] – Megan Gould

Written-By – Natalie Merchant (tracks: 1 to 4, 6 to 10)
Producer [Produced By] – Natalie Merchant

Credits

Acoustic Guitar, Twelve-String Guitar, Electric Guitar – Erik Della Penna
Alto Flute – Alex Sopp
Cello – Eleanor Norton
Clarinet – Kinan Azmeh
Double Bass [Upright Bass], Electric Bass – Mike Rivard
Drums, Percussion – Allison Miller
Fiddle – Matt Mancuso
Flute [Celtic] – Kevin Crawford
French Horn – Clark Matthews
Grand Piano, Electric Piano [Rhodes Piano], Mellotron, Organ [Hammond] – Carmen Staaf
Oboe – Andrew Price
Tenor Saxophone, Baritone Saxophone – Kris Jensen
Trombone – Steve Davis
Trombone, Bass Trombone – Angel Subero
Trumpet – Tony Kadleck
Trumpet, Flugelhorn – Joseph Foley
Uilleann Pipes – Cillian Vallely
Viola – Dana Lyn
Violin – Marandi Hostetter, Megan Gould
Vocals – Natalie Merchant

Recorded At – Guilford Sound
Mixed At – Stampede Origin
Engineer [Engineered By] – David Snyder
Engineer [Assisted By] – Matt Hall
Mastered By – Kim Rosen
Mixed By – Ryan Freeland

Design – Anabel Sinn, Miss Merchant
Photography By [Portrait] – Andrea Camuto
Booking – CAA, Paul Wilson, Scott Morris
Management – Emcee Artist Management, Elizabeth Penta, Meagan Fair
Public Relations [Publicity] – Carla Sacks, Matthew Rankin

Be sociable and share

Autor

mingus

Nalezli jste v článku chybu? Nebo máte zajímavou informaci, která v článku chybí? Napište mi přes kontaktní formulář. Děkuji.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..