Booker Little: Out Front (1961, Candid Records)

Naposledy aktualizováno: 12.10.2022

Booker Little: Out Front (1961, Candid)
Booker Little: Out Front (1961, Candid)

Jazzový trumpetista Booker Little umírá předčasně ve věku dvacet tři let v roce 1961. Jeho nejlepším albem je Out Front pro značku Candid Records. Nahrávky pochází z jedné z pouhých pěti studiových frekvencí, které Booker vedl jako kapelník.

Trumpetista a skladatel jedoucí na neuvěřitelné hudební vlně

Booker Little, Jr. byl nesmírně talentovaným trumpetistou a skladatelem pracujícím v době neuvěřitelné hudební a intelektuální vlny. Tehdy na přelomu páté a začátku šesté dekády 20. století narůstal počet mladých jazzmenů, kteří zkoušeli možnosti, jak ještě více prohloubit škálu a intenzitu sdělení ve světě jazzu. Out Front je dokonalým příkladem této „nové vlny“.

Booker se narodil v Memphisu, první muzikantské krůčky udělal coby trombonista a poté zkusil hrát na klarinet, než se začal věnovat trubce. Během studia na chicagské konzervatoři se seznámil se Sonnym Rollinsem, který měl na Bookerův umělecký vývoj velký vliv.

Proslavila ho především spolupráce s bubeníkem Maxem Roachem, s nímž začal hrát již v roce 1955. Oficiálně se však k Roachově sestavě připojil až v roce 1958 a následně s ním začal nahrávat. V letech 1958-1961 Little s Roachem natočil osm alb a jeho sólistické kvality byly zřejmé od samého počátku: čistý, jasný tón a harmonická ostrost z něj udělaly jasného dědice Clifforda Browna.

dokonalý příklad Jazzové „nové vlny“

Předchůdcem desky Out Front je právě Roachovo přelomové album We Insist!, na kterém Littleův talent plně zaujal A&R a producenta Candid Records Nata Hentoffa.

Littleův sextet na Out Front tvoří skvělý Max Roach na bicí, Eric Dolphy na alsaxofon, basklarinet a flétnu, kontrabasisté Art DavisRon Carter, pianista Don FriedmanJulian Priester na pozoun. Booker Little si rozhodně zaslouží, aby sedm původních skladeb, které na LP desce Out Front zazní, nezapadly a pomohly zachovat jeho mimořádný interpretační a skladatelský odkaz, o kterém by měli vědět všichni jazzoví fanoušci.

Ve skladbách tak dechberoucích, skvostných a po strukturální stránce fascinujících, jako jsou Strength And SanityMoods In Free Time, které napsal ve svých necelých dvaceti letech, jsou nepřehlédnutelné známky jeho bezbřehého nadání.

Album vzniklo v newyorském studiu Nola Penthouse Sound Studios a produkoval ho Nat Hentoff na jaře 1961, vyšlo jen několik měsíců před Littleovým úmrtím na onemocnění ledvin koncem téhož roku.

Ukázky:

Man Of Words
https://youtu.be/6J9IbZYeZGc
Strength And Sanity
https://youtu.be/MuNXheR9IzY

Booker Little: Out Front

Label: Candid – CJM 8027
Format: Vinyl, LP, Album, Mono
Country: US
Released: Oct 1961
Genre: Jazz
Style: Hard Bop

Tracklist

A1/ We Speak
A2/ Strength And Sanity
A3/ Quiet, Please

B1/ Moods In Free Time
B2/ Man Of Words
B3/ Hazy Hues
B4/ A New Day

Written-By – Booker Little

Credits

Alto Saxophone, Bass Clarinet, Flute – Eric Dolphy
Bass – Art Davis (tracks: A1, A3, B4), Ron Carter (tracks: A2, B1 to B3)
Drums, Timpani, Vibraphone – Max Roach
Piano – Don Friedman
Trombone – Julian Priester
Trumpet – Booker Little

Engineer – Bob d’Orleans
Design, Photography By – Frank Gauna
Supervised By, Liner Notes – Nat Hentoff

Notes

Recorded at Nola Penthouse Sound Studios, New York City, March 17 and April 4, 1961.

Be sociable and share

Autor

mingus

Nalezli jste v článku chybu? Nebo máte zajímavou informaci, která v článku chybí? Napište mi přes kontaktní formulář. Děkuji.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..