Etta James: Love’s Been Rough On Me (1997, Private Music)

Naposledy aktualizováno: 19.9.2021

Etta James: Love's Been Rough On Me (1997, Private Music)
Etta James: Love’s Been Rough On Me (1997, Private Music)

Prvním ze série šesti alb, které pro značku Private Music natočila zpěvačka Etta James v letech 1997 – 2003, byl úspěšný titul Love’s Been Rough On Me (1997). Dokráčelo na šesté místo mezi bluesovými alby žebříčku Billboardu.

Moderní country music Ettě překvapivě sedla

Slavná americká rhythm’n’bluesová a soulová zpěvačka Etta James se představila na Love’s Been Rough On Me ve výborné formě. Jsou to její první snímky od doby, co obnovila spolupráci s hudebním producentem, spoluzakladatelem slavného alabamského studia Muscle Shoals a klávesistou Barrym Beckettem.

Nahrávalo se u zvukaře Petera Greena v Nashvillu, mekce country music, ve studiu Masterfonics‘ Tracking Room. Zvolené místo má logiku. Většina písní je napsaná v duchu moderního country. Těch pár pár soulových a bluesových čísel se ale mezi nimi rozhodně neztrácí.

I když o Ettě James nic nevíte – nejspíše jste nečetli její neokázalou biografii Rage To Survive: The Etta James Story, nevzpomenete si na Miss Peaches, nevíte o jejích letech, kdy byla jednou z prvních velkých křiklounek u chicagských Chess Records – jsem si jistý, že kolekce deseti písní na Love’s Been Rough On Me pro vás bude jednou z nejlepších příležitostí, jak si ji oblíbit.

Bluesové legendy mizí děsivou rychlostí

A protože bluesové legendy – jakou byla Etta – mizí ze světa  děsivou rychlostí, je příjemné poslechnout si v jejím podání něco tak současného a přitom klasického. Mnoho jejích dřívějších desek bylo přesně tím, co každého příznivce rhythm’n’blues, funku a soulu spolehlivě spolehlivě přitáhlo do útulného prostředí, které je mu tak důvěrně známé.

James byla na scéně dlouhá léta; stačí si vzpomenout na úvodní verše písně At LastNakonec přišla má láska, mé dny plné samoty skončily a život je jako píseň„, že by nejspíš dokázala tyhle kousky dělat i ve spánku. Zkušenost ale velí, že náměsíčnost neumí vykouzlit takové moderní rhythm’n’bluesové skvosty. Sice se blyští v tlumeném zakouřeném osvětlení nočního klubu, ale navzdory tomu září se vší intenzitou.

Láska je možná drsná, ale smiluj se nad námi, Etto

Nenajdete tu žádné rockové pecky – nejblíže k tomu má I Can Give You Everything (spotify), ale každá skladba je udělaná tak, aby se předvedla v tom nejlepším co se ukrývá v jejím nitru.

Svědčí o tom solidní, dokonale stvořené pro příjemné pohupování v kolenou The Rock (spotify), Don’t Touch Me (spotify) a Cry Like A Rainy Day (spotify),  ale i Ettina spalující verze I’ve Been Loving You Too Long (spotify).

Měj slitování, baby… láska je na mě drsná,“ zpívá Etta v titulní skladbě alba.

Ukázky:

Etta James: Love’s Been Rough On Me

Label: Private Music – 0100582140-2
Format: CD, Album
Country: US
Released: 1997
Genre: Funk / Soul, Blues
Style: Rhythm & Blues, Soul

Tracklist

1/ The Rock (3:33)
2/ Cry Like A Rainy Day (5:21)
3/ Love’s Been Rough On Me (3:09)
4/ Love It Or Leave It Alone (5:28)
5/ Don’t Touch Me (3:57)
6/ Hold Me (3:47)
7/ If I Had Any Pride Left At All (3:49)
8/ I Can Give You Everything (3:15)
9/ I’ve Been Lovin‘ You Too Long (4:20)
10/ Done In The Dark (4:19)

Credits

Etta James, vocal
Steve Nathan, Barry Beckett, keyboards
Brent Rowan, Dann Huff, Josh Sklair, electric guitars
Dan Potter, acoustic guitar
Paul Franklin, sttel guitar
Michael Rhodes, bass
Eddie Bayers, drums
Terry McMilan, percussion
Jim Horn, Mike Haynes, Chris McDonald, Sam Levine, horns
Joe McGlohan, saxophone
Donna McElroy, Vicki Hampton, Yvonne Hodges, Dennis Wilson, Curtis „Mr. Harmony“ Young, John Wesley Ryles, Louis Nunley, background vocal

Produced by Barry Beckett
Executive Producer: Lupe De Leon
Recorded by Peter Greene at Masterfonics‘ Tracking Room, Nashville

Be sociable and share

Autor

mingus

Nalezli jste v článku chybu? Nebo máte zajímavou informaci, která v článku chybí? Napište mi přes kontaktní formulář. Děkuji.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..