Johnny Meeks, rockabilly legenda s tříkrkou kytarou

Naposledy aktualizováno: 18.11.2017

Rockabilly kytarista Johnny Meeks (16. 4. 1937 – 30. 7. 2015) si vydobyl skvělé renomé ve druhé polovině padesátých let dvacátého století jako člen Gene Vincent And His Blue Caps a později v instrumentálních The Champs. Společně s Jimmym Burtonem patří mezi první výrazné bělošské rock’n’rollové kytaristy tehdejší éry.

tříkrká kytara coby vstupenka do kapely

Do historie populární hudby se Johnny Meeks zapsal coby kytarista hrající na unikátní nástroj osazený třemi krky (čtyřstrunná mandolína, standardní šestistrunná kytara a dvanáctistrunná kytara).

Atypickou kytaru koupil od kytaráře Pee Wee Meltona, jenž se v countryové Mekkce Nashvillu současně živil jako studiový hudebník. Navíc učil hrát na kytaru řadu countryových zpěváků, jako byli Aaron Tippin nebo Easton Cooper.

Zlí jazykové tvrdí, že se členem rock’n’rollových Blue Caps stal především kvůli držbě raritního nástroje, nikoliv pro svoje hráčské dovednosti. Faktem je, že po nástupu do kapely přešel na klasickou elektrickou kytaru Gretsch 6120. Po několika týdnech ji definitivně nahradil běloskvoucím Fenderem Stratocasterem, jemuž zůstal věrný po většinu kariéry.

neobvyklý styl hraní

Ve skupině nahradil jiného zajímavého kytaristu Cliffa “Galloping” Galupa, jenž kapelu opustil na podzim 1956, půl roku po natočení hitu Be-Bop-A-Lula. Na rozdíl od jeho pojetí působil Meeksův styl neobvyklým a jakoby neučesaným dojmem.

Často využíval netypické frázování s přidušenými tóny, které hrál bez ohledu na doby. Navzdory tomu dosahoval pozoruhodných výsledků. Pěkným příkladem jeho techniky jsou nahrávky písní SummertimeMaybelline, obě nazpívané Gene Vincentem.

Právě jemu prodal kytarové monstrum. Gene jej několik měsíců používal na koncertech především jako lákadlo pro fanoušky a hudební média, než jako plnohodnotný nástroj.

osmnáct měsíců s the blue caps
Gene Vincent With The Blue Caps: A Gene Vincent Record Date (1958, Capitol Records)
Gene Vincent With The Blue Caps: A Gene Vincent Record Date (1958, Capitol Records)

Meeks byl členem Blue Caps necelý rok a půl. Se skupinou natočil veškerý hudební materiál, vydaný na několika singlech v letech 1957 – 1958 a jejich třetí dlouhohrající desce A Gene Vincent Record Date (1958, Capitol Records).

Hraje nejenom na naprosté žánrové klasice, jeho vlastní skladbě Say Mama, ale také na dalších úspěšných snímcích z dílny The Blue Caps, jako byly Lotta Lovin, Dance To The Bop, Frankie And JohnnyGit It, na níž kapele vokálně vypomohl Eddie Cochran. Meeks mu na oplátku nahrál kytarový part pro singl Don’t Wake Up The Kids vydaný pod hlavičkou The Four Dots.

V říjnu 1958 Vincent skupinu rozpouští a Meeks se připojil k instrumentální kytarové kapele The Champs, kteří předtím udělali díru do světa se slavným hitem Tequila. Johnny pro ně napíše skladbu Red Eye, kterou vydali na singlu z roku 1960.

úspěšná padesátiletá Kariéra vyhledávaného side-mana

Meeks se po odchodu z The Champs živil především jako vyhledávaný studiový muzikant. Přivydělával si často a rád koncerty na klubové scéně v okolí Los Angeles.

Nějakou dobu jezdil na turné s countryovými hvězdami, jako byli zpěvák a houslista Merl Haggard, steel kytarista Red Rhodes nebo mladičký interpret sentimentálních balad Jimmy Clanton.

V roce 1969 společně s Rhodesem vypomohou Gene Vincentovi s přípravou jeho sólové LP desky I’m Back And I’m Proud pro label Dandelion Records. Značka patřila legendárnímu britskému disc-jockeyovi Johnovi Peelovi. Gene bohužel o dva roky později náhle umírá ve věku pouhých třiceti šesti let na krvácející vřed.

V sedmé dekádě Johnny znovu hraje s Haggardem a nově s Michaelem NesmithemThe Monkees. Na začátku následujícího desetiletí se zreformují The Blue Caps. Za pěveckým mikrofonem tentokrát stojí Graham Fenton z výborné britské rockabilly kapely Matchbox. Výsledkem je dlouhohrající deska Blue Caps Unleashed (1982, Magnum Force Records) a řada vzpomínkových vystoupení.

Závěrečnou etapu muzikantského života Johnny Meeks strávil v rodné Jižní Karolíně. kde si příležitostně zahrál se svojí skupinou Johnny Meeks And The Hypnotics nebo coby host tamních klubových partiček.

Ukázky:

Gene Vincent:
Summertime – https://youtu.be/JHMBcmp0iM4
Maybelline – https://youtu.be/m33eMEMcEXE
Say Mama – https://youtu.be/HC_2U5kevZ4
The Champs:
Red Eye – https://youtu.be/R6XQHu0MEr4
Gene Vincent:
White Lightning – https://youtu.be/vvTaDEnMwCg
Johnny Meeks:
Dance To The Bop (30.7.1991)
https://youtu.be/7HnSfN6Xb0I
The Blue Caps & Graham Fenton Live – https://youtu.be/RVXvvbW_bag

Be sociable and share

Autor

mingus

Nalezli jste v článku chybu? Nebo máte zajímavou informaci, která v článku chybí? Napište mi přes kontaktní formulář. Děkuji.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..