Studio Daniela Lanoise El Teatro v kalifornském Oxnardu

Naposledy aktualizováno: 8.6.2017

Budova oxnardského kina Teatro
Budova oxnardského kina Teatro

Pokud se někdy ocitnete na západním pobřeží USA mám pro Vás netradiční tip na výlet po okolí Los Angeles.

Po „Jedničce“  z LA

Vydejte se po „Jedničce“ z Los Angeles, resp. jeho předměstí Santa Monica, přes Malibu, podél pobřeží směrem na Západ. Dorazíte do Oxnardu, což je typicky ospalé kalifornské městečko. Na zdejším Oxnard Boulevard najdete dnes již poněkud omšelou budovu starého mexikánského kina z dvacátých let 20. století.

Právě v něm„rozbil“ stan kanadský hudební producent Daniel Lanois a zřídil si v něm hudební studio, aby zde nahrál soundtrack pro film „Sling Blade“, který režíroval jeho přítel Billy Bob Thorton (u nás byl film uveden v roce 1996 jako Smrtící bumerang http://www.csfd.cz/film/12375-smrtici-bumerang/).

Daniel okolnosti vysvětluje ve svých memoárech Soul Mining: „Když přišla Billyho nabídka složit hudbu k jeho filmu říkal jsem si, proč ji nenahrát přímo v kině – geniální! Když jsem náhodou projížděl Oxnardem a uviděl jsem nápis „For Rent“ na vchodu do starého oprýskaného kina, bylo rozhodnuto“.

Co tomu rozhodnutí předcházelo?

Některé děje a náhody se zkrátka v lidském životě dějí, aniž dopředu víme, že mohou vyústit v něco úplně jiného a často i důležitějšího. Stejně tomu tak tomu bylo v případě Daniela Lanoise.

V kanadském Hamiltonu, v době dávno před setkáním s U2 a práci na soundtracku pro B. B. Thortona, zkoušel Daniel experimentovat při nahrávání místní kapely Common Language v majestátní budově tamní knihovny. Nahrávky dopadly nad očekávání dobře. A tak, když se později U2 rozhodli pracovat na novém albu na irském hradu ze 16. století Slane Castle, jejich producenti Eno a Lanois nadšeně souhlasili.

Teatro, studio Daniela Lanoise
Teatro, studio Daniela Lanoise

Stejně nadšeně vybudoval svoje nové studio El Teatro i Daniel. Na přípravách se podílel i zvukový inženýr Mark Howard. Využili při tom orchestřiště, těžkou purpurovou oponu, pódium i hlediště.

Ve vojenských přebytcích koupili staré padáky a zavěsili je do prostoru. Uplatnění se našlo i pro kusy hydrometeorologických balónů. Při nahrávání filmové hudby se na ně promítaly filmové sekvence.

Po jednoduchých úpravách získaly vnitřní prostory skvělou akustiku. Znovuoživlé Teatro jako by ze sebe vydalo atmosféru všech filmů ve španělštině, které se v něm za dobu existence promítaly. Howard s Lanoisem si zařídili úžasné prostory a dali opuštěné budově nový smysl.

Tajemno a ambientní zvuk

Nahrávky mají snadno rozeznatelné společné znaky. Bezezbytku naplňují jejich tehdejší zvukové a producentské představy – atmosférický, lehce ambientní zvuk, pomaličku plynoucí tóny kytar, výrazné a „těžké“ bicí. To vše šmrncnuté trochou hispánské atmosféry… a k tomu všudepřítomné tajemno.

Willie Nelson: Teatro (1998, Island Records)
Willie Nelson: Teatro (1998, Island Records)

Oxnardské studio se brzy stalo vyhledávaným místem. Bob Dylan, Iggy Pop, Marianne Faithfullnatočil a také John Travolta, ti všichni ocenili, že se můžou procházet v jeho okolí, aniž by je někdo poznal.

Debutové album Fellowship tu pořídil jazzový bubeník Brian Blade. Zpěvák a kytarista Willie Nelson, společně s Emmylou Harris, nahráli výbornou kolekci countryových písní, kterou Nelson vydal pod všeříkajícím názvem Teatro.

Na přední straně obalu Willie použil fotografii vchodu do kina. Nelsonova kytarová hra jakoby načerpala inspiraci z chodeb a dalších prostor, kde na zdech visely plakáty z dávných filmových premiér španělsky mluvených filmů…

Bob Dylan: Time Out of Mind (1997, Columbia)
Bob Dylan: Time Out of Mind (1997, Columbia)

Bob Dylan zde připravil svoje nejlepší album v devadesátých letech Time Out of Mind. Byl za ně oceněn cenou Grammy. Bobova fotografie na obalu byla pořízena právě v Oxnardu. Stejně tak sem irští U2 přenesli nahrávání části alba „All That You Can’t Leave Behind„.

A co dodat na závěr?

Lanois a Howard již na přelomu nového tisíciletí přestěhovali studio jinam. Budova kina Teatro je znovu volná k pronajmutí.

Možná byste měli zájem?

Jak důležitou úlohu sehrálo tohle staré mexikánské kino posuďte sami na vybraných ukázkách:

Sling Blade (1996) Blue Waltz – http://youtu.be/IEcc07dZYCg

Sling Blade (1996) Jimmy Was – http://youtu.be/IxN6YNlrQao

Willie Nelson & Emmylou Harris – The Maker – http://youtu.be/Aur5KEaNtKc

Willie Nelson – I Never Cared For You – http://youtu.be/kmdwsLtNx2E

Bob Dylan – Love Sick – http://youtu.be/2bdqzVF7TGk

The Brian Blade Fellowship – Lifeline – http://youtu.be/z4MmunYuCVo

Be sociable and share

Autor

mingus

Nalezli jste v článku chybu? Nebo máte zajímavou informaci, která v článku chybí? Napište mi přes kontaktní formulář. Děkuji.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..