Daniel Lanois, producent LeNoise

Naposledy aktualizováno: 20.3.2021

Kanaďan Daniel Lanois (19. 9. 1951, narozen jako Daniel Roland Lanois) je v hudebním světě znám především jako úspěšný a vyhledávaný hudební producent.

Jeden z nejvyhledávanějších hudebních producentů konce 20. století

Daniel Lanois se producentsky a hráčsky se od osmdesátých let 20. století spolupodílel na vzniku řady zásadních nahrávek umělců, jako jsou např. Bob Dylan, Peter Gabriel, Robbie Robertson, Emmylou Harris, U2, Neville Brothers, Jon Hassel, Brian Eno, Willie Nelson, Neil Young nebo Luscious Jackson.

Magazín Rolling Stone o něm napsal, že jeho “nezaměnitelné otisky prstů jsou patrné po celém křídle Rock’n’Rollové síně slávy”.

Black Dub (2010, Jive)
Black Dub (2010, Jive)

Vedle producentské činnosti se věnuje i sólové tvorbě a filmové hudbě. Danielova hudba má kořeny v country, folku, gospelu a blues, ale díky jeho zvukovému mistrovství má také experimentální nádech.

Jako frontman a kytarista působí od roku 2009 i v projektu Black Dub, ve kterém se sešel s bubeníkem Brianem Bladem, zpěvačkou/klávesistkou a bubenicí Trixie Whitley a baskytaristou Darylem Johnsonem. Black Dub prozatím vydali jediné album v roce 2010.

začátky v hudebním studiu vybudovaném v prádelně jejich domu

Daniel Lanois se narodil v provincii Quebec ve frankofonní rodině s hudební tradici. Matka byla zpěvačka a otec s dědou byli známí jako dobří houslisté. Po rozvodu rodičů (1963) se s matkou a bratrem Robertem stěhují do anglicky hovořící oblasti Ontario a usídlí se v Hamiltonu.

V té době začíná Daniel hrát na kytaru. V roce 1970 bratři společně vybudují v prádelně jejich domu malinké domácí studio, vybavené čtyřstopým magnetofonem a za 60 dolarů nabízí své služby (zvukařské, muzikantské, aranžérské a skladatelské) kapelám z okolí.

Setkání s Brianem ENO

Na přelomu sedmdesátých a osmdesátých let se potkává s Brianem Eno. Vzájemné muzikantské porozumění promítnou do několika zajímavých ambientních nahrávek (mj. v roce 1983, ještě s Rogerem Eno, nahráli LP desku Apollo: Atmospheres and Soundtracks). V roce 1984 Brian Eno přizve Daniela ke společné produkci alba The Unforgettable Fire irských U2.

Lanois spolupracuje s Peterem Gabrielem nad soundtrackem pro film Birdy a potom již následuje dlouhá řada producentských úspěchů. Odstartovalo je gabrielovské přelomové album So z roku 1986. Potvrdila další nahrávka U2 The Joshua Tree z roku 1987, které se dostalo ocenění Grammy.

Pozoruhodná Sólová tvorba
Daniel Lanois: Acadie (1989, Opal Records)
Daniel Lanois: Acadie (1989, Opal Records)

V roce 1989 Lanois vydává sólový albový debut Acadie (1989, Opal Records). Ve studiové sestavě se mj. objeví Brian a Roger Eno a také rytmika složená ze členů U2 Larry Mullen jr.Adam Clayton.

Druhé sólové LP For The Beauty of Wynona se na trhu objeví v roce 1993. Na titulní straně obalu je použita fotografie českého fotografa Jana Saudka. V roce 1996 se Lanois producentsky a hudebně podílí na soundtracku k filmu Sling Blade.

Daniel Lanois: For Beauty Of Wynona (1993, Warner Bros Records)
Daniel Lanois: For Beauty Of Wynona (1993, Warner Bros Records)

Řadu sólových alb rozšíří v roce 2003 o album Shine. Zpívají na něm Emmylou HarrisBono. Na nahrávkách poprvé bubnuje i jazzman Brian Blade. Jejich spolupráce pokračuje i v pozdějších letech na řadě jejich sólových, ale i společných projektech.

Daniel Lanois: Belladonna (2005, Anti-)
Daniel Lanois: Belladonna (2005, Anti-)

V roce 2005 Lanois nabídne věrným fanouškům CD disk Rockets. Jde o jakýsi dodatkem k dříve vydaným nahrávkám. Obsahuje především živé nebo vyřazené studiové verze, již dříve vydaných snímků. Album nejde do přímé distribuce. Je možné jej objednat přes Danielovy webové stránky nebo koupit na jeho koncertech.

Po albu „Rockets“ Daniel Lanois vydává u prestižního vydavatelství ANTI- ambientní instrumentální album Belladona (2005). Lanois jej nahrál s využitím pedal steel kytary, která je údajně nejoblíbenější Danielův nástroj a mezi studiovými spoluhráči je mj. opět bubeník Brian Blade. Album bylo nominováno na cenu Grammy.

Rozjezd vlastního labelu Red Floor Records
Daniel Lanois: Here Is What Is (2008, Red Floor Records)
Daniel Lanois: Here Is What Is (2008, Red Floor Records)

V prosinci 2007 se Daniel Lanois rozhodne vyzkoušet alternativní distribuci nově natočeného materiálu. Přes webové stránky vydavatelství Red Floor Records nabízí novinkové album Here Is What Is ve formě placeného downloadu. Na CD diku se nahrávky objeví v distribuci až v březnu 2008.

Alternativní možnost internetové distribuce Lanois zvolil i u dalšího titulu, třídílného boxu The Omni Series, na kterém jsou opět k mání především raritní verze dříve vydaného materiálu.

Na 28. října 2014 Lanois přichystal vydání sólového alba Flesh And Machine, na němž částečně vychází z tradic klasických ambientních alb s Brianem Eno, vlastní tvorby, ale také testuje krajní možnosti sonického zvuku. Navíc se nově rozhodl spojit zvukovou stopu z nového alba s tvorbou mladých filmařů, z čehož vznikne poměrně zajímavý audiovizuální projekt

Daniel Lanois / Rocco Deluca: Goodbye To Language (2016, Anti-)
Daniel Lanois / Rocco Deluca: Goodbye To Language (2016, Anti-)

V září 2016 má preméru instrumentální album Goodbye to Language (2016, REDFLORRECORDS/Anti-) nahrané ve spolupráci s kytaristou Rocco Delucou, který se již podílel na předchozím CD.

Stejně, jako na vysoce ceněném kompletu Belladonna (2005, Anti-), Daniel hraje na svůj nejoblíbenější nástroj steel slide kytaru, zatímco ho Rocco doprovází na její menší variantě lap steel.

Nová etapa uměleckého směrování pod křídly Maker Series
Daniel Lanois: Heavy Sun (2021, eOne Music Canada)
Daniel Lanois: Heavy Sun (2021, eOne Music Canada)

Na začátku druhého roku koronavirové pandemie. způsobené čínským SARS-CoV-2, Daniel nalistoval novou kapitolu uměleckého života. Rozhodl se přestěhovat zpět do Kanady. Zároveň spouští zbrusu novou vydavatelskou značku Maker Series, na níž chce vydávat nahrávky ze svého hudebního studia v Torontu.

Debutovým singlem je píseň (Under The) Heavy Sun. Vznikala, stejně jako celé album Heavy Sun (2021, eOneMusic Canada), v Los Angeles a Torontu.

Lanois v nových nahrávkách pokračuje s propojením klasického gospelu a moderní elektroniky, které úspěšně představil již na eponymním debutu kapely Black Dub.

Po zvukových experimentech v polovině druhé dekády 21. století se vrací ke spirituálně procítěné interpretační poloze i díky významnému přispění nové, úchvatné all-star kapely, jíž tvoří bubeník Johnny Shepherd, kytarista Rocco DeLuca a basista Jim Wilson.

Zvukové zpracování je povědomé, ale zároveň zní až nečekaně směle. Daniel se odvážně pouští do vyjádření nejistot a obav lidí z dalšího vývoje, aby nám nabídl naději, útěchu a vzájemné porozumění v době, kdy je všech těchto věcí žalostně málo.

Ukázky:

Under The Heavy Sun
https://youtu.be/OrXDf-3ZpWg

Be sociable and share

Autor

mingus

Nalezli jste v článku chybu? Nebo máte zajímavou informaci, která v článku chybí? Napište mi přes kontaktní formulář. Děkuji.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..