Count Basie & His Orchestra: April In Paris (1956, Verve Records)

Naposledy aktualizováno: 23.7.2022

Count Basie & His Orchestra: April In Paris (1956, Verve Records)
Count Basie & His Orchestra: April In Paris (1956, Verve Records)

V diskografii jazzového pianisty a kapelníka Counta Basieho patří LP desce April In Paris (1956, Verve Records), jedno z čelných míst. V jazzovém pantheonu ji bezpečně naleznete v sekci nadepsané Klasika. Mezi hudebními publicisty je považována za vůbec nejlepší titul Basieho big bandu.

Návrat s New Testament Bandem

V roce 1950 Count Basie rozpustil svůj orchestr a na dlouhé dva roky se odmlčel. Vrátil se se septetem, v němž mj. hráli trumpetista Clark Terry, tenorsaxofonista Wardell Gray a klarinetista Buddy DeFranco.

Po poměrně dlouhém přesvědčování bebopového zpěváka a kapelníka Billyho Eckstinea sestavil moderně hrající big band, se kterým se vydal, zprvu jen v nahrávacím studiu, na cestu za novátorskými jazzovými postupy, ale v duchu svých nejlepších swingových tradic vycházejících z precizních aranžérských postupů.

Mezi fanoušky se pro Basieho znovuzrozenou kapelu ujalo pojmenování New Testament Band. Pevnou kotvu s původním orchestrem a tradicí představoval sám kapelník společně s kytaristou Freddiem Greenem. Byli zárukou, že z genetické výbavy orchestru nevymizel smysl pro dechberoucí improvizaci a oslava individuálních hráčských dovedností, které vždy patřily k velkokapelovému zvuku fanoušky tolik milovaných Countových sestav.

Nahrávací smlouva s Normanem Granzem a Verve Records

April In Paris bylo prvním Basieho albem pro producenta Normana Granze a značku Verve Records. Je důležité hned z několika důvodů. Nejenže se jméno Counta Basieho opět dostalo do popředí zájmu posluchačů, ale také oživilo skomírající bigbandovou scénu. Nejen to, titulní skladba alba, kterou aranžoval Wild Bill Davis, se okamžitě stala klasikou a jednou z nejlepších jazzových skladeb všech dob.

Nahrávky vznikly během dvou nahrávacích frekvencí v červenci 1955 a lednu 1956. Podílely se na něm Basieho hráčské stálice – Joe Newman na trubku, Frank FosterFrank Wess na tenorsaxofon, Freddie Green na kytaru a Sonny Payne na bicí.

A jaké že to vznikly pecky!?! Kromě populární titulní skladby zazněly Fosterova Shiny Stockings, Greenova Corner PocketSweetie Cakes od Ernieho Wilkinse. Ačkoli je nahrávka monofonní, zvuk je výjimečný, stejně jako jednotlivé muzikantské výkony.

Jsem blázen do tohoto big bandu, Normana Granze a Verve,“ řekl Basie. „Měl jsem už lepší muzikanty, ale žádní nebyli tak nadšení a energičtí. Chtěl bych, aby tahle sestava zůstala navždy pohromadě.“

Album April In Paris prokázalo Basieho talent stále se orientovat v moderních jazzových trendech, pracovat s nimi a zároveň udržet tradiční jazzový orchestr stále vitální a dynamický.

Ukázky:

April in Paris
https://youtu.be/ivdNe5WLKJ0
Corner Pocket
https://youtu.be/bTcmPGdDecw

Count Basie & His Orchestra: April In Paris

Label: Verve Records – MG V-8012
Series: Clef Series
Format: Vinyl, LP, Mono
Country: US
Released: 1956
Genre: Jazz
Style: Big Band

Tracklist

A1 April In Paris
(Written-By – Harburg, Duke)
A2 Corner Pocket
(Written-By – Green)
A3 Did’n You
(Written-By – Foster)
A4 Sweety Cakes
(Written-By – Wilkins
A5 Magic
(Written-By – Wess)

B1 Shiny Stockings
(Written-By – Foster)
B2 What Am I Here For
(Written-By – Ellington)
B3 Midgets
(Written-By – Newman)
B4 Mambo Inn
(Written-By – Woodlen, Sampson, Bauza)
B5 Dinner With Friends
(Written-By – Hefti)

Credits

Alto Saxophone – Billy Graham, Marshall Royal
Baritone Saxophone – Charlie Fowlkes
Bass – Ed Jones
Drums – Sonny Payne
Guitar – Freddie Greene
Piano – Count Basie
Tenor Saxophone – Frank Foster, Frank Weiss
Trombone – Benny Powell, Bill Hughes, Henry Coker
Trumpet – Joe Newman, Reunald Jones, Thad Jones, Wendell Cully

Photography By [Coverphoto] – Herman Leonard
Supervised By – Norman Granz

Be sociable and share

Autor

mingus

Nalezli jste v článku chybu? Nebo máte zajímavou informaci, která v článku chybí? Napište mi přes kontaktní formulář. Děkuji.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..