Bukka White, bluesový mukl z Parchman Farm

Naposledy aktualizováno: 11.4.2018

Country bluesman z mississippské Delty se zvláštně nakřáplým hlasem a jménem Bukka White (12. 11. 1909 – 26. 2. 1977, narozen jako Booker T. Washington White) se proslavil jedinečnou slide technikou a souběžným využíváním sólové a doprovodné hry na řinčivě znějící kytaře National Steel.

bluesmanem navzdory přání babičky

Otec ho naučil hrát na housle. Později se mu zalíbilo blues a chtěl ho hrát na kytaru, což byl v očích jeho babičky hudební nástroj od samého Ďábla. Proto si nepřála, aby v její domácnosti zněla ona „ďábelská hudba“. Ve čtrnácti se osamostatní a za živobytím vyráží do Clarksdale, centra Delta blues.

Bukka White: Mississippi Blues (1963, Takoma)

Ve stejné době se dává dohromady s Charleym Pattonem, vyhlášeným místním kytaristou a zhýralcem. Patton, o němž jiný bluesman Son House prohlásil: „Charley nenáviděl práci stejně, jako Bůh hřích,“ ho naučí pár kytarových fíglů a mladičkého puberťáka zasvětí  i do jiných radovánek našeho světa.

Dalších šest let se Bukka toulá po Jihu USA. Živí se příležitostnou prací a hraním po juke jointech. V roce 1930 nahrává pro label Victor několik převážně bluesových a gospelových písní.

Zuří Velká hospodářská krize. Vydání na gramofonových deskách se dočkají pouze čtyři z celkových čtrnácti nahrávek. S hudební kariérou je samozřejmě, alespoň prozatím, konec. Bukkovi se tak uvolní roce a může podepsat profesionální hráčskou smlouvu v černošské baseballové lize. Navíc občas boxuje za peníze.

tři roky v parchmanu za porušení podmínky

V roce 1937 poruší soudem vyměřenou podmínku za útok se střelnou zbraní, když na pozvání Big Billa Broonzyho odjíždí do Chicaga. Po zatčení je deportován zpátky na Jih a na tři roky uvězněn v mississippském vězení Parchman Farm.

V base získá pověst skvělého baviče a má tak spoustu času skládat si vlastní písničky. Je mezi nimi i slavná Parchman Farm Blues. Rok před vypršením trestu přijíždí do vězení otec a syn Lomaxové, aby pro Kongresovou knihovnu Spojených států amerických nahráli pár Whiteových blues.

Okamžitě po propuštění z káznice Bukka odjíždí do Chicaga. S tamním kápem mezi promotéry a producenty, Lesterem Melrosem, chtěl naplnit někdejší společný záměr nahrát svůj kmenový písňový repertoár. Navíc složil, v téměř bezprecedentním výbuchu kreativity, během dvou dnů několik monumentálních písní .

Ve studiu Bluebird Records ho doprovázel hráč na valchu Washboard Sam. Blues vychází na starých šelakových gramodeskách značek VocalionOkeh. Bluesoví znalci o této kolekci dodnes mluví jako o „Delta blues v celé své kráse.“

„znovuobjevení“ v šedesátých letech
Bukka White: Sky Songs Vol. 1 (1965, Arhoolie Records)

V období Druhé světové války jde hudební kariéra opět k ledu. Bukka se živí jako dělník v továrně. V roce 1947 za ním přijíždí jeho bratranec B.B.King, který v té době nastartoval vlastní, velice nadějnou hudební kariéru. Nicméně s naším hrdinou to nic neudělá. Nenechá se přemluvit ke kočovnému muzikantskému životu a zůstává raději v pozadí.

Situace se změní na konci padesátých let. Především mezi bílými levicovými aktivisty a intelektuály se rozmáhá podpora tzv. folkové hnutí. V jeho rámci dochází k nárůstu zájmu o předválečné černošské bluesmeny a jejich nahrávky. V roce 1961, kdy Bob Dylan nazpívá na své eponymním debutové album Bukkovu píseň Fixin‘ To Die Blues, se má za to, že je její autor již po smrti.

O dva roky později se dva bluesoví fandové Ed DensonJohn Fahey vydají do Mississippi a postarají o Whiteovo umělecké znovuzrození, když s ním natočí bluesový materiál pro dlouhohrající desku Mississippi Blues (1963) vydanou u Takoma Records.

Ještě v listopadu 1963 vznikají v kalifornském Berkley další Bukkovy nahrávky. Na lidovou hudbu specializované vydavatelství Arhoolie Records je vydá o dva roky později, jako dvě samostatná alba Sky Songs Vol. 1Sky Songs Vol.2. Jistou zvláštností je zařazení více jak dvacetiminutového Whiteova vyprávění nazvaného Mixed Water na celou jednu stranu vinylového vydání, v němž Bukka vypráví, jak se opil.

úspěch Nekašírovaných, autentických bluesových songů na folkovém festivalu v newportu 1966

Velkou koncertní premiéru zažívá v roce 1966 před několika tisíci hudebními fanoušky na folkovém festivalu v Newportu. Následující rok absolvuje evropské turné a během příštích deseti let odehraje stovky vystoupení.

V roce 1972 vychází u ASP Records LP deska Furry Lewis & Bukka White – At Home With Friends. Každému z interpretů je věnována jedna strana vinylového vydání. Furryho Lewise jsme si již na našem blogu představili v samostatném profilu.

Bukka White: Big Daddy (1973, Biograph Records)

V říjnu 1972 Bukka vystoupí v bavorském Mnichově na akci American Folk Blues Festival. Během návštěvy Německa se na jeden den dostane do hudebního studia Union. V produkci Petera Gleissnera nahraje album Baton Rouge Mosby Street pro label Blues Beacon Records.

O rok později jde do prodeje kritiky příznivě přijatá a navíc obchodně úspěšná sólová deska Big Daddy (1973, Biograph Records).

Bukka White – chodící historie dřevního mississippského blues opouští náš svět 26. února 1977, když po marném boji podlehne rakovině. V jeho příbězích se vypráví o těžkém životě na Jihu USA, ale i o běžných, každodenních radostech a strastech. Nekašírované autentické bluesové songy v Bukkově přednesu stojí rozhodně za poslech.

Ukázky:

Parchman Farm Blues – https://youtu.be/VsJTOY67vlk
Fixin‘ To Die – https://youtu.be/szGRsuK8MbM
Alabama Blues – https://youtu.be/TYMWgEXl4eo
Poor Boy Long Way from Home – https://youtu.be/N0jRX69mxcE
Black Cat Bone Blues – https://youtu.be/2x-Ze14Endg

Be sociable and share

Autor

mingus

Nalezli jste v článku chybu? Nebo máte zajímavou informaci, která v článku chybí? Napište mi přes kontaktní formulář. Děkuji.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..