The Danubians (2000, Cuneiform Records)

Naposledy aktualizováno: 11.10.2021

The Danubians (2000, Cuneiform Records)
The Danubians (2000, Cuneiform Records)

Ačkoliv se v případě skupiny The Danubians jedná o projekt, ve kterém působil brněnský alternativní  bubeník Pavel Fajt, a v názvu je použito slovo Danubians, nemá zhola nic společného s moravskou alternativní a progrockovou legendou, skupinou Dunaj.

Danubians, čtyři rozdílné hudební osobnosti

Album Danubians je jedinečným záznamem spolupráce zcela rozdílných hudebních osobností a jejich přístupu k tvorbě. Vedle Pavla Fajta se na nahrávání podílala americká akordeonistka, altsaxofonistka, basistka, kytaristka a zpěvačka Amy Denio a dva členové maďarské skupiny Kampec Dolores  – kytarista a basista Csaba Hajnóczy a zpěvačka a houslistka Gabi Kenderesi.

Amy v rozhovorech přiznává, že slaďování hudebních představ a přístupů jednotlivých hudebníků trvalo dva týdny a dalších sedm dní se nahrávalo. Rozhodně to prý nebylo lehké a snadné.

Trnitá cesta

Jaký je finální výsledek poměrně trnitého tvůrčího procesu, během něhož se natáčelo jak ve studiu, tak i na společných koncertech?

Na CD je zachycena tajemná směs rockové a avantgardní hudby, postavená na pevných základech přesných Fajtových bicích, elektronických vychytávkách a samplech. Ty nápaditě doplňují „živé“ party akordeonu, kytary, houslí a jsou vyšperkované takřka freejazzovými sóly na altku (např. duet Fajt-Denio pod názvem Odpoledne nebo skladba One Train).

Nejzajímavějšími místy na albu jsou ta zpívaná, ve kterých vynikají obě zpěvačky. Jsou nositelkami andělsky znějících hlasů. Je zcela lhostejné, zda zpívají dvojhlas, proti sobě či si navzájem odpovídají. Nad hutnými hudebními základy se pohybují s obdivuhodnou bravurou.

Album Danubians je jednou z nejlepších alternativních nahrávek roku 2000. Zájemcům o alternativní hudbu se na něm představí minimálně dvě zajímavá jména – Amy Denio a kapela Kampec Dolores. Jejich albové kolekce určitě stojí za to, abyste si je vyhledali a důkladně je prozkoumali.

Ukázky:

Heavy Heaven – https://youtu.be/h8uKBA5s2nQ

Mirror Talk – https://youtu.be/hn75XmPA1xw

The Danubians

Label: Cuneiform Records (Rune 138)
Format: CD, Album
Country: US
Released: 2000
Genre: Jazz, Rock, Folk, World, & Country

Tracklist:

1     Mirror Talk
2     Hanana
3     Odpoledne
4     Heavy Heaven
5     Tebit
6     Karouselika
7     Palm Tree
8     One Train
9     Night Train

Credits:

Accordion, Alto Saxophone, Bass, Guitar, Electric Guitar, Voice – Amy Denio
Drums, Instruments [Groove Box] – Pavel Fajt
Electric Guitar, Sampler, Bass – Csaba Hajnóczy
Violin, Voice – Gabi Kenderesi

Engineer – Borsay Levente

Be sociable and share

Autor

mingus

Nalezli jste v článku chybu? Nebo máte zajímavou informaci, která v článku chybí? Napište mi přes kontaktní formulář. Děkuji.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..