The Beatles: Rubber Soul (1965, Parlophone)

Naposledy aktualizováno: 3.12.2021

The Beatles: Rubber Soul (1965, Parlophone)
The Beatles: Rubber Soul (1965, Parlophone)

Vydavatelství Parlophone uvedlo šestou LP desku The Beatles pojmenovanou Rubber Soul do prodeje ve Velké Británii 3. prosince 1965. Je právem považována za zásadní dílo v diskografii nejslavnějšího kvarteta. V dějinách hudby se jedná o skutečný poprockový klenot, na němž najdete některé z nejskvělejších písní dvojice Lennon/McCartney.

The Beatles měli poprvé dostatek času na nahrávání

Album Rubber Soul, vyprodukované Georgem Martinem, vznikalo čtyři týdny a jeho vydání bylo naplánováno na období před Vánoci, což bylo pro prodej desek nejpříhodnější období v roce. Na rozdíl od předchozích pěti alb skupiny The Beatles desku natočili v několika souvislých nahrávacích frekvencích, přičemž největší kus práce na ní odvedli od 12. října do 15. listopadu 1965.

A výsledek byl skvělý – vznikla deska se čtrnácti písněmi (sedm na každé straně vinylového vydání), mezi nimiž jsou některé z nejlepších skladeb liverpoolského kvarteta. Perly jako Drive My Car, Norwegian Wood (This Bird Has Flown), Nowhere Man, Michelle, Girl, In My LifeRun For Your Life dělají ze šestého dlouhohrajícího počinu Beatles mistrovské dílo, milník v dějinách popu a rocku, jednu z nejpozoruhodnějších a nejvlivnějších desek posledních dekád.

Několik verzí vzniku kuriózního názvu

Kuriózní je, že název alba souvisí se zpěvákem konkurenční (ale také spřátelené) skupiny Rolling Stones. Paul McCartney vzpomínal, že název vymyslel poté, co zaslechl, jak jeden americký hudebník popisuje styl zpěvu Micka Jaggera jako „plastický soul.“ John Lennon prohlásil, že název byl McCartneyho nápad a odkazoval na „anglickou duši.“

Na tiskové konferenci v roce 1966 Ringo Starr uvedl, že album nazvali Rubber Soul, aby uznali, že ve srovnání s americkými soulovými umělci „jsme bílí a nemáme to, co oni„, a dodal, že to platí pro všechny britské skupiny, které se pokoušely hrát soulovou hudbu.

Zadní strana prvního britského vydání alba Rubber Soul od The Beatles
Zadní strana prvního britského vydání alba Rubber Soul od The Beatles
Skvělá prodejní čísla, ale k ostatním hitům Fab Four mají daleko

Album představuje éru, v níž se kapela inspirovala zejména americkým folkem, ale také soulovou hudbou. Starý rock’n’rollový zvuk je tu ještě obsažen, okořeněný rhythm’n’blues, ale nyní se kytary hodně blíží zvuku pocházejícímu konkrétně z raných elektrických dob amerických hvězd Boba Dylana, The ByrdsBuffalo Springfield.

Přestože je Rubber Soul historicky významným titulem Beatles, není zdaleka jejich největším komerčním úspěchem. Podle očekávání se stalo ve Velké Británii velkým vánočním hitem. Úspěch pokračoval ještě několik týdnů a LP deska se dostala na první místo žebříčku nejprodávanějších desek. Ve Spojených státech, kde kapela slavila obrovský úspěch, se amerického vydání desky prodalo kolem šesti milionů kusů. Skvělá čísla, ale k ostatním hitům Fab Four mají daleko.

Ukázky:

Drive My Car
https://youtu.be/kfSQkZuIx84
Norwegian Wood (This Bird Has Flown)
https://youtu.be/Y_V6y1ZCg_8
In My Life
https://youtu.be/YBcdt6DsLQA

The Beatles: Rubber Soul

Label: Parlophone – PMC 1267
Format: Vinyl, LP, Album, Mono
Country: UK
Released: Dec 3, 1965
Genre: Rock, Pop
Style: Beat, Rock & Roll

Tracklist

A1/ Drive My Car
(Piano – Paul)
A2/ Norwegian Wood
(Sitar – George)
A3/ You Won’t See Me
(Organ [Hammond] – Mal ‚organ‘ Evans, Piano- Paul)
A4/ Nowhere Man
A5/ Think For Yourself
(Bass [Fuzz] – Paul)
A6/ The Word
(Harmonium – George Martin, Piano – Paul)
A7/ Michelle

B1/ What Goes On
B2/ Girl
B3/ I’m Looking Through You
(Organ [Hammond] – Ringo)
B4/ In My Life
(Piano – George Martin)
B5/ Wait
B6/ If I Needed Someone
B7/ Run For Your Life

Written-By – Harrison (tracks: A5, B6), Lennon-McCartney (tracks: A1 to A4, A6, A7, B1 to B5, B7), Starkey (tracks: B1)
Producer – George Martin
Engineer – Norman Smith
Photography By – Robert Freeman

Be sociable and share

Autor

mingus

Nalezli jste v článku chybu? Nebo máte zajímavou informaci, která v článku chybí? Napište mi přes kontaktní formulář. Děkuji.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..