Volume x Laliboi našli inspiraci v domorodé hudbě původních obyvatel jižního cípu Afriky

Naposledy aktualizováno: 3.12.2021

Laliboi a Volume (Photography by: Ntokozo Maseko)
Laliboi a Volume (Photography by: Ntokozo Maseko)

Muzikantské duo Volume x Laliboi pochází z Johannesburgu, největšího města v Jihoafrické republice. V hudbě hledají léčivou sílu a spiritualitu. Stvořili zajímavou originální hudební směsici, v níž se snoubí kulturní odkaz původních jihoafrických a basothských obyvatel se současnou electronic music.

 

Hudební kvas v Jozi vydal další zajímavé muzikanty

Tandem talentovaných muzikantů VolumeLaliboi vzešel z nadějné hudební komunity v Jo’burgu, jak téměř čtyři a půl milionové průmyslové aglomeraci, ekonomickému a kulturnímu centru Jihoafrické republiky, přezdívají obyvatelé Johannesburgu. Již dříve jsme si představili jejich souputníky a přátele ze skupiny Charles Géne Suite.

Počátky spolupráce skladatele a producenta Saula Nossela AKA Volume s multiinstrumentalistou a MC Siphosenkosim „Laliboi“ Nkodlwanem, který rapuje výhradně  v xhosaštině – jazyce národa Xhosů, potomků lidu Nguni, se datují do roku 2015. Tehdy se ještě coby členové kapel Radio 123 resp. Go Barefoot potkávali na společných vystoupeních v Johannesburgu a Voslooru.

Volume a Laliboi (Photography by Ntokozo Maseko)
Volume a Laliboi (Photography by Ntokozo Maseko)
píseň Xam, výsledek spolupráce s pastevcem Morenou Lerabou

Na konci roku 2018 se Volume a Laliboi domluví na společné nahrávací frekvenci. Do studia si tehdy pozvali mosothského hudebníka a pastevce Teboho Mochaoa aka Morena Leraba, který žije ve vesnici Ha-Mojela – jižně od hlavního města Lesotha Maseru. Výsledkem byla nahrávka písně Xam.

Zastavme se na chvíli u pozoruhodné hudební osobnosti Teboho Mochaoa. Jeho jevištní postava Morena Leraba je tajemný pastýř, který vypráví tradiční příběhy. Podle jeho slov má představovat Mochaoavy vesnické kořeny, když vyrůstal jako pastevec ovcí v Lesothu, malé vysokohorské zemi zasunuté v jihoafrickém pohoří.

Vokálně se inspiruje tradiční domorodou poezií a hudbou Famo etnické skupiny Sotho (jinak také Basotho, příslušníků kmene Bantu). Famo se poprvé objevilo již ve dvacátých letech 20. století, kdy basothští muži pracovali jako levné námezdní síly v jihoafrických dolech.

Je pro něj charakteristický akordeon a doprovod na jeden buben. Nicméně Mochaoaův přístup k tvorbě tanečních beatů je výrazně odlišný. Bez rozpaků do nich hrne téměř vše od electronic music, afro-housu, dubu, folku, reggae až po hip-hop.

Morena Leraba, mosothský hudebník a pastevec z Ha-Mojela v okrese Mafeteng, který se nachází jižně od hlavního města Lesotha Maseru.
Morena Leraba, mosothský hudebník a pastevec z Ha-Mojela v okrese Mafeteng, který se nachází jižně od hlavního města Lesotha Maseru.
vyvolat pocit vrcholného hudebního vzrušení
Laliboi x Volume: XAM EP (2020, VRSA)
Laliboi x Volume: XAM EP (2020, VRSA)

Práce na skladbě Xam hudebníky natolik zaujala, že vyústila k dokončení dalších tří skladeb (Uyaxoka, MadlaminiIsigubhu Asipheli).

Vznikl materiál, v němž se spojil kulturní odkaz původních obyvatel jihu Afriky se současnou electronic music. U posluchačů vyvolává pocit vrcholného hudebního vzrušení a duchovního poznání. EP deska Xam vyšla exkluzivně v květnu 2020 v digitálním formátu na platformě Bandcamp.

léčivá síla hudby a hledání spirituality

Bez pochopení významu slova „xam“ nám uniká smysl, o co přesně umělcům při nahrávání šlo. „Xam“ má v jihoafrickém kontextu velmi silný význam zejména u kultury Xhosa. Doslova znamená kůži ještěra z druhu varanovitých známého jako Varan pestrý (Varanus varius).

Kůže se používá v tradiční medicíně a léčitelství. V kontextu EP desky název odkazuje na léčivou sílu hudby a spojuje to, že všichni můžeme najít spiritualitu v jakékoli formě, kterou si zvolíme, pokud respektujeme všechny kultury, tradice a pohledy na svět.

Rozšířená edice EP XAM obsahuje čtyři remixy
Laliboi x Volume: XAM EP Deluxe Edition (2021, VRSA)
Laliboi x Volume: XAM EP Deluxe Edition (2021, VRSA)

EP deska Xam se 3. prosince 2021 konečně dočkala premiéry na všech streamovacích platformách.

Při této příležitosti se Volume s Laliboiem rozhodli požádat Njabulo PhekanihoNoaha Bamberger z kapely Charles Géne Suite, Stevea Hogga, Molemo MojakihoTara Boraine, aby každý zremixoval jednu skladbu z projektu dle vlastního výběru.

Volume and Laliboi: Xam Deluxe (2021, VRSA)

Feat. Morena Leraba, Mojvki, Tzara, Charles Gene Suite & Vox Portent

1. Xam
(Volume, Laliboi, Morena Leraba)
2. Uyaxoka
(Volume, Laliboi)
3. Madlamini
(Volume, Laliboi)
4. Isigubhu Asipheli
(Volume, Laliboi, Morena Leraba)
5. Xam – MOJVKI Remix
(Volume, Laliboi, Morena Leraba, Mojvki)
6. Madlamini – Tzara Remix
(Volume, Laliboi, Tzara)
7. Isigubhu Asipheli – Charles Géne Suite Remix
(Volume, Laliboi, Morena Leraba, Charles Géne Suite)
8. Madlamini Vox Portent Remix
(Volume, Laliboi, Vox Portent)

Zvláštní poděkování patří lidem, kteří se na díle podíleli:

Texty písní napsali: Mgr: Sipho Nkondlwane a Teboho Mochaoa.
Hudebně přispěli: M: Daniel Basckin, Morena Leraba (Teboho Mochaoa), Noah Bamberger, Thamsanqa Ngwenya.

Remixy:: Njabulo Phekani a Noah Bamberger, Steve Hogg, Molemo Mojaki, Tara Boraine.

Be sociable and share

Autor

mingus

Nalezli jste v článku chybu? Nebo máte zajímavou informaci, která v článku chybí? Napište mi přes kontaktní formulář. Děkuji.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..