Bill Withers: Just As I Am (1971, Sussex)

Naposledy aktualizováno: 1.4.2017

Bill Withers: Just As I Am (1971, Sussex)

Velice povedený albový debut Just As I Am (1971, Sussex) životem otřískaného chlápka Billa Witherse. S citem a hlubokou znalostí životních peripetií na něm vypráví prosté lidské příběhy.

neprožíval zrovna nejlepší životní etapu

Bill Withers si repertoár napsal v době, kdy neprožíval zrovna nejlepší životní etapu. Tehdy si v zastavárně koupil tu nejlevnější kytaru a pokusil se ve svých prostých písních převyprávět svůj dosavadní život a popsat hořce získané zkušenosti z nepovedených milostných vztahů.

Jak sám vzpomíná, byla to doba, kdy se po devíti letech služby u amerického námořnictva rozhodl odejít do civilu. V té době ho opustila dívka, vykradli mu byt a v letecké továrně, ve které sehnal práci, hrozilo propouštění.

Máte napsáno dostatek písniček?

S demo nahrávkami mu pomohl přítel Ray Jackson z kapely Watts 103rd Street Rhythm Band. Společně je potom nabízeli lidem od velkých major labelů. Bez úspěchu. Při odmítnutí se obvykle dozvěděl, že je již příliš starý, písničky znějí, jako by byly od někoho jiného a zvukově jsou málo neučesané.

Po nějaké době se mu ozval Forrest Hamilton, syn legendárního jazzového bubeníka Chico Hamiltona. Domluvil mu schůzku s Clarencem Avantem, majitelem maličkého labelu Sussex Records. Tomu stačilo Billovo ujištění, že má dostatek písniček na celou LP desku.

Produkce a hry na klávesy se ujal legendární soulový mág Booker T. Jones. Billa pozval na svůj ranč v kalifornském Malibu, aby se domluvili z čeho sestaví zbytek repertoáru.

První nahrávací session se uskutečnila ve studiu Wally Heider Studios. Booker T. si na ni pozval rytmiku ze své kapely Booker T. & The M.G.’s – bubeníka Ala Jacksona a basáka Donalda „Duck“ Dunna.

Na následující frekvenci dorazila sice jiná rytmika, ale rovněž excelentní – velezkušený studiový profík Jim Keltner (bicí) a Chris Ethridge (basa), známý z působení v International Submarine Band a především z The Flying Burrito Brothers.

Buď sám sebou a zpívej

Bill Withers si vzpomíná, jak se mu Booker T. opakovaně omlouval za neúčast kytaristy Steve Croopera. „Na cestě do studia je ale Stephen Stills a bude tady během několika minut…“ Booker zapomněl dodat, že se Stillsem dorazí coby divák i Graham Nash. Ten nervózního debutanta povzbudil slovy: „Možná ani netušíš, jak jsi výborný. Buď sám sebou a zpívej.

Bill se poté konečně uklidnil. Přestal si před studiovými mazáky dělat obavy a výčitky ze své nedokonalé hry na kytaru. Konečně se plně soustředil na nahrávání.

Nazpíval nejenom I’m Her Daddy, úžasný příběh otce, který se setká se svou šestiletou dcerou, o níž do té doby neměl ani tušení. Dalšími vrcholy alba jsou městské drama Harlem nebo nostalgická Grandma’s Hands.

Nesmíme opomenout na cenou Grammy pro Best Rhythm and Blues Single oceněnou Ain’t No Sunshine. V písni Hope She’ll Be Happier autor přemítá o zkušenostech ze ztráty milované osoby. Zároveň se těší z toho, co může od života získat v Do It Good.

Withersova albová premiéra je vyrovnanou a příjemně znějící kolekcí kvalitních soulových písniček rozšířená o pár coverů. Zvukově a instrumentálně se blíží spíše folk rocku, než tehdejší standardní soulové produkci.

Ukázky:

Ain’t No Sunshine – https://youtu.be/E6emVq0RZec
I’m Her Daddy – https://youtu.be/5SAke0jV-0o
Grandma’s Hands – https://youtu.be/qv5pagal-ls
Harlem – https://youtu.be/oDmFtxxQSD8
Do It Good – https://youtu.be/B_6EMXiM7B4

Bill Withers: Just As I Am

Label: Sussex ‎– SXBS-7006
Format: Vinyl, LP, Album
Country: US
Released: 1971
Genre: Funk / Soul
Style: Soul

Tracklist:
A1     Harlem     3:23
A2     Ain’t No Sunshine     2:04
A3     Grandma’s Hands     2:00
A4     Sweet Wanomi     2:30
A5     Everybody’s Talkin‘
Written-By – Fred Neil    3:21
A6     Do It Good     2:52
B1     Hope She’ll Be Happier     3:48
B2     Let It Be    2:37
Written-By – P. McCartney / J. Lennon
B3     I’m Her Daddy     3:19
B4     In My Heart     4:19
B5     Moanin‘ And Groanin‘     2:57
B6     Better Off Dead     2:13

Credits:
Bass – Chris Ethridge, Donald „Duck“ Dunn
Drums – Al Jackson, Jim Keltner
Guitar – Stephen Stills
Percussion – Bobbie Hall Porter
Producer, Arranged By, Keyboards, Guitar – Booker T. Jones
Vocals, Guitar, Liner Notes – Bill Withers
Written-By – Bill Withers (tracks: A1 to A4, A6, B1, B3 to B6)

Notes:
Recorded At – Sunset Sound Recorders
Recorded At – Wally Heider Recording Studio, Los Angeles
Mastered At – Bell Sound Studios
Engineer [Sunset Sound] – Bill Lazerus
Engineer [Wally Heider] – Bill Halverson

Be sociable and share

Autor

mingus

Nalezli jste v článku chybu? Nebo máte zajímavou informaci, která v článku chybí? Napište mi přes kontaktní formulář. Děkuji.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..