Mino Cinelu, perkusionista vyrůstající na hudebním stylu chouval bwa

Naposledy aktualizováno: 23.10.2018

Francouzský perkusionista, skladatel, zpěvák, producent a multiinstrumentalista Mino Cinelu (10. 3. 1957) patří mezi vyhledávané studiové a koncertní hráče.

hudební Dědictví předků z ostrova Martinique

V dětství hrál na kytaru. Jako teenager s rodiči navštívil otcův rodný karibský ostrov Martinique a objevil tamní rytmicky bohatý hudební styl chouval bwa (ukázka na youtube).

Po návratu domů se vrhne do cvičení a zdokonaluje se ve hře na bicí, perkuse a bonga. Zároveň založil vlastní fusion kapelu. Hrají především repertoár z otcovy gramodeskové sbírky afrokubánského jazzu.

Těžké začátky v New Yorku

V sedmnácti se přesouvá na několik měsíců do Anglie. V roce 1975 se stěhuje do New Yorku. Začátky byly hodně těžké. Navštěvoval různé jazzové kluby a hrál, kde se dalo a s kým se dalo. Doprovázel mj. kytaristu George Bensona.

Na začátku roku 1980 ho v jednom jazzovém klubu objeví trumpetista Miles Davis. Po měsíci zkoušení vyráží s Princem Temnoty na turné.

Mino Cinelu (1999, Blue Thumb Records)
Mino Cinelu (1999, Blue Thumb Records)

Díky hraní s Davisem dostává nabídky ke spolupráci od světových jazzových, rockových a popových hvězd – Sting, Cassandra Wilson, Joe Zawinul, Wayne Shorter, Lou Reed, Geri Allen, David Sanborn, Dizzy Gillespie, Pat Metheny, Herbie Hancock, Kenny Barron, Tori Amos, Anna Maria JopekChristian McBride, Tracy Chapman nebo Stevie Wonder.

Mino prozatím vydal dvě sólová alba – Mino Cinelu (2000), Quest Journey (2002), na nichž se zajímavým způsobem prolínají jazz, blues, Afro-pop, indická hudba, folk a rock. V roce 2007 složil a nahrál hudbu k filmu La Californie (režie Jacques Fieschi), za níž byl oceněn na filmovém festivalu v Cannes.

Ukázky:

Confians (Live 2004) – https://youtu.be/QGagh1B8G6Q

Drums and Percussions Solo – https://youtu.be/FG1aSTX1MKk

Romain Collin / Mino Cinelu – Live at Steinway Hall, NY 2013
– https://youtu.be/_i7OaG_HYQ4

Be sociable and share

Autor

mingus

Nalezli jste v článku chybu? Nebo máte zajímavou informaci, která v článku chybí? Napište mi přes kontaktní formulář. Děkuji.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..