Little Walter, skutečný Harmonica Man

Naposledy aktualizováno: 28.11.2017

Little Walter (1. 5. 1930 – 15. 2. 1968), jeden z otců bluesové hry na amplifikovanou foukací harmoniku, se narodil v Louisianě jako Marion Walter Jacobs.

Setkání dvou bluesových legend ve studiové kapele labelu Ora Nell

Navzdory tragicky krátkému životu je Little Walter uctíván coby Jimi Hendrix bluesové harmoniky. Jeho styl určil standardy bluesové hry na foukací harmoniku pro všechny, kteří ho následovali.

Ačkoliv je znám jako hráč na foukačku, zpěvák a skladatel, po příchodu do Chicaga v roce 1947 hrál nejdříve na kytaru. K přelomovému setkání s jinou legendou chicagského elektrifikovaného blues, kytaristou a zpěvákem Muddy Watersem, došlo v roce 1949.

Seděli společně ve studiové kapela labelu Ora Nell a doprovázeli Jimmyho Rogerse. Tehdy hrál na harmoniku stále klasickým stylem. Až o dva roky později, při další nahrávací session s Muddy Watersem, přiloží Walter svůj nástroj k mikrofonu a začne na něj hrát.

Z doprovodného, špatně nebo hůře slyšitelného nástroje se stane plnokrevný sólový nástroj. Výsledkem proměny rolí byla například Watersova nahrávka She Moves Me https://youtu.be/ZEEdQbNJBlY.

Walter se tzv. „namlsal“ a své sólové ambice promítl do řady prodejně velice úspěšných nahrávek. Smluvně byl vázán u labelu Checker Records, který patřil pod legendární Chess Records. Mezi velké hity patří např. Jukehttps://youtu.be/uiGpv-UeiDI.

Vzhůru do TOP10

Čtrnáct Walterových nahrávek dosáhlo na Top Ten, ale teprve skladba My Babehttps://youtu.be/duRp_avXtMM se stala jedničkou žebříčku. Autorem byl vůdčí skladatel labelu Chess Records Willie Dixon. Píseň vystavěl na základech spirituálu This Train. Černošští obyvatelé velkoměst, kteří se narodili na jižanských plantážích, se samozřejmě okamžitě chytli.

V padesátých letech se Little Walterovi opravdu dařilo. Nahrál několik klasických městských blues (viz. výběr ukázek na konci článku). Objevil se znovu i na nahrávacích sekvencích Muddyho Waterse. Walterova jedinečná harmonika zní na proslavených kouscích I’m Your Hoochie Coochie Man nebo Trouble No More.

Stinnou stránkou jeho života byla výbušná a agresivní povaha. Pokud byla navíc podnícena nezřízeným pitím, způsobila mu řadu obtíží. Často ho dovedla k sebezničujícím projevům v chování.

Little Walter umírá v pouhých třiceti sedmi letech 15. února 1968 za poněkud nevyjasněných okolností – zřejmě na následky pouliční rvačky, k níž se přimotal během přestávky na cigaretu při klubovém vystoupení. Muddyho Waterse zpráva o předčasné smrti bouřliváka a rváče Little Waltera nepřekvapila. „Little Walter byl mrtvej už deset let předtím, než zemřel,“ řekl Muddy.

Podle knihy Development Arrested od Clydea Woodse Little Walter často spával na kulečníkových stolech v každém podniku, kde se zrovna nacházel, a zdá se, že byl odkázán na štědrost hráčů a hudebníků, kteří mu dávali cigarety a jídlo.

Hořkostí života bluesové legendy, jež svoji agresivní a energickou hrou ovlivnil mnoho hráčů na foukací harmoniku, je i skutečnost, že byl až v roce 1991 doposud anonymní náhrobek na chicagském hřbitově St. Mary’s Cemetery osazen deskou se jménem fenomenálního virtuóza.

Ukázky:

Sad Hours – https://youtu.be/5xj7gwFOvcM
You’re So Fine – https://youtu.be/fL6VX-2z7GQ
Oh Baby – https://youtu.be/JlwkTP5qA0k

Be sociable and share

Autor

mingus

Nalezli jste v článku chybu? Nebo máte zajímavou informaci, která v článku chybí? Napište mi přes kontaktní formulář. Děkuji.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..