Camilla George oslavuje své nigerijské kořeny na albu Ibio-Ibio (2022, Ever Records)

Naposledy aktualizováno: 20.1.2023

Camilla George: Ibio​-​Ibio (2022, Ever Records)
Camilla George: Ibio​-​Ibio (2022, Ever Records)

Londýnská saxofonistka a skladatelka Camilla George se hudebně realizuje fúzí africké a západní hudby. Díky tomu se dovedně pohybuje na žánrovém pomezí jazzu, afrobeatu a hip hopu. V září 2022 vydala LP desku Ibio-Ibio, na níž nám nabízí úchvatnou odyseu do mýtů o stvoření nigerijského národa Ibibio.

jedna z vůdčích osobností generace nadaných hudebníků

Virtuózní altsaxofonistka Camilla George se narodila v nigerijském Eketu, vystudovala jazz na proslulé Trinity College Of Music a stala se jednou z vůdčích osobností generace nadaných hudebníků, kteří již více než deset let otřásají evropskou jazzovou scénou.

Podobně jako saxofonistky Nubya Garcia, Cassie Kinoshi, zpěvačka Zara McFarlane a trumpetistka Sheila Maurice-Grey se i ona prosadila v rámci londýnského hudebního vzdělávacího programu Tomorrow’s Warriors, jehož cílem je propagovat prostřednictvím jazzu rozmanitost v umění, podporovat hudebníky z africké diaspory a ženy – umělkyně.

Oslava rodinného odkazu kmene Ibibio

Po albu The People Could Fly (2018, Ubuntu Music), které vzniklo na motivy knihy příběhů afrických otroků a podílel se na něm Omar – legenda britského soulu, se talentovaná skladatelka věnuje na svém již třetím dlouhohrajícím titulu Ibio-Ibio oslavě jejího rodného kmene Ibibio, jenž obývá jihovýchodní cíp Nigérie.

Na novince uplatňuje všechny své skladatelské přednosti a instrumentální dovednosti. Camillyn altsaxofon rozehrává refrény plné emocí a blues za podpory hvězdné sestavy nejzářivějších představitelů současné londýnské jazzové scény: basista Daniel Casimir, kytaristka Shirley Tetteh, bubeník Winston Clifford, trumpetistka Sheila Maurice-Grey, pozounistka Rosie Turton, zpěvák a pianista Renato Paris, klávesistka Sarah Tandy a několika hostů, jako je senegalský hráč na koru Kadialy Kouyate nebo respektovaný americký bubeník Daru Jones (Jack White, Pete Rock, Talib Kweli).

Jako vypravěčku na své duchovní a tvůrčí cestě si Camilla George přizvala birminghamskou MC Lady Sanity, která na Creation – Abasi and Atai – v pořadí třetím singlu vybraným z alba a s úchvatným groovem – rozehrává příběh Abasiho, nejvyššího náčelníka/boha vesmíru, a jeho ženy Atai, bohyně smíření. Ti dva stvořili lid Ibibio k obrazu svému. Národ Ibibio je dnes považován za nejstarší ze všech etnických skupin v Nigérii.

O své inspiraci Camilla George řekla: „Album Ibio-Ibio je oslavou kořenů, kreativity a komunity. Lidé Ibibio, příbuzní Anangů, jsou společenstvím a symbolizují vzájemnou soudržnost, což je něco, co mě v těchto stále svízelnějších časech vede, dává mi naději a útěchu,“ a dále vysvětlila. „Desku jsem věnovala mému lidu Ibibio a oslavuji na ní naše stvoření a víru. Ibio-Ibio je naše přezdívka, která znamená krátký/krátký, což je odkaz na náš rychlý a přímý způsob jednání, nikoli na naši výšku!“

Ukázky:

Camilla George: Ibio​-​Ibio

Label: Ever Records – EVER102LP
Format: Vinyl, LP, Album
Country: UK
Released: Sep 30, 2022
Genre: Jazz
Style: Contemporary Jazz

Tracklist

A1/ Creation – Abasi and Atai (5:11)
(Drums, Percussion – Daru Jones)
A2/ Journey Across The Sea (3:20)
A3/ Ekpe (5:42)
A4/ The Long Juju Slave Route of Arochokwu (4:33)
(Drums, Percussion – Daru Jones)

B1/ Ukpong (5:47)
B2/ Abasi Enyong (5:07)
B3/ Abasi Isang (4:49)
B4/ Creation – Nnyin Ido Ibibio (5:01)
(Drums, Percussion – Daru Jones)

Credits

Alto Saxophone – Camilla George
Drums – Sam Jones (tracks: B1), Winston Clifford (tracks: A2, A3, B2, B3)
Drums, Percussion – Daru Jones (tracks: A1, A4, B4)
Electric Bass – Daniel Casimir
Guitar – Shirley Tetteh
Kora – Kadialy Kouyate (tracks: A2)
Piano – Sarah Tandy (tracks: B1, B2, B4)
Trombone – Rosie Turton (tracks: A2, A3, B3)
Trumpet – Sheila Maurice-Grey (tracks: A2, A3, B3)
Vocals – SANITY (tracks: A1, A4, B4)
Vocals, Piano – Renato Paris

Notes

Recorded at The Pool Studios, London (16-17th Dec 2020)
Recording engineer: Luc Saint-Martin
Mixed by: Luc Saint Martin
Mastered by: John Webber @ Air Studios
Produced by: Camilla George and Tom Harrison
Horn arrangements for Ekpe, Abasi Isang and Journey across the sea: Tom Harrison
All compositions by Camilla George

Be sociable and share

Autor

mingus

Nalezli jste v článku chybu? Nebo máte zajímavou informaci, která v článku chybí? Napište mi přes kontaktní formulář. Děkuji.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..