Balimaya Project, Djembe je hudební nástroj, který spojuje lidi

Naposledy aktualizováno: 10.8.2021

Balimaya Project
Balimaya Project

Necelé dva roky se na britské klubové scéně pohybuje hudební těleso Balimaya Project. Na začátku desetičlennou skupinu založil v roce 2019 přední hráč na africký buben djembe, skladatel a aranžér Yahael Camara Onono, žijící ve Spojeném království.

propojit současnou hudbu s hudbou předků
Hráč na africký buben djembe Yahael Camara Onono
Hráč na africký buben djembe Yahael Camara Onono

Muzikanti z Balimaya Project si kladou za cíl spojit zvuky současné londýnské jazzové renesance s „tradičním repertoárem a folklórem západoafrického národa Mandé a propojit tak soudobé hudebníky s jejich pravlastí“.

Debutovali 3. října 2019 před vyprodaným hledištěm klubu Jazz re:freshed. „Chtěl jsem vytvořit něco čistě hudebního, co by přesahovalo rámec toho, co známe jako kapelu, ale současně bylo místem, které by mělo blíže k podpůrné komunitě. Stalo se z toho bratrství,“ vysvětluje hráč na djembe a hlavní ideolog skupiny Yahael Camara Onono. „Společné setkávání, emocionální otevřenost nás, mladých černochů v diaspoře, se prostě dostatečně nezdůrazňuje. Všichni se spoléháme jeden na druhého.“

Vytvořili nový, eklektický a strhující hudební styl

Aktuálně má kapela již šestnáct členů. Jsou mezi nimi i muzikanti ze skupin KOKOROKOSEED Ensemble. Utvořili záměrné spojení pulzujícího londýnského jazzového světa s tradičním repertoárem a folklórem západoafrického národa Mandé, žijícího na území Mali, SenegaluPobřeží slonoviny. Zrodil se nový, eklektický a strhující hudební styl, který rozechvívá duši a je prosycen lidovou hudbou.

Yahael nabídl na sociálních sítích podobnější vysvětlení: „Ti z vás, kteří mě dobře znají, vědí, že Balimaya Project je začátkem něčeho, co do vínku dostalo vše, co mě formuje. Moje kultura, moje identita, moje kořeny, můj jazyk. Vše, co je mi drahé. To vše je vyjádřeno v poslání a hudbě této skupiny.“

soundtrack k mojí cestě
Balimaya Project: Wolo So (2021, Jazz re:freshed Records)
Balimaya Project: Wolo So (2021, Jazz re:freshed Records)

Kapela již nabídla nedočkavcům pilotní singl s tepající a strhující skladbou Soninka/Patronba z chystaného dlouhohrajícího debutu Wolo So na značce Jazz re:freshed Records.

Pozvání do nahrávacího studia přijala v Paříži žijící malijská zpěvačka Mariam Tounkara Koné, aby nazpívala vokální part v bambarštině (národním jazyku Mali).

Vedle bohatého polyrytmického přediva, v němž zaujme výkon N’famady Kouyateho, hráče na balafon (z tykví vyrobený domorodý xylofon) a divokých výpadů dechové sekce, exceluje kytarista Godwin Sonzi – známý spoluprací s nastupujícími britskými umělci Young T & Bugsey, Juls nebo afrobeatovou megastar Wande Coalem.

Premiérová LP deska Wolo So se sedmi skladbami vyjde 30. července 2021 a je možné si ji v předstihu objednat v digitálním formátu nebo na vinylu na platformě Bandcamp.

Album, které plánujeme vydat, je soundtrackem k mojí cestě. Propojením diaspory a kontinentu a použití hudby Mandé a jazzu jako spojovacích prvků, vzniklo něco, co je odlišné a jedinečné, ale zároveň povědomé. Děkuji Jazz re:freshed za to, že jste mi věřili, věříte v naše síly a podporujete mě tak, jak jste mě podporovali, a děkuji svému týmu Balimaya Project za to, že mé skromné nápady uvedl v život,“ dodává neokázale Onobo.

Ukázky:

Balimaya Project Live @jazzrefreshed [Oct 2019]
https://youtu.be/Y8NTRH4l8QI
Balimaya Project (UK) – Selector PRO 2021
https://youtu.be/bA28mwSKVpY
Soninka/Patronba (feat. Mariam Tounkara Koné)
https://youtu.be/Bmpz9tCOYyE

Be sociable and share

Autor

mingus

Nalezli jste v článku chybu? Nebo máte zajímavou informaci, která v článku chybí? Napište mi přes kontaktní formulář. Děkuji.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..