Paul Weller: On Sunset (2020, Polydor)

Naposledy aktualizováno: 11.7.2020

Paul Weller: On Sunset (2020, Polydor)
Paul Weller: On Sunset (2020, Polydor)

Tento způsob léta 2020, zdá se mi poněkud nešťastným,“ nějak tak by si mohl vančurovsky povzdechnout jeden z nejslavnějších současných anglických hudebníků Paul Weller. Původně naplánoval vydání svého v pořadí patnáctého sólového alba On Sunset (2020, Polydor) na 12. června 2020. Nakonec, díky dopadům pandemie čínského koronaviru SARS-CoV-2, vyšlo o tři týdny později.

Vítané zpestření pro fanoušky v době RONA pandemie

Zdá se, že i tak šlo o dobře načasované rozhodnutí. Přísná nařízení a omezení v boji s nemocí COVID-19 se začínají postupně uvolňovat i na britských ostrovech a album „Při západu slunce“ je pro příznivce hudby Paula Wellera vítaným zpestřením po pochmurných měsících epidemiologického šílenství, obav z nemoci a existenčních problémů.

Wellerova hudební kariéra trvá již pět dekád. Začínal v roce 1972 s kapelou The Jam, od roku 1983 pokračoval se soulovými The Style Council a po jejich rozpuštění na konci osmdesátých let působí již jen coby sólista. Každé Paulovo nové album je stejně zajímavé a dráždivé, jako to první, protože ani po jeho patnácti sólových titulech nikdo nemůže na sto procent odhadnout, čím své příznivce překvapí tentokrát.

Vydařená Multižánrová nahrávka

Na On Sunset tomu není jinak. Nechal se inspirovat mnoha hudebními styly – soulem, rhythm’n’blues, electro music, folkem nebo popovými baladami s jejich klenutými orchestrálními aranžemi. Skutečně hodně ztřeštěná kombinace, ale pokud hledáte někoho, kdo by dokázal všechny tyto žánry spojit dohromady a přirozeně je převést do srozumitelného hudebního tvaru, tak tím pravým je právě Paul Weller. O produkci se podělil s dlouholetým spolupracovníkem Janem ‚Stan‘ Kybertem, jehož práci ocenili například Oasis, The Verve nebo Massive Attack.

Paul Weller během studiových prací na albu On Sunset (photo by @paulwellerHQ)
Paul Weller během studiových prací na albu On Sunset (photo by @paulwellerHQ)

Album jako celek může působit coby návrat k těm nejlepším okamžikům kapely The Style Council, včetně výtečných dívčích doprovodných vokálů – tentokrát v podání sesterského folkového tria The Staves, přičemž se Paul ani na okamžik neodvrátí od současného hudebního jazyka druhé dekády nového tisíciletí.

O tom, že ho tvůrčí múza neopustila ani v době lockdownu, Weller vypráví: „Neřekl bych, že je dnes pro mě nějak těžší napsat si nové písničky. Myslím, že si ten proces vlastně docela užívám. V průběhu protipandemických opatření dokonce skládám a nahrávám demo snímky mnohem častěji, než jsem to kdy dělal.“ Hudba je pro něj vším. „Jsem jí doslova poblázněný. Díky ní poznávám svět. Je to také moje zábava. Je to způsob, jakým komunikuji. Každá píseň na albu odráží tuto moji posedlost.“

Při poslechu „Při západu slunce“ máte dojem, že Vás vzal někam na horskou dráhu, na níž za každou zatáčkou číhá nějaké překvapení. Úvodní Mirror Ball je přímým odkazem na Paulovu předchozí kolekci True Meanings (2018, Parlophone). Původně s ní počítal již jako s B stranou singlu s titulní písní True Meanings. V několika rozhovorech již naznačil, že i nyní má v zásobě dostatek písňového materiálu, se kterým počítá pro svoje příští album.

Nenápadný klavírní úvod otevírá Mirror Ball a poté zazní výrazný zpěv. Je to pobídka, abyste se pohodlně usadili a vychutnali si další typickou wellerovskou baladu…ujistěte se, prosím, zda jste pevně připoutáni. Po třech minutách se píseň zvrhne v divokou elektronickou projížďku téměř ve stylu Aphex Twin! Po několika ulítlých tónech a potlesku se vše zdánlivě zklidní a směřuje k úvodní atmosféře, ale již s výraznějšími basovými figurami.

Vydání alba předcházely tři singly Earth Beat, MoreVillage, na němž hraje zakládající člen The Style Council varhaník Mick Talbot. I po tolika letech kouzlo jejich tvůrčího partnerství a omamného soulového zvuku nevyprchalo. Village by klidně mohla vyjít jako nový singl společného dua.

V Earth Beat dostala příležitost mladičká zpěvačka Col3trane – kamarádka Wellerovy dcery – zatímco do rytmicky svižné More použil se svolením Julie GrosLe SuperHornard sloku francouzských veršů. „Když jsem měl hotový sólový zpěv, říkal jsem si, že by bylo skvělé, kdybychom mohli připojit několik řádků textu ve francouzštině,“ vysvětlil Weller novinářům v rozhovoru pro magazín Rolling Stone. „Nehledejte v tom nějaký další význam. Nemám ponětí, proč mě to napadlo. Jen jsem si myslel, že by to mohlo znít hudebně zajímavě.“

Soulové kořeny

Paul během let opakovaně potvrdil, že jeho muzikantské kořeny vyrůstají především ze soulu šedesátých let dvacátého století. Písně Baptiste, Old Father Tyme a titulní On Sunset jsou dalšími učebnicovými příklady, odkud čerpá inspiraci.

Zvláště Old Father Tyme v sobě ukrývá nepochybně vše, co ji zařadí mezi trvalky Wellerova repertoáru, ovšem jen do chvíle, než začne připravovat příští albové překvapení. Skladba otevřeně reflektuje autorovo stárnutí, s nímž se vyrovnává s nadhledem. Po celé ploše alba najdeme spoustu optimistických odkazů na to, jak být sám sebou a jak nalézt životní rovnováhu. Je logické, že coby čerstvý dvaašedesátník má již značný odstup od dříve široce vnímaného obrazu „rozhněvaného mladíka“ z raných začátků s punkovými The Jam.

Dalším překvapením po zlomu v úvodní Mirror Ball,, které nečekáte, je klasická šedesátková Equanimity, jež nezapře vliv Wellerových oblíbenců The Kinks. Houslový part v ní nahrál Jim Lea, baskytarista a zakládající člen glamrockové kapely Slade.

On Sunset končí bowieovskou baladou Rockets s okouzlující, skvostnou melodií. Zasněná píseň je dokonalý způsob, jak efektně zakončit povedenou LP desku, která je zároveň Wellerovým návratem k labelu Polydor, s nímž naposledy podepsal smlouvu ještě jako člen The Style Council.

Ukázky:

More
https://youtu.be/9iBvswr_BVw
Earth Beat
https://youtu.be/HPXjxQdtawk
On Sunset
https://youtu.be/HqtZcFrZDpU

Paul Weller: On Sunset

Label: Polydor ‎– 0880406
Format: CD, Album, Deluxe Edition, Digibook
Country: UK
Released: 03 July 2020
Genre: Rock
Style: Mod

Tracklist

1/ Mirror Ball (7:37)
(Written-By – Paul Weller)
2/ Baptiste (3:06)
(Written-By – Paul Weller)
3/ Old Father Tyme (3:56)
(Written-By – Paul Weller)
4/ Village (3:19)
(Written-By – Kybert, Weller)
5/ More (6:55)
(Written-By – Paul Weller)
6/ On Sunset (6:35)
(Written-By – Paul Weller)
7/ Equanimity (3:55)
(Written-By – Paul Weller)
8/ Walkin‘ (3:57)
(Written-By – Paul Weller)
9/ Earth Beat (4:18)
(Written-By – Basta, Jupp, Weller)
10/ Rockets (4:21)
(Written-By – Paul Weller)

Bonus Tracks
11/ 4th Dimension (5:36)
(Written-By – Rees, Jupp, Weller)
12/ Ploughman (3:15)
(Written-By – Paul Weller)
13/ I’ll Think Of Something (4:07)
(Written-By – Paul Weller)
14/ On Sunset (Orchestral Mix) (3:59)
(Written-By – Paul Weller)
15 Baptiste (Instrumental)
(Written-By – Paul Weller) (3:08)

Recorded At – Black Barn Studios
Mixed At – Black Barn Studios
Produced At – Black Barn Studios
Published By – Universal Music Publishing
Mastered At – Metropolis Mastering
Mastered By – Matt Colton
Recorded At – The Church, London
Engineer [Strings] – Fiona Cruickshank

Design – Alex Hutchinson
Photography By – Nicole Nodland

Credits

Arranged By [Brass], Tenor Saxophone, Soprano Saxophone, Clarinet – Phil Veacock
Arranged By [Brass], Trumpet – Steve Trigg
Arranged By [Strings] – Hannah Peel
Backing Vocals – Camilla Staveley-Taylor, Emily Staveley-Taylor, Jessica Staveley-Taylor
Backing Vocals, Acoustic Guitar – Steve Pilgrim
Backing Vocals, Bass, Synthesizer [Moog], Mellotron, Arranged By [Strings], Bass Guitar – Andy Crofts
Backing Vocals, Piano, Drum [Fills], Keyboards – Tom Van Heel
Baritone Saxophone – Jessamy Holder
Cello [Demon Strings], Backing Vocals – Izzi Dunn
Drums, Percussion, Drum Programming, Electric Guitar – Ben Gordelier
Electric Guitar, Acoustic Guitar – Josh McClorey
Flute – Andy Ross, Paul Speare
Guitar – Steve Brookes
Handclaps – Magic Mod
Lead Vocals – Leah Weller
Lead Vocals, Backing Vocals – Julie Gros
Orchestra – Paraorchestra
Organ [Hammond] – Mick Talbot
Producer, Lead Vocals, Electric Guitar, Acoustic Guitar, Backing Vocals, Piano, Design, Synth, Electric Piano [Rhodes, Wurlitzer], Organ [Hammond], Mellotron [Strings, Vibes], Percussion, Bass, Handclaps, Synthesizer [Monotron], Mellotron, Sitar [Electric], Bass Guitar – Paul Weller
Producer, Mixed By, Sounds [Effects, Sound FX], Glockenspiel, Drum Programming, Programmed By [Keyboards], Handclaps, Loops, Synth [Bass], Bells, Synth, Other [Canon, Yak], Beats – Jan „Stan“ Kybert
Recorded By, Engineer, Editor, Organ, Synthesizer [Moog], Other [Ambient FX], Drums, Synth, Producer [Additional] – Charles Rees
Saxophone – Lee Thompson
Synth – Jim Jupp
Synthesizer [Moog], Electric Guitar, Acoustic Guitar [13-String Acoustic Guitar], Acoustic Guitar – Steve Cradock
Tenor Saxophone – Anthony Gaylard
Trombone, Bass Trombone, Euphonium – Alistair White
Trumpet – Dave Boraston
Trumpet, Flugelhorn – John Thirkell
Trumpet, Flugelhorn, Horn – Chris Storr
Viola [Demon Strings], Backing Vocals – Stella Page
Violin – Jim Lea
Violin [Demon Strings], Backing Vocals – Antonia Pagulatos, Kotono Sato
Vocals – Col3trane

Be sociable and share

Autor

mingus

Nalezli jste v článku chybu? Nebo máte zajímavou informaci, která v článku chybí? Napište mi přes kontaktní formulář. Děkuji.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..