Mladí dnes naštěstí neladí jenom jazz – Ochepovsky Project (EP Take Care Of Me)

Naposledy aktualizováno: 17.5.2019

Koncertní EP deska Ochepovsky Project: Take Care of Me (2019)
Koncertní EP deska Ochepovsky Project: Take Care of Me (2019)

Pojďme se seznámit se sedmipísňovou koncertní EP deskou Take Care Of Me, kterou na konci března 2019 vydalo české seskupení Ochepovsky Project.

mladá jazzová generace čerpá inspiraci z kadlubu stylů

Nastupující jazzové pokolení čerpá pro své muzikantské vyjádření z podstatně širší stylové škály, než měly k dispozici předchozí generace. Pro jeho přístup je charakteristická absence jakýkoliv obav z nepochopení, předsudků, rozpaků a zbytečného omezování. Mnozí mladí hudebníci nabyli své rané zkušenosti ve světě rapu. Dnes je se stejnou energií a hrdostí aplikují do současného jazzu.

Vzniká jedinečná hudební forma, inspirovaná nejenom jazzem, ale i neo soulem, vážnou hudbou, třebas i trip hopem a rhythm’n’blues, byť její protagonisté  nemusí vždy pocházet z prostředí nechvalně proslulých amerických černošských ghett, jako jsou Watts nebo East St. Louis.

Z podobného kadlubu stylů povstává i tvorba uralského rodáka a kytaristy Igora Ochepovskeho. Když mu v roce 2016 vyšla u labelu Golden Age Music debutová kolekce I’m The Wind, dostalo se ji zaslouženého a na české poměry nebývale vlídného přijetí.

Koncertní EP deska Take Care Of me

O tři roky později Igor připravil se svými spoluhráči cellistou Šimonem Markem, trumpetistou Miroslavem Hloucalem, saxofonistou a klarinetistou Petrem Kalfusem, klávesistou Janem Alešem, baskytaristou Ondřejem Hauserem a bubeníkem Michalem „Kolouchem“ Daňkem novinkovou koncertní EP desku Take Care Of Me.

Ochepovsky Project (fotografie Radka Malková)
Ochepovsky Project (fotografie Radka Malková)

Přizvali si na ni perkusionistu Olivera Lipenského, rapera Jana Hovorku a slovenskou zpěvačku Kristínu Mihaľovou. Zcela nový přístup vyjadřuje i nevšedně pojatý obal s dopisní obálkou na přední straně, v jejímž vnitřku posluchač nalezne několik semínek pro setbu.

Debut I’m the Wind se zrodilo z téměř nepolapitelné myšlenky, nekonkrétního impulzu, otázek začínajících slovy “Co kdyby?”. Od té doby se ale hodně věcí proměnilo. Ustálila se sestava kapely, jsme teď hudební rodina, ucelil se i koncept naší hudby a způsob společné tvorby, což se promítlo právě na EP Take Care of Me. Semínko je tak pro nás nejen symbolem života, ale i vstupu do hmotného světa. Něco jsme zasadili a snažíme se, aby naše hudba rostla, šířila se a přinášela radost,” vysvětlil vznik nahrávek vedoucí skupiny Igor Ochepovsky.

Překvapivá volba písně pro videosingl

Na pilotní videosingl byla vybrána skladba Fast – rytmicky nepokojná věc, v níž se vedle Kristínina scatu uplatnily i výtečné trumpetové a basklarinetové party. Volba to je poněkud překvapivá. Podstatně zajímavější se po několika posleších jeví být snímky Try, Movement 10 nebo pomalá a kytarovým sólem zakončená Deep Into You.

Nahrávky na minialbu samozřejmě nezapřou více či méně patrné stopy tvorby pianisty Roberta Glaspera nebo trumpetisty Russella Gunna a výkon Mihaľové místy upomíná Esperanzu Spalding.

Přes to je důležité, že se mladí Češi rozhodli neladit pouze jazz a zařadili se do aktuálních vývojových proudů. Již nyní se můžeme těšit na příští regulérní kolekci od Ochepovsky Project.

Po křtu EP 31. 3. v pražských Kasárnách Karlín vystoupí Ochepovsky Project v berlínském prostoru UrbanSpree, v létě na Czech Music CrossroadsColours of Ostrava, chystají se také na Slovensko. 21. 6. zahrají v Nitře, 28. 7. v Liptovském Mikuláši a 29. 7. v rámci festivalu Trnavský Jazzyk. V září odehrají koncerty v Praze a Drážďanech.

Ukázky:

Fast – https://youtu.be/iF0TRad6lgc

Ochepovsky Project: Take Care Of Me (2019)

Format: EP (CD disk)
Genre: Contemporary Jazz
Style: Jazz, Groove, Neo Soul

Tracklist

1/ Intro
2/ Fast
3/ Try
4/ Movement 10
5/ Tabu
6/ Deep Into You
7/ Outro (Soil)

Music & Lyrics by:
Ochepovsky (1,4,5,7)
Ochepovsky & Kristína Mihaľová (2,3)
Ochepovsky & Jozefina Žampová (6)

Credits

Bass Guitar – Ondřej Hauser
Cello – Šimon Marek
Drums – Michal „Kolouch“ Daněk
Guitar – Igor Ochepovsky
Keyboards – Jan Aleš
Saxophone, Bass Clarinet – Petr Kalfus
Trumpet – Miroslav Hloucal

Guests:

Percussions – Oliver Lipenský
Rap – Jan Hovorka (3)
Vocal – Kristína Mihaľová

Recording – Ladislav Kubišta (Nahrávací studio Divadla na Orlí)
Mix, Mastering – Mikoláš Müller (Golden Hive studio, Prague)

Be sociable and share

Autor

mingus

Nalezli jste v článku chybu? Nebo máte zajímavou informaci, která v článku chybí? Napište mi přes kontaktní formulář. Děkuji.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..