Otis Williams And The Charms, doo wop kvintet ze střední

Naposledy aktualizováno: 31.8.2018

Doo wop kvintet Otis Williams And The Charms nebyl klasickým příkladem černošské vokální skupiny zaměřené na rockové balady. Na repertoáru měli i svižné skladby, jako byl například cover Unchain My Heart.

Začínali na študáckých mejdanech

Počátky kvintet Otis Williams And The Charms hledejme na střední škole Woodrowa Wilsona v Cincinnati ve státě Ohio. K místnímu vokálnímu kvartetu složenému z Rolanda Bradleyho (tenor), Joe Pennyho (baryton), Richarda Parkera (bas) a Boba Smithe (tenor)  se přidal Texasan Otis Williams (30. 10. 1939, narozen jako Otis Miles, Jr.).

Otis ostatním navrhne, aby se prozatím bezejmenná skupina pojmenovala The Charms. Přibližně ve stejnou dobu nahradí Donald Peak (tenor) odcházejícího Smithe. První vystoupení absolvují na různých študáckých mejdanech a při školních tanečních zábavách.

První gramodesky

V roce 1953 jim u floridské značky Rockin‘ vlastněné impresáriem Henry Stonem vychází ještě šelaková deska s písní Heaven Only Knows. Ta zrovna díru do světa právě neudělala, ale byl to poměrně slibný začátek.

Otis Williams And His Charms: Sing Their All-Time Hits (1957, DeLuxe)

V roce 1954 podepíší profesionální nahrávací smlouvu s King Records. Okolo podpisu vzniká řada nejasností, které se v budoucnu projeví na dalších osudech The Charms. První nahrávky nakonec vychází u dceřiného labelu DeLuxe.

Milionový prodej zaznamená hit Hearts Of Stone z roku 1955. Mezi další úspěšné písně se zařadí Mambo Sh-Mambo, Ling Ting Tong nebo Ivory Tower. Po několika právních bitvách se skupina přeskupí a vystupuje pod lehce modifikovaným názvem Otis Williams and His Charms.

Do činnosti kapely zasáhne služba v U.S. Army

Od roku 1958 vydávají gramofonové desky u mateřských King Records. Za šest let vychází několik hitů jako Secret, Just Forget About Me, Panic nebo Two Hearts. S King Records se rozloučí singlem Unchain My Heart.

Činnost kapely se výrazně omezí v průběhu Williamsovy vojenské služby v letech 1960 – 1962. Po jeho návratu kapela nahrává velice sporadicky. Otis se v polovině šedesátých let vrhá na sólovou dráhu jako soulový zpěvák vydávající u legendárního labelu OKeh. Později to zkouší v Nashvillu jako country zpěvák, ale to je již jiná kapitola tohoto příběhu.

Ukázky:

Hearts Of Stone – https://youtu.be/RRb6GLhkalw
Mambo Sh-Mambo – https://youtu.be/SwzVqrXkF2g
Ivory Tower – https://youtu.be/EtGXbHZDXGk
Panic – https://youtu.be/WC0_tDOrO3g
Unchain My Heart – https://youtu.be/723VR5BvfcI

Be sociable and share

Autor

mingus

Nalezli jste v článku chybu? Nebo máte zajímavou informaci, která v článku chybí? Napište mi přes kontaktní formulář. Děkuji.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..