Freddie Keppard, král neworleanského jazzu

Naposledy aktualizováno: 28.11.2017

S miniprofilem kornetisty a jazzového krále neworleanských ulic Freddie Kepparda (27. 2. 1889 – 25. 7. 1933, také jako Freddy Keppard) cestujeme hluboko do historie jazzu. Ocitáme se v dobách, ve kterých se tento jedinečný hudební styl teprve klubal na svět

hodně vlažný postoj k nahrávání gramodesek

Na přelomu 19. a 20. století vládl tehdejším louisianským creolským bandům, pochodovým a koncertním kapelám jiný kornetista. Stál u zrodu jazzu a jmenoval Charles Joseph „Buddy“ Bolden. Za jednu z tragédií počátků žánru můžeme považovat minimální počet dostupných nahrávek. V případě Boldena i Kepparda tomu není jinak.

Freddie Keppard byl Boldenovi stylově blízký, ale nikdy ho nekopíroval. Zpočátku byl Keppardův postoj k nahrávání gramodesek velice vlažný. Jedna z historek tvrdí, že se bál, aby nebyl jeho styl hry na kornet okopírován.

Druhá mluví o nahrávací smlouvě na dvacet pět dolarů, kterou odmítl jako zcela nedostatečnou. A třetí, patrně nejpravděpodobnější, uvádí, že Keppard chtěl nahrávat napřímo, bez tehdy běžně používaných zkušebních pokusů, které ovšem nebyly placeny.

Charles Joseph "Buddy" Bolden, neworleanský kornetista, který stál u zrodu jazzu, se narodil 6. září 1877.
Charles Joseph „Buddy“ Bolden, neworleanský kornetista, který stál u zrodu jazzu, se narodil 6. září 1877.
začátky čističe bot na basin street

Freddie se nejdříve živil na slavné Basin Street jako čistič bot. Jeho prvními hudebními nástroji byly mandolína a housle. Později začal hrát na kornet. Do historie jazzu se zapsal coby jeden z prvních černošských muzikantů, kteří zahráli autentický neworleanský jazz na západním pobřeží Spojených států amerických. Turné odstartovalo v roce 1912 a s přestávkami trvalo až do roku 1918.

Keppard tehdy vystupoval s kapelou Olympia Jazz Orchestra. Na turné po Kalifornii se přejmenovali na Original Creole Band. Kapelu dále tvořili Adie Venson (trombon), George Baquet (klarinet), Bill Johnson (kontrabas), Jimmie Palao (housle) a bubeník Dink Johnson.

Od roku 1917 žil a hrál v Chicagu. Vystupoval s tehdy slavným orchestrem pod vedením Erskine Tatea. Spolupracoval s King OliveremJimmie Noonem. Založil si i vlastní kapelu Jazz Cardinals.

renomé nezodpovědného alkoholika

Od poloviny druhé dekády 20. století v USA roste zájem o jazz a kapely jsou masívně nahrávány a vydávány na šelakových gramodeskách. V té době již má bohužel pověst nezodpovědného alkoholika a tak není dochováno mnoho hudebních záznamů, na kterých by potvrdil svoji někdejší pověst drsného ragtimového hráče, geniálního improvizátora a jazzového krále ulic New Orleans.

V roce 1928 končí Freddieho hudební kariéra. Onemocní tuberkulózou a po pětiletém boji ji podlehne.

Ukázky:

Salty Dog – https://youtu.be/s_a225aOspQ
High Fever – https://youtu.be/I-UzYxFH0vQ
Freddie Keppard Plays Here Comes The Hot Tamale Man
https://youtu.be/ZJDAWEqqbDE
Stock Yard Strut – https://youtu.be/dlktLt5Jj-I

Be sociable and share

Autor

mingus

Nalezli jste v článku chybu? Nebo máte zajímavou informaci, která v článku chybí? Napište mi přes kontaktní formulář. Děkuji.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..