Henry Rollins, od hard core k politickým komentářům

Naposledy aktualizováno: 17.6.2017

Henry Rollins (13. 2. 1961, narozen jako Henry Lawrence Garfield) je americký zpěvák, skladatel, herec, rádiový DJ, producent, aktivista a speaker.

Polonahý politický komentátor

Po krátkém epizodním členství ve washingtonské kapele State of Alert v roce 1980 se o rok později ujímá na pět let role frontmana losangelské hard core úderky Black Flag.

Během koncertů vystavoval na odiv svoji mohutnou vypracovanou muskulaturu. Na pódiu obvykle stál za stojanem bez trička, do půl těla nahý. Působil dojmem, že by mohl díky intenzivnímu vokálnímu projevu, každou chvíli přijít o plíce a hlasivky.

V kratičkých, úderných skladbách se prezentoval nemilosrdnou společenskou kritikou a coby glosator politického dění. Sílu sdělení zdůrazňoval divokým podupáváním nohou.

Po Black Frag povstal Rollins Band

Po rozpadu Black Flag si Henry založil vlastní Rollins Band, ve kterém se ještě více zaměřil na kritiku společenských a politických témat. Mezi písněmi pronášel kratší proslovy. Souběžně s hraním s Rollins Bandem si založil vlastní nahrávací společnost a label 2.13.61, u kterého dodnes vydává záznamy svých projevů.

Historie Rollins Bandu končí v roce 2003. O tři roky později došlo k jeho krákému oživení. Od té doby se Henry Rollins plně věnuje kariéře speakera a aktivisty. Zaměřil se především na rozhlasové a televizní pořady. Souběžně s tím rozjel rozsáhlou novinovou publikační činnost.

S lehkou nadsázkou je možné konstatovat, že si svoje vize, názory a frustrace vybíjí namísto v hardcorových nakládačkách v novinových sloupcích, komentářích a knihách.

Ukázky:

Black Flag – Rise Above – https://youtu.be/Fsbvo5GVK10
Rollins Band – Liar – https://youtu.be/h0nP2a42Ccc

Be sociable and share

Autor

mingus

Nalezli jste v článku chybu? Nebo máte zajímavou informaci, která v článku chybí? Napište mi přes kontaktní formulář. Děkuji.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..