Ben E. King, již u vás nebude stát

Naposledy aktualizováno: 2.5.2018

Soulový zpěvák Ben E. King (28. 9. 1938 – 30. 4. 2015, narozen jako Benjamin Earl Nelson) byl nositelem nádherného barytonového hlasu. Podobně, jako většina černošských zpěváků a zpěvaček, začal obrušovat svůj pěvecký dar nejprve v kostelních sborech.

Prozpěvoval si v otcově bistru

Ben E. King vyrůstal v Harlemu. V roce 1956 jej objevil místní impresário Lover Patterson, když si Benjamin prozpěvoval při práci v otcově bistru. Patterson ho okamžitě angažoval do své vokální skupiny Five Crowns. V roce 1958 je přejmenoval na The Crowns. O pár týdnů později došlo při společném vystoupení v Apollo Theater s mnohem slavnějšími The Drifters k zajímavé události.

Manažer The Drifters George Treadwell po koncertě vyhodil tehdejší obsazení kapely a nahradil jej právě čtyřmi zpěváky z The Crowns v čele s Nelsonem. Ten si poté mění jméno na Ben. E. King . O Drifters se staral slavný autorský a producentský tým Atlantic Records ve složení Jerry Leiber a Mike Stoller. Výsledkem jejich péče byly hity jako There Goes My Baby nebo Save the Last Dance for Me.

Věčný spoluautor řady hitů

Ben nahrával převážně písně jiných autorů. U mnoha svých hitů byl minimálně jejich spoluautorem. O svém skládání kdysi řekl: „Občas vezmu do ruky moji starou kytaru. Za ta léta jsou na ní již jen tři struny, ale to mi vůbec nevadí. Zkouším si na nich vybrnkat motiv nebo melodii. Když se mi podaří dát nějaký zajímavý nápad dohromady, rád jej předám někomu zkušenému, který moji myšlenku dotáhne dál.

Na počátku 60. let vyráží na úspěšnou sólovou dráhu, kterou podpoří hit Spanish Harlem z autorské dílny Jerry Lieber / Phil Spector nebo asi nejslavnější Kingova píseň Stand By Me, jejímž je spoluautorem.

Ta se usídlí v hitparádové Top Ten dvakrát. Nejdříve v roce vydání 1961 a o dvacet pěl let později, když se objeví na soundtracku stejnojmenného filmu, který režíroval Rob Reiner.

nebyl tajtrlíkem v rukách produkčních týmů

V pozdějších letech se Kingova hudební kariéra logicky vytrácela. Přesto se ještě v roce 1975 vrátil s funkovým hitem Supernatural Thing, Part 1. S výtečným skotským funkovým tělesem Average White Bandem natočil výborné album „Benny and Us“ (1977). Nahrával i později pro menší nezávislé labely. Fanoušci ho mohli vídat vystupovat na klubovém okruhu a v menších sálech.

Ben E. King rozhodně nebyl nějakým „tajtrlíkem“ v rukách produkčních týmů, soustředěných okolo labelů Atlantic resp. ATCO. O svojí kariéře mj. prohlásil: „Stále si myslím, že vše vlastně bylo velikým nedorozuměním. Nikdy jsem se o pěveckou kariéru výrazněji nestaral. Cítil bych se při tom, jako podvodník.

Ukázky:

There Goes My Baby – https://youtu.be/ehFWRG5gHyI
Spanish Harlem – https://youtu.be/OGd6CdtOqEE
Supernatural Thing, Part 1 – https://youtu.be/HS4LR2LxR3s
A Star In The Ghetto (AWB and Ben E. King) – https://youtu.be/z8_Jiwo5WnM

Be sociable and share

Autor

mingus

Nalezli jste v článku chybu? Nebo máte zajímavou informaci, která v článku chybí? Napište mi přes kontaktní formulář. Děkuji.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..