Miles Davis: Kind Of Blue (1959, Columbia)

Naposledy aktualizováno: 19.8.2022

Miles Davis: Kind Of Blue (1959, Columbia)
Miles Davis: Kind Of Blue (1959, Columbia)

Jazzový trumpetista Miles Davis a jeho spoluhráči na LP Kind Of Blue (1959, Columbia) nabídli pětačtyřicetiminutovou odysseu skrze několik skladeb u jejichž poslechu si rozhodně nepřejete, aby vás někdo nebo něco rušilo.

Kind Of Blue je přístupné – plné barev

Kind Of Blue je jednou ze zásadních nahrávek amerického jazzového trumpetisty Milese Davise. Vyšla v období mezi Milesovým ‚Round About Midnight (1957, Columbia) a těsně před albem Sketches Of Spain (1960, Columbia).

Je to neuvěřitelné album. Prostě nádhera. Navíc je přístupné – a plné barev. Davis se svým sextetem na něm představil zcela nový pohled na jazz. Kompozice přitom neměl napsané. Spoléhal se na to, že má v kapele skvělé muzikanty. Do studia nosil jen s náčrtky toho, co by asi tak měl každý hrát.

Nejzásadnější pro koncepci alba bylo rozhodnutí pokračovat s využíváním tónových řad (módů), jako na Milestones (1958, Columbia), namísto sólových improvizací postavených na předem daném sledu akordů.

Módy přitom nejsou nic nového – jsou známé již z období Středověku a renesanční hudby. Jedním z prvních, kdo s nimi ve druhé polovině 19. století znovu začal pracovat, byl mj. francouzský skladatel Claude Debussy.

šlo především o spontaneitu, ovlivňování a souhru

Přestože Kind Of Blue bylo mnoha kritiky považována za jedno z nejlepších alb všech dob – Miles Davis jej ironicky označil za “nepovedený experiment”. Šlo mu především o spontaneitu, vzájemné ovlivňování a souhru, jaká se mu líbila u tanečníků, bubeníků a hráčů na mbiru při vystoupení souboru Ballet Africaine. Právě zvuk mbiry (prsteníku) se mu podle jeho slov nepodařilo do hudby na Kind Of Blue dostat.

Jedna z věcí, které vás již při poslechu úvodní melodie So What opravdu zasáhne, je pocit svobody a očekávání, kam se po prvním seznámení s magickým, kraťoučkým riffem na devítiminutové jazzové cestě dostanete.

Následující Freddie Freeloader je téma vystavěné na měkké a ukolébávající lince Davisovy trubky a saxofonů. A jak se trubka line a napíná na vrcholu fráze, klavír, za nímž v té chvíli výjimečně seděl Wynton Kelly, nikoliv Bill Evans, dál spolehlivě a bez námahy vybrnkává své akordy.

Velice zajímavé a podmanivé věci – a zároveň paradoxně zcela nepopsatelné – se dějí v Blue In Green. Postupy, které v něm všichni aktéři použili, nejvíce připomínají závan bachovské radosti – ne nutně hudebně, ale v dopadu na posluchače.

All Blues miluje snad každý, kdo ho kdy slyšel. Kontrabas a bicí udržují v pohybu neuvěřitelné napětí. Postupně rozjíždí několik variací, aby připravily půdu pro rozhovory mezi dechovými nástroji a klavírem. Nekonečné změny v riffech působí naprosto podmanivě a na konci skladby vás nechají v transu.

Rozhodně bych se nebránil představě, že Flamenco Sketeches je vlastně svého druhu modlitba. Muzikanti v ní přichází s vypjatými tóny, nejenom dechových instrumentů, na samé hranici rozsahu, strhujícím kontrabasem a decentně kladenými klavírními akordy. Jako by kapela skoro vůbec nehrála, nebo to dělala s tak zdánlivě neznatelným úsilím, a přesto vzniklo něco neskutečně ladného.

Proč je tedy deska Kind Of Blue tak oblíbená?

Proč je tedy deska Kind Of Blue tak oblíbená a je považována za důležitý, revoluční krok a to i mimo jazzový svět? Především se lišila od všech předchozích jazzových alb – zkoumá tzv. modální jazz, který používá modální stupnice jako základ harmonie a postupů.

Zásluhu na úspěchu mají také Davisovi spoluhráči „Cannonball“ Adderley (altsaxofon), John Coltrane (tenorsaxofon), Bill Evans a Wynton Kelly (klavír), Paul Chambers (kontrabas) a Jimmy Cobb (bicí).

Ukázky:

Miles Davis: Kind Of Blue

Label: Columbia – CL 1355
Format: Vinyl, LP, Album, Mono
Country: US
Released: 1959
Genre: Jazz
Style: Modal

Tracklist

A1/ So What
A2/ Freddie Freeloader
A3/ Blue In Green

B1/ All Blues
B2/ Flamenco Sketches

Written-By – Miles Davis

Credits

Alto Saxophone – Julian Adderly (tracks: A1, A2, B1, B2)
Bass – Paul Chambers
Drums – James Cobb
Piano – Bill Evans (tracks: A1, A3 to B2), Wynton Kelly (tracks: A2)
Tenor Saxophone – John Coltrane
Trumpet – Miles Davis

Photography By – Jay Maisel
Sleeve Notes – Bill Evans

Be sociable and share

Autor

mingus

Nalezli jste v článku chybu? Nebo máte zajímavou informaci, která v článku chybí? Napište mi přes kontaktní formulář. Děkuji.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..