Mary J. Blige, Královna Hip hop Soulu

Naposledy aktualizováno: 9.9.2016

Mary J. Blige (11. 1. 1971, narozena jako Mary Jane Blige) je jednou z nejúspěšnějších zpěvaček posledních tří desetiletí. Fanouškům nabídla moderní hudební směs namíchanou z nového soulu a rhythm’n’blues v hip hopovém hávu.

Na začátku úspěšné hudební kariéry  stála píseň Anity Baker

Mary Jane Blige se narodila v Bronxu, ale vyrůstala v Savannah ve státě Georgia. Její otec byl profesionální jazzový hudebník. Odmalička poslouchala nahrávky Arethy Franklin, Gladys Knight nebo Jean Carne. Po rozchodu rodičů se Mary Jane přestěhuje s matkou a sourozenci na sídliště Schlobam v newyorské čtvrti Yonkers.

Za její veleúspěšnou pěveckou kariéru vlastně může náhoda. Na kazetovém magnetofonu si nahraje, jak si u karaoke pro sebe zpívá píseň Caught Up In The Rapture od Anity Baker. Tehdejší přítel její matky Maryinu kazetu s nahrávkou věnuje zpěvákovi Jeffu Reddovi. Ten ji přehraje Andre Harrellovi, řediteli labelu Uptown Records, který Mary J. nabídne spolupráci s Father MC a později i nahrávací smlouvu.

My Life, album ve třetí stovce nejlepších LP desek historie

S debutem What’s The 411?, vydaným v roce 1992, Blige pomůže talentovaný producent Sean „Puffy“ Combs, který pro ni vymyslí i přezdívku Queen of The Hip hop Soul.

Aniž to kdokoliv z tvůrců na počátku studiových prací tušil, vystavěli jeden z mostů pro překlenutí žánrových břehů moderního R&B a Hip hopu. Hned druhý singl, skladba Real Love, dokráčí až na sedmé místo R&B Top 100.

Mary J. Blige: Share My World (1997, MCA/BMG)
Mary J. Blige: Share My World (1997, MCA/BMG)

O dva roky později vychází studiová LP deska My Life. Přestože ubylo rapových vlivů, stále šlo o textově vyhraněnou desku. Písně s tématy ze života na ulicích městských ghett měly velkou odezvu. Příznivému přijetí napomohla i spolupráce s K-Ci Hailey.

Nahrávka se umístila ve třetí stovce ankety magazínu Rolling Stone o pět set nejlepších dlouhohrajících desek historie.

Právní bitvy s Uptown Records

Přes zdánlivě úspěšnou hudební kariéru se Mary J. Blige ocitá v osobních problémech. Na vině je umělecký rozchod s producentem „Puffym“ Combsem a také se značkou Uptown Records.

Najímá si coby finančního poradce Suge Knighta, šéfa gangsta rapového labelu Death Row Records. Zároveň podepisuje kontrakt se silným vydavatelstvím MCA Records.

Karta osudu se znovu, a definitivně, obrací. S vyřešenými právními bitkami se Mary J. Blige vrací i umělecká pohoda. Nejprve na sebe upozorní díky úspěšnému singlu s Method Manem, na němž jsou písně I’ll Be There For You / You’re All I Need To Get By. Na úspěch LP desky My Life naváže následující titul Share My World, který se stává jedničkou na žebříčku Billboardu.

Každé dva roky nová deska

Od roku 1999 Mary J. Blige vydává prakticky každé dva roky nové album. Všechny se ihned po vydání dostávají mezi desítku nejprodávanějších nahrávek týdne. Na některých albech experimentuje více, na jiných méně. Důsledně se ale drží ověřené rhythm’n’bluesové formule a rytmického základu vytvořeného z hip hopových beatů.

Ve druhé dekádě 21 století již patří k žánrovým stálicím a stále častěji ji zmiňují zástupci nastupující mladé pěvecké generace, jako svůj velký vzor a zdroj inspirace. Nováčci, jako Disclosure (F for You) nebo Kendrick Lamar (Now or Never), ji dokonce požádali o spolupráci. Obě nahrávky se dočkaly nominací na ocenění Grammy.

Originální hudební směs

Při poslechu nahrávek Mary J. Blige zaujme sofistikovaná, originální hudební směs soulu, nového R&B a Rapu. Mary J. k nim s vkusem volí covery slavných hitů minulosti. nejčastěji sahá do písňového katalogu Eltona Johna a textaře Bernieho Taupina, Stevie Wondera nebo Lauryn Hill.

K jejím nejpovedenějším titulům v novém tisíciletí patří No More Drama (2001) se singlem Family Affair. Jde o hluboce osobní nahrávku, pro kterou Mary J. složila několik vlastních skladeb.

Duet se stingem a nový restart

V roce 2003 nazpívala úspěšný duet Whenever I Say Your Name s britským zpěvákem Stingem, bývalým leaderem skupiny The Police. Píseň vyšla na singlu a také na sedmém Stingově studiovém počinu Sacred Love.

Zářivý úspěch, s pořádnou várkou úspěšných singlů, přineslo album The Breakthrough (2005). Píseň Be Without You se udržela na žebříčku prakticky celý rok. V pořadí pátý singl Take Me As I Am pobyl v hitparádě „pouhé“ čtyři měsíce.

V roce 2007 vychází Growing Pains. Po jeho vydání Mary J. vyráží na společnou koncertní šňůru s Robinem Thickem. V průběhu zájezdových štací již pracuje na další dlouhohrajícím počinu Stronger With Each Tear (2010).

Vzhůru do druhého desetiletí 21. století

V nové dekádě nachystá My Life II…The Journey Continues (Act 1.). Mezi pozvanými hosty jsou Beyoncé, Rick Ross, Busta RhymesDrake. Vkusná záležitost.

V roce 2014 se s pomocí the-DreamChristophera „Tricky“ Stewarta pustí do přípravných prací na soundtracku pro komedii Think Like A Man Too. Ačkoliv se titulu nedostane zrovna masivní podpory ze strany vydavatelství, nakonec se umístí na solidní třicáté příčce albového přehledu.

Mary J. Blige zůstává při chuti. Již od spolupráce s Disclosure je jí jasné, že se na druhé straně Atlantiku začaly dít opravdu zajímavé hudební proměny. Natáčení svého třináctého řadového alba, a prvního na značce Capitol Records, naplánuje do Londýna.

Hosty ve studiu jsou vedle Disclosure například Naughty Boy, Emeli Sandé či Sam Smith. Novinku, z níž nakonec vytěží dva singly, pojmenuje The London Sessions.

V dalších pěti letech se mezi jejími uměleckými partnery objevují Nas (Thriving), kontroverzní Kanye West (Love Yourself), ale i Missy Elliott, QuavoDJ Khaled (Glow Up) nebo Kaytranada (Telling The Truth).

Ukázky:

Real Love – https://youtu.be/7ovf52H5ydg
Be Happy – https://youtu.be/McGJvRuEufs
Seven Days (s Georgem Bensonem) – https://youtu.be/ZX3wwbFi_iI
Family Affair – https://youtu.be/znlFu_lemsU
Just Fine – https://youtu.be/G6ZjBPXSmnE
Whenever I Say Your Name (se Stingem, Live) – https://youtu.be/yq0bl7KjkrQ

Be sociable and share

Autor

mingus

Nalezli jste v článku chybu? Nebo máte zajímavou informaci, která v článku chybí? Napište mi přes kontaktní formulář. Děkuji.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..