Grandmaster Flash, hip-hopový pionýr

Naposledy aktualizováno: 11.6.2017

Grandmaster Flash
Grandmaster Flash

Rodák z Barbadosu Grandmaster Flash (1. 1. 1958, narozen jako Joseph Saddler), byl členem dvou seskupení – Grandmaster Flash & The 3 MC’sGrandmaster Flash & The Furious 5.

hip hopové poselství
Grandmaster Flash and the Furious Five: The_Message (singl z roku 1982, Sugar Hill Records
Grandmaster Flash and the Furious Five: The_Message (singl z roku 1982, Sugar Hill Records

Grandmaster Flash je prvním z DJ’s, kteří se objevili na hudební scéně počátku osmdesátých let 20. století a začali při svých vystoupeních inovativním způsobem využívat současně dvou gramofonů.

Bylo to ve správný okamžik. Tenkrát se začala drát do popředí fanouškovského zájmu městská hudební kultura mladých Afro-američanů jíž se dostalo pojmenování Hip-hop.

Na vlnu zájmu zareagovalo i specializované hip-hopové vydavatelství Sugar Hill Records. Rozhodlo se 1. července 1982 vrhnout na trh singl Grandmaster Flash & The Furious 5 s trackem The Message. Nikdo tehdy nemohl tušit, co nahrávka s recitovanými sociálními komentáři života v městských černošských čtvrtích vlastně odstartuje.

Na úspěchu ikonického a vlivného singlu s Poselstvím měl zásadní podíl Edward Fletcher, raper, který vystupoval pod přezdívkou Duke Bootee. Grandmasterův vliv a význam je pro kohortu jeho následovníků neoddiskutovatelný. Netrvalo příliš dlouho a hiphopeři se začali objevovat i ve staré dobré Anglii.

vymyslel dodnes používané DJ techniky

Grandmaster vymyslel a používal dodnes využívané DJ techniky Back Spinning, PhasingScratching. Pravidelně a rád v průběhu svých setů užíval Break. Tajemství spočívalo ve vložení dopředu ručně zmixované duplikované kopie záznamu do právě hraného tracku. Souhrnně jsou jeho techniky v ovládání gramofonů známé jako The Quick Mix TheoryClock Theory.

Mezi nejslavnější Flashovy tracky patří Freedom, The Adventures of Grandmaster Flash on the Wheels of Steel, což jsou asi nejkomplexnější ukázky, jím využívaných DJingových technik.

Zpěvák, bubeník a producent Phil Collins vyprávěl ve filmovém dokumentu o britských Genesis, jak ho zásadně inspirovalo Grandmasterovo „haha… he“ ve skladbě Message a použil ho v písni Mama.

V roce 2005 se Joseph Saddler  dočkal jako první hip-hopový umělec ocenění v podobě pozvání do Rock’n’Roll Hall of Fame.

Diskografie:

1982 The Message
1984 Greatest Messages
1985 They Said It Couldn’t Be Done
1985 Stepping Off
1985 Work Party
1986 The Source
1987 Ba-Dop-Boom-Bang
1988 On The Strength
1997 Salsoul Jam 2000
2002 The Official Adventures Of…
2002 Essential Mix: Classic Edition
2005 Mixing Bullets and Firing Joints
2007 The Essential

Be sociable and share

Autor

mingus

Nalezli jste v článku chybu? Nebo máte zajímavou informaci, která v článku chybí? Napište mi přes kontaktní formulář. Děkuji.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..