Pianista a zpěvák Leroy Carr je autorem řady bluesových klasik

Naposledy aktualizováno: 28.11.2017

Bluesový zpěvák, skladatel a pianista Leroy Carr (27. 3. 1905 – 29. 4. 1935) byl na přelomu dvacátých a třicátých let 20. století jedním z nejpopulárnějších interpretů černošské hudby.

Věčný tulák

Leroy Carr přišel s hudebním pojetím, jímž předběhl bluesový vývoj minimálně o dvě dekády. Jeho písně jsou mostem, po němž kráčelo jižanské rurální blues, aby nastoupilo cestu do velkoměstských ghett, kde se přerodilo v elektrifikované blues přelomu čtvrté a páté dekády minulého století.

Narodil v Nashville. Dětství prožil v Indianapolis. Tehdy se sám naučil hrát na piano. Školní docházka pro něj nebyla důležitá. Po pár letech definitivně opouští školní škamna a vyráží na cesty po Středozápadě a Jihu USA. Živí se coby nádeník a cirkusový tenťák. Na několik měsíců se dokonce upíše U.S. Army. Vojenský dril mu nevoněl a tak raději pašoval alkohol.

Pianista s Broukavým zpěvem a alkoholik

Svým broukavým zpěvem se výrazně odlišoval od drsných venkovských bluesmenů z počátku století. Stylově ovlivnil řadu následovníků, mezi něž patří T-Bone Walker, Ray Charles, Otis Spann nebo Jimmy Witherspoon. Jeho písně zpívali nebo nahráli Robert Johnson, Big Bill Broonzy, Eric Clapton či Memphis Slim.

V roce 1928 se vrací do Indianapolis. Až do svého úmrtí v roce 1935 nahrával v duu s kytaristou Scrapperem Blackwellem. Byli populární v Indianě, často hráli v Chicagu, Louisville, Cincinnati a v Carrově rodném Nashville.

První společné snímky vyšly na značce Vocalion Records. Již tenkrát přišli s naprostou novinkou. Leroy hrál na piano vedle melodie také basovou linku. Blackwellovi to umožnilo hrát kytarový doprovod s výrazně jazzovým pojetím.

Z úvodní session se proslavila píseň How Long How Long Blues. V průběhu sedmi let pořídili celkem sto čtrnáct skladeb, mezi nimiž jsou i bluesové standardy Blues Before Sunrise, Midnight Hour Blues, Shady Lane Blues a Hurry Down Sunshine.

Carr se od svých dvaceti let potýkal s těžkou závislostí na alkoholu. Příčinou předčasného úmrtí bylo nezřízené popíjení načerno pálené whisky (tzv. moonshine). Talentovaný bluesman umírá měsíc po oslavě svých třicátých narozenin.

Ukázky:

How Long How Long Blues – https://youtu.be/PXtvuz5S9PM
Blues Before Sunrise – https://youtu.be/FOuFZ9NXPHo
Stormy Night Blues – https://youtu.be/k-trmq-xP2E

Be sociable and share

Autor

mingus

Nalezli jste v článku chybu? Nebo máte zajímavou informaci, která v článku chybí? Napište mi přes kontaktní formulář. Děkuji.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..