Mark Wade Trio: Moving Day (2018, Edition46 Records)

Naposledy aktualizováno: 15.4.2019

Mark Wade Trio: Moving Day (2018, Edition46 Records)
Mark Wade Trio: Moving Day (2018, Edition46 Records)

Trio amerického kontrabasisty Marka Wadea je dalším současným jazzovým souborem pracujícím v tradičním složení piano-basa-bicí, jež hraje především vlastní kompozice. V pořadí druhé album Moving Day vydali na začátku ledna 2018 u berlínského nezávislého labelu Evolution46 Records.

cit pro vystavění výrazného melodického motivu

Kontrabasista Mark Wade má cit pro vystavění výrazného melodického motivu.  Prokázal ho již na debutu svého tria Event Horizon z roku 2015. Pár týdnů po jeho vydání již Mark pracoval na zcela novém hudebním materiálu. Díky solidnímu ohlasu prvního alba dostává více nabídek ke koncertnímu hraní, což se svými spoluhráči využil k rozvíjení vzájemné interakce a chystaným novinkám postupně vtiskli definitivní obrysy.

Poznávacím znamením sedmi původních témat na Moving Day je téměř dokonalé vzájemné muzikantské porozumění. To se promítlo i do dvou převzatých skladeb – s úžasným nasazením odehrané Another Night In Tunisia od Dizzyho Gillespieho, tak i do původně popové písně a pozdějšího jazzového standardu Autumn Leaves, která se do jejich koncertního repertoáru dostala vlastně náhodou.

Po jednom z festivalových vystoupení si pořadatelé postěžovali, že trio nezahrálo žádný jazzový standard. Mark se rozhodl připravit aranžmá notoricky známé věci tak, aby se co nejvíce podobala jeho vlastním skladbám. Během času se cover Autumn Leaves rozrostl o zajímavé improvizované části a kapela se ho rozhodla zařadit na albovou novinku.

Stále proměnlivý autorský styl

O proměnách svého autorského přístupu Mark Wade mj. vypověděl: „Dříve jsem při skládání vycházel více z abstraktního přístupu. Tentokrát je moje hudba ovlivněna konkrétními zážitky, místy a událostmi v mém životě“ a dodal. „Při přípravě témat pro Moving Day jsem si ujasnil, kam chci dále směřovat a jak se budu vyjadřovat. Rozdíl, který vidím mezi mým prvním albem a tímto, je ve vyzrálejším stylu psaní. Oproti minulosti jsem více ochoten pracovat s formou a strukturou skladby.“

Wadeovo trio tak posluchačům nabízí sofistikovaně zahrané chytlavé melodie (titulní Moving Day), ale umí dovedně promísit prvky klasického, avantgardního a pouličního jazzu (Midnight In The Cathedral). Nechybí ani zadumaně zahraná smuténka Something Of A Romance a v kontrastu k ní se nabízí pochodově odpíchnutá The Quarter upomínající na karnevalový průvod v New Orleans.

Markův kontrabas – mimochodem z dílny unhošťského houslaře Rudolfa Fiedlera, zároveň slouží coby důležité pojítko mezi klavírními improvizacemi Tima Harrisona a excelentními rytmickými figurami bubeníka Scotta Neumanna.

Své spoluhráče Wade vnímá jako rovnocenné partnery. „K hraní s triem jsem vždy přistupoval, jako by šlo o jízdu ve třech samostatných pruzích. Všichni máme stejnou příležitost k sólovému vyjádření a zároveň se zcela dáváme k dispozici ostatním pro dosažení společného úspěchu.“

Poslech CD disku Moving Day posluchači navodí příjemnou hudební atmosféru. Představuje dokonalou mixturu prosté radosti z hraní v triu a objevování jeho nových výrazových možností – překvapivě bez zbytečného experimentování. Navíc je prost stereotypních producentských triků s potisící přepracovanými standardy.

Ukázky:

The Bells (Live)
https://youtu.be/h-1-U6ub5NA
Moving Day (Live)
https://youtu.be/vJDD9zUsAIE
Autumn Leaves (Live)
https://youtu.be/d_SSiHxxxi0

Mark Wade Trio: Moving Day

Label: Edition46 Records (LC 02445)
Format: CD, Album
Country: US, Europe
Released: 2018
Genre: Jazz

Tracklist:

1 – Moving Day (8:17)
2 – Wide Open (5:31)
3 – The Bells (6:44)
4 – Another Night In Tunisia (7:30)
5 – Something Of A Romance (5:56)
6 – Autumn Leaves (7:21)
7 – Midnight In The Cathedral (6:54)
8 – The Quarter (4:03)
9 – In The Fading Rays Of Sunlight (7:06)

Credits:

Bass – Mark Wade
Drums – Scott Neumann
Piano – Tim Harrison

Recorded at Systems Two Studio in Brooklyn, N.Y. over the period of two days in early June 2017

Be sociable and share

Autor

mingus

Nalezli jste v článku chybu? Nebo máte zajímavou informaci, která v článku chybí? Napište mi přes kontaktní formulář. Děkuji.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..