David Crosby, rockový hlas zrozený ve znamení Lva

Naposledy aktualizováno: 20.1.2023

David Crosby (14. 8. 1941 – 18. 1. 2023, narozen jako David Van Cortlandt Crosby) byl bezesporu jeden z nejtalentovanějších a nejvýraznějších amerických rockových zpěváků tzv. woodstocké generace.

Bojovník v erbu lva

David Crosby pocházel z dobře situované hollywoodské rodiny – jeho otec Floyd Crosby byl uznávaným kameramanem, který má na svém kontě například film High Noon a několik klasických filmů Rogera Cormana.

David se narodil ve znamení Lva. S vlasy rozpuštěnými do dlouhé hřívy dokazuje, že je vznešeným vládcem, přirozeným vůdcem a bojovníkem s vlastním osudem. Stál u zrodu dvou důležitých rockových skupin šedesátých let minulého století – The ByrdsCrosby, Stills & Nash.

Někteří hudební kritici nad ním v minulosti lámali hůl, když zmiňovali nedostatek hudebního vzdělání. David ho ale vyvážil interpretační otevřeností a zvonivě čistou hrou na kytaru. Navíc byl vždy politicky aktivní. V roce 1989 řekl: „Stále se velmi držím hodnotových systémů, které jsem měl po celou dobu,“ zdůrazňuje. „Jsem stále rozhodně proti válce a rozhodně pro občanská práva a rozhodně proti jaderné energii a pro-life – ne pro-life ve smyslu proti potratům. Je to zvláštní hranice, protože ideál amerického snu se mi opravdu líbí, opravdu. Mám rád ústavu, mám rád listinu práv. Jsem velmi vlastenecký člověk, pokud jde o principy mé země.“

zúčastnil se protestu occupy wall street

V roce 2001 se objevil s kytarou mezi mladými protestujícími Američany v parku Zuccotti na dolním Manhattanu. Setkání se později proměnily v celosvětový protest pod názvem Occupy Wall Street. Je také autorem třech knih. Třetí z nich je jeho autobiografie Long Time Gone: The Autobiography of David Crosby, která vyšla v roce 2005.

Neváhal se ale kriticky vyslovit i o dění v hudební branži. Za zveřejnění stojí jeho názor na velké hvězdy počátku devadesátých let minulého století grunge skupiny Pearl JamNirvana: „Obě považuji za zajímavé kapely, ale ne až tak, aby se mi jejich písničky líbily a zaujaly mě… to byl ale vždy můj problém s muzikanty, co se pohybovali na grunge scéně. Tím, že ‚osolíte‘ zesilovač na maximum, nenahradíte kvalitní texty a zájem o důležitá společenská témata.“

Spoluzakladatel dvou velevýznamných rockových skupin

S The Byrds definovali elektrikovanou podobu tzv. folk rocku

První muzikantské kroky udělal coby příležitostný folkový a bluesový zpěvák. Více jak tři roky byl členem kalifornských The Byrds, kteří definovali elektrikovanou podobu tzv. folk rocku. Pro kapelu, která se definitivně prosadila na jaře 1965, připravil většinu tříhlasých vokálních aranží. Mezi perly jejich repertoáru patří písně jako Eight Miles High, Turn! Turn! Turn! nebo cover Dylanova Mr. Tambourine Man.

Po vyhazovu z The Byrds v červnu 1967, kvůli veřejné kritice práce Warrenovy komise při vyšetřování atentátu na prezidenta J. F. Kennedyho, se přidává ke svým přátelům Stephenu Stillsovi (ex Buffalo Springfield) a Grahamu Nashovi (někdejšímu členovi anglických The Hollies).

Crosby, Stills and Nash hráli nadčasovou hudbu

Zakládají trio Crosby, Stills and Nash. Hráli nadčasovou hudbu, založenou na doprovodu akustických kytar a  dokonalých Davidových a Grahamových vokálních harmoniích. Po právu se zařadili mezi rockové klasiky a legendy.

Crosbyho skladby Guinnevere či Wooden Ships na jejich debutové eponymní LP desce k této pověsti výrazně napomohly. Samozřejmě nesmíme zapomenout ani na další výborné album Déjà Vu (1970, Atlantic) vydané pod hlavičkou kvarteta Crosby, Stills, Nash & Young. Na něj David složil a nazpíval Almost Cut My HairDéjà Vu. Bylo to krátce poté, co byl zastřelen Robert Kennedy… celou noc jsem probděl, byl jsem strašně naštvaný a taky jsem cítil strach,“ svěřil se, „asi jako každý.“

S příchodem Neila Younga, a po nástupu rytmiky Greg Reeves (baskytara) a Dallase Taylora (bicí), se v novém písňovém repertoáru začali přiklánět ke kompaktnějšímu, elektrifikovanému rocku, se kterým zazářili v newyorském Bethelu na festivalu Woodstock Music & Art Festival.

Generace Američanů, která byla konfrontována s válkou ve Vietnamu, je považovala za pionýry, a ať už se jim to líbilo, nebo ne, a průkopníky čehosi, co tehdy bylo nazváno národem Woodstocku. Mnohé z toho dnes vypadá jako blbost.

Vymezili v podstatě novou cestu, kudy se v dalších letech ubíraly kroky umělců především z oblastí u tichomořského pobřeží USA, jako byli Jackson Browne, Linda Ronstadt nebo skupina Eagles.  U nás jejich hudební styl významně ovlivnil začátky tria Marsyas v sestavě Oskar Petr, Petr KalandraZuzana Michnová.

Kvalitní, byť relativně skromnou sólovou kariéru přerušovaly zdravotní problémy a pobyty ve vězení
David Crosby: If I Could Only Remember My Name (1971, Atlantic)
David Crosby: If I Could Only Remember My Name (1971, Atlantic)

Davidova sólová diskografie není příliš rozsáhlá. Většinu kariéry věnoval práci v rámci společných projektů s Crosby, Stills and Nash (občas rozšířenými o Younga nebo pracoval v duu s Grahamem Nashem.

Hudebně se realizoval hraním v lehce najazzlém triu CPR. V něm se David Crosby sešel se svým synem, klávesistou Jamesem Raymondem a kytaristou Jeffem Pevarem. James vyrůstal u adoptivních rodičů. Po jeho narození David souhlasil s adopcí.

David Crosby: Croz (2014, Blue Castle Records)
David Crosby: Croz (2014, Blue Castle Records)

Sólově debutoval nádherným, a prorocky nazvaným, albem If Only I Could Remember My Name (1971). Může být vnímáno jako vlivný předchůdce podivínsky ulítlého folku, jehož ozvěny je možné slyšet o desítky let později v hudbě umělců jako Devendra BanhartSufjan Steven.

V průběhu dalších čtyřiceti tří let k němu přidal pouze dva CD tituly. Nejdříve Oh Yes I Can (1989) a o pět let později s autorskou a producentskou výpomocí Phila Collinse přibylo Thousand Roads (1994) .

„měl jsem přes oči pásku a ztratil jsem deset let“

Téměř deset let totiž prohrával bitvy s heroinem a kokainem. Drogy a chlast ho stáhly z vrcholu rockové aristokracie západního pobřeží do soumraku mezi feťáky, dealery a zloděje. Málem zemřel poté, co se nadopoval špatným kokainem.

V březnu 1982 se probudil za volantem svého auta a zjistil, že havaroval a byl zatčen za držení drog a střelných zbraní. Teprve pobyt ve vězení v Texasu ho přiměl k tomu, aby se dal do pořádku. Ve vězení napsal skladbu Compass, první píseň, kterou se mu podařilo dokončit po tříleté tvůrčí pauze.

Promarnil jsem deset let se zavázanýma očima,“ přiznal později. Na vrcholu své závislosti utrácel za drogy tisíc dolarů denně. „Počítám, že jsem nejspíš prošustroval přinejmenším pár milionů dolarů, konzervativně vzato.“ Vydělané prachy z desek a turné s CSN&Y obratem vrazil do fetu.

V novém tisíciletí byl Croz evidentně při chuti

V roce 2014 se objevila zdařilá sólová studiová novinka Croz, vydaná u Crosbym a Nashem vlastněného labelu Blue Castle Records. O dva roky později se dává dohromady s Michaelem Leaguem známým ze skupiny Snarky Puppy. Společně napíší několik písní, které se objevily v říjnu 2016 na Davidově v pořadí pátém sólovém albu Lighthouse, jehož vydání se ujal label Groundup Music/Verve.

Byl evidentně při chuti. Během dvouletky 2017 – 2018 natočí dvě LP desky pro BMG. Nejdříve vychází Sky Trails (2017). Na její podporu dokonce vyráží na podzimní koncertní turné po Spojených státech amerických. Následující rok se znovu nastěhuje do nahrávacího studia, aby společně s Michaelem Leaguem kutili na sólovém disku Here If You Listen (2018).

Tři týdny před oslavou osmdesátin fanouškům nabídl další studiový počin For Free (2021). Croz byl tehdy skutečně ohromující. Na kontě měl pět alb od svých sedmdesátin. A nejen to, každé z nich je ukázkou toho nejlepšího… co kdy natočil. Nenapadá mě nikdo, kdo by kdy zažil tak pozoruhodnou hudební renesanci. Inspirující, inspirující…

Přes řadu povzbudivých zpráv David nebyl zdravotně právě fit. Prožil divoký rock’n’rollový život, plný drog a alkoholu. Ten si teď vybral svoji daň.

Lev umírá 18. ledna 2023.

Ukázky:

Turn! Turn! Turn! (Live 2014) – https://youtu.be/Ga5EB5uEQHc

Crosby & Nash with Grace Slick: Wooden Shipshttps://youtu.be/QySJPJ8Igmc

Laughing – https://youtu.be/Hug_ovoGFOU

Hero – https://youtu.be/lJfDfCISRPs

David Crosby – „What’s Broken“ (feat Mark Knopfler)
https://youtu.be/Jc165VGs1Bg

Be sociable and share

Autor

mingus

Nalezli jste v článku chybu? Nebo máte zajímavou informaci, která v článku chybí? Napište mi přes kontaktní formulář. Děkuji.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..