Chris Bangs & Mick Talbot: Back To Business (2022, Acid Jazz Records)

Naposledy aktualizováno: 23.6.2022

Chris Bangs & Mick Talbot: Back To Business (2022, Acid Jazz Records)
Chris Bangs & Mick Talbot: Back To Business (2022, Acid Jazz Records)

Baskytarista a bubeník Chris Bangs nahrával s klávesistou Mickem Talbotem již na přelomu tisíciletí pod hlavičkou Yada Yada. Pro americký trh se museli přejmenovat na Soundscape UK. Tentokrát vydali pod názvem Bangs & Talbot albovou kolekci svižných tanečních instrumentálek Back To Business.

Nová LP deska dua Bangs & Talbot po dvacetileté pauze

LP deskou Back To Business (2022, Acid Jazz Records) navázal acidjazzový pionýr, DJ, muzikant a producent Chris Bangs na více jak dvacet roků stará alba vydaná pod hlavičkou Yada Yada (Subculture (1996, 2 Kool), Piktures (1997, 2 Kool) a Fingalikkin‘ Good (1999, Mellow Yellow Recordings)) a Takin‘ Care Of Business (1999, Onion Records), na nichž přizval ke spolupráci klávesového šamana Micka Talbota, zakládajícího člena The Style Council..

Hodně našich dřívějších nahrávek bylo ovlivněno sedmdesátými lety, ale Chris se chtěl vrátit k věcem ze šesté dekády – dobrým groovům, na které se dá skvěle tančit,“ vysvětlil jejich společné záměry Talbot.

Nový písničkový materiál vznikal v době covidové uzávěry. Nahrávání zabralo několik měsíců a probíhalo na obou březích Atlantiku. Navzdory přísným opatřením se Chris s Mickem rozhodli natočit písničky tak, jako by na nich současně hrálo víc muzikantů.

Ve skutečnosti se při přípravě novinky sešli společně ve studiu jen dvakrát – zbytek instrumentálních partů pořídili na dálku a za přispění muzikantů, které znali z dřívějška – mj. přizvali kytaristu Juliana Burdocka, vibrafonistu Rogera Beaujolaise a saxofonistu Damiana Handa.

Podobný styl práce Mickovi v zásadě vyhovuje. Většinu svých hudebních nástrojů, jako staré Hammondy, clavinet a piana Wurlitzer a Fender Rhodes, má celoročně uskladněné ve studiu svého kamaráda Ernieho McKoneho v Muswell Hill. „Všechna moje prastará zařízení potřebují péči a pozornost – když je vezmu na cesty, aniž bych je pořádně vyladil a sešteloval, tak trochu zlobí,“ vysvětluje.

„Chris se pokouší zvukem namalovat obraz“
Dva skvělí muzikanti a "fuerzas de la naturaleza" Chris Bangs a Mick Talbot
Dva skvělí muzikanti a „fuerzas de la naturaleza“ Chris Bangs a Mick Talbot

Každá skladba na novince Back To Business čerpá z jiného žánrového tyglíku. Přes to je vždy zdobí parádní groove. Na svědomí to má Chris, který vedle baskytary hraje na bicí, kytaru a klávesy. Opakovaně tak potvrdil obrovské nadání přijít s rozmanitými, vždy přímočarými a nakažlivými rytmy.

Mick svého parťáka vychvaluje: „Chris se pokouší zvukem namalovat obraz – každá skladba je jakousi filmovou scénou. Vytváří atmosféru a vyvolává představy, ale přitom je tak poetický, že vám chce říct, co je to za scénu. Snaží o to, abyste si ji mohli poslechnout.“

Rozmanitý žánrový tyglík

Úvodní Sumthin‘ Else má atmosféru jazzového klubu. V crossoverovém dupáku Surf’n’Turf se muzikanti vydali kamsi na pláže na západním pobřeží USA, kde v „šedesátkách“ zněl Beach Beat – mix tamní hudby Latinos a jižanského soulu. Nařvaná trubka letitého Bangsova a Talbotova spolupracovníka Davea Prisemana s vysokooktanovými Hammondkami dělá z výbušné Kookie T ideální soundtrack pro horké letní dny.

Velkým, a více než příjemným, překvapením je cover soulové klasiky How Sweet It Is od Marvina Gaye. Díky vkladu kytaristy Simona „Le Fonq“ BartholomewaBrand New Heavies se z ní vyklubal pohodový shuffle – zatímco Stingray vzdává hold gospelu a evokuje atmosféru legendárního kalifornského klubu P.J’s.

It’s Alright zve díky kytarovému zvuku ve stylu Jackson 5 na výlet do Detroitu a jazzová Leela’s Dance má v sobě víc než jen nádech Take Five z dílny Davea Brubecka. Taneční Jerk Chicken stojí na groovu s memphiskými kytarami, Hammond Organ a Wurlitzerem 112, který proslavil Ray Charles v písni What I’d Say.

„buď si u toho pohazujete hlavou, nebo vás to roztančí“

Talbot si výsledek společného natáčení s Bangsem pochvaluje: „To je na spoustě věcí na tomhle albu ohromné – buď si u toho pohazujete hlavou, nebo vás to roztančí. Je na něm spousta různých groovů, ale většina z nich je docela bezprostřední.“

Album Back To Business je vzrušující, moderní fúze nadčasových žánrů. Obě acidjazzové legendy dokonale vydestilovaly všechny tyto zvuky. Vznikla špičkově znějící LP deska.

Již nyní Bangs a Talbot pracují na skladbách pro dalším album. Bude jmenovat Gumbo Ya-Ya podle klasického soulového jídla. Takže ta deska bude hodně pikantní a kořeněná. Bude tam pár coververzí, ale jinak samé jejich originály, tentokrát ale s velmi silnou atmosférou raných šedesátých let.

Ukázky:

Sumthin‘ Else!
https://youtu.be/HrzP2RXECOc
Surf’N’Turf
https://youtu.be/ec2qbXXbzXo
How Sweet It Is (To Be Loved By You)
https://youtu.be/xxnk8RsjOmU

Chris Bangs & Mick Talbot: Back To Business

Label: Acid Jazz – AJXLP640
Format: Vinyl, LP, Album
Country: Europe
Released: Jun 17, 2022
Genre: Jazz, Funk / Soul
Style: Soul-Jazz

Tracklist

A1 Sumthin‘ Else!
A2 Surf N‘ Turf
A3 How Sweet It Is (To Be Loved By You)
A4 Stingray (Live At PJ’s)
A5 Kookie T
A6 It’s Alright (Instrumental)

B1 Leela’s Dance
B2 Blue Jeans
B3 Goody Goody
B4 Pick N‘ Mick’s
B5 Jerk Chicken
B6 Blues Walk

Credits

Chris Bangs – bass guitar, drums, guitar, keyboards
Mick Talbot – keyboards

Simon Bartholomew – guitar (A3, B2)
Julian Burdock – guitar (A1, A4, A6, B1, B3, B5, B6)
Roger Beaujolaise – vibes (B1, B6)
Damian Hand – saxophone (B2)
Dave Priseman – trumpet (A2, A5, B3, B6)

Notes

All tracks produced by Chris Bangs & Mick Talbot for Thin Air Productions

Be sociable and share

Autor

mingus

Nalezli jste v článku chybu? Nebo máte zajímavou informaci, která v článku chybí? Napište mi přes kontaktní formulář. Děkuji.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..