Hello, I’m Johnny Cash, příběh rockabilly pionýra

Naposledy aktualizováno: 19.2.2018

Pokud se máme společně vydat po stopách rock’n’rollových pionýrů, dříve nebo později dorazíme k monumentu americké a světové populární  hudby 20. století, zpěvákovi, skladateli a kytaristovi Johnnymu Cashovi (26. 2. 1932 – 12. 9. 2003, narozen jako J. R. Cash).

Začátky v Sun Records

Arkansaský rodák Johnny Cash, bouřlivák s divokým životním stylem a nositel výrazně hlubokého hlasu, se po absolvování střední školy upíše coby radiový technik americkému letectvu. Slouží čtyři roky na základně v Německu. Během vojenské služby si napíše řadu vlastních písniček a po večerech je hrává v kantýně svým kamarádům.

Po návratu do USA se stěhuje do Memphisu v Tennessee. Prodává elektrické spotřebiče a chodí do školy pro rozhlasové hlasatele. Pokouší se uspět v konkurzu u dnes legendárního hudebního labelu Sun Records ve vlastnictví Sama Phillipse. Jeho spoluhráči jsou kontrabasista Marshall Grant a kytarista Luther Perkins, známí jako Tennessee Two.

Na repertoáru mají pouze gospelové písně. Phillips tehdy hledal někoho originálního. Měl představu countryového zpěváka, který by doplnil Elvise Presleyho a natočil by pro Sun Records další rockabilly písně.

Rockabilly stylově vychází ze spojení hillbilly (jiný název pro country music) a rock’n’rollu. Johnny Cash patří společně s Carlem Perkinsem, Jerrym Lee Lewisem, Royem OrbisonemCharliem Richem mezi vytipované kandidáty. Přes úvodní rozpaky Johnny Phillipse zaujal a podepíší spolu dlouhodobou nahrávací smlouvu.

Johnny Cash a jeho cesta za úspěchy
Johnny Cash With His Hot And Blue Guitar (1957, Sun Records)

Již v roce 1955 Cash vydává úspěšný singl s písněmi Hey Porter / Cry, Cry, Cry. Sedmipalcový debut se pohybuje v TOP 10 countryového žebříčku. Stejně, jako jejich následovníci Folsom Prison BluesSo Doggone Lonesome.

Johnny je také prvním zpěvákem, kterému Sun Records vydají dlouhohrající desku. Byla jí kolekce písní z roku 1957 pod názvem Johnny Cash With His Hot And Blue Guitar.

Později k ní přibude dalších šest LP desek. Je to svým způsobem rarita. Sun Records vydali za dobu existence pouze dvanáct dlouhohrajících titulů a z nich do dnešní doby zůstaly v nabídce pouze ty od Johnnyho Cashe.

Úspěšný zpěvák má otevřené dveře do louisianského města Shreveport a tamního show Louisiana Hayride. Odtud již vede cesta do prestižní countryové dvorany Grand Ole OpryNashvillu. Předchází tomu udělení první Zlaté desky za milion prodaných výlisků singlu I Walk The Line / Get Rhythm.

Johnny Cash je navíc autorem hybné rockové písničky Rock’n’Ruby. Tu ale nazpívá jiná Phillipsova akvizice Warren Smith. V roce 1958 Cash přichází s prvním popovým hitem Ballad Of A Teenage Queen, který je doprovázen podobným middle of the road cukrlátkem v podobě Big River.

Definitivně náleží mezi americké megastars hudebního byznysu

Se Sun Records se loučí písněmi Sugar Time / My Treasure. V roce 1960 podepíše smlouvu se CBS Records. U jednoho z největších amerických hudebních vydavatelství se uvede nahrávkami All Over Again / What Do I Care.

Počátek šedesátých let dvacátého století je ve znamení Cashovy narůstající popularity. Countryoví fandové ho zbožňují. Tomu odpovídá i jejich neutuchající zájem o jeho nahrávky a vystoupení. Johnny bez problémů vyprodává velké koncertní arény a jeho gramofonové desky dosahují vynikajících prodejních čísel.

Pracně vydobytou pozici si udržel i v dalších letech. A to navzdory vážným problémům se závislostí na alkoholu a drogách. „Občas jsou ve mně dva lidé. Johnny je ten hodný. Cash způsobuje všechny problémy. Vždycky se spolu porvou,“ říkával o sobě. Až do své smrti v roce 2003 zaslouženě patřil mezi světově uznávané hudební ikony.

Vystoupení ve Sportovní hale Parku kultury a oddechu Julia Fučíka
Johnny Cash v pražské Sportovní hale v roce 1978
Johnny Cash v pražské Sportovní hale v roce 1978

V Československu vystoupil Man In Black, jak zněla jeho přezdívka, v roce 1978. Nepřímo, a samozřejmě nechtíc, tak potvrdil zvláštní vztah vládnoucích bolševických kádrů ke country music.

Z nějakého pochybného důvodu jim tento hudební styl nevadil. Údajně měl někdo ze Štrougalova rodinného okolí prohlásit, že se mu Country & Western líbí.

Na rozdíl od rockových kapel nebyl na české c&w skupiny a interprety pořádán likvidační lov, byť se určitě nevyhnuli pečlivému dohledu Státní bezpečnosti.

Ukázky:

Hey Porter- https://youtu.be/bksZ4Qu18kc
So Doggone Lonesome – https://youtu.be/bDfPUu6pGZE
I Walk The Line – https://youtu.be/xObSJWIWui0
Get Rhythm – https://youtu.be/ODjCufSt6_I
Ballad Of A Teenage Queen – https://youtu.be/9hWW8Lr-Ajg
All Over Again – https://youtu.be/bw39luAf0e4

Be sociable and share

Autor

mingus

Nalezli jste v článku chybu? Nebo máte zajímavou informaci, která v článku chybí? Napište mi přes kontaktní formulář. Děkuji.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..