Etta James: At Last! (1960, Argo Records)

Naposledy aktualizováno: 5.10.2022

Etta James: At Last! (1960, Argo Records)
Etta James: At Last! (1960, Argo Records)

Album At Last! (1960, Argo Records) je naprosto neuvěřitelným počinem. Pro zpěvačku Ettu James bylo návratem na výsluní po pěti těžkých letech a přežívání v zapomnění, ve kterém se ocitla po úspěšných hitparádových singlech Dance With, Me Henry, Good Rocking DaddyCrazy Feeling z roku 1955.

jedna z nejikoničtějších bluesových zpěvaček její generace

Etta James, majitelka hedvábného a občas řádně ukřičeného vokálu, byla jednou z nejikoničtějších bluesových zpěvaček její generace. Svůj hudební směr našla na začátku šedesátých let, kdy se trvale prosadila jako soulová, popová a bluesová diva. V roce 1960 získala důvěru vedení labelu Chess Records, které ji nabídlo nahrávací smlouvu u jejich dceřinky Argo Records.

Již první singl All I Could Do Was Cry potvrdil, že zpěvaččiny ambice usednout na nejvyšší příčky hitparády byly oprávněné. Text popisoval emocionální zkázu ženy vyrovnávající se se ztrátou milence. Bolest, kterou Ettin hlas vyzařoval, začínala slzami naplněným prvním veršem: „Slyšela jsem zvonit kostelní zvony.“ Tahle sázka lidem z „Cadillac Records“ vyšla. Potvrdily to i následující sedmipalcové desky If I Can’t Have You (nazpívaná s Harveym Fuquou, bývalým členem vokálního souboru Moonglows) a Dearest Darling.

pestrý žánrový výběr hudby

Dalším logickým krokem bylo rozhodnutí o vydání LP desky. Debut z názvem At Last! zaujme pestrým žánrovým výběrem hudby a většině lidí z hudebního průmyslu z něj běhal mráz po zádech. Jeho úspěchu navíc výrazně napomohla rozmáchlá orchestrální instrumentace a dokonalá hudební aranžmá, jež si vzal na starost dirigent a aranžér Riley Hampton.

Etta se za doprovodu studiového orchestru s úžasnou lehkostí a suverenitou vokálně přelévá mezi klasickými bluesovými a jazzovými standardy, gospelovými riffy, rhythm’n’blues až po doo wop a zase zpátky, jako v titulní skladbě At Last!, která je dodnes vnímána jako její „nejcharakterističtější píseň,“ v důrazné I Just Want To Make Love To You z dílny Willieho Dixona, chladné a romantické A Sunday Kind Of Love či vášnivě oduševnělé Stormy Weather.

S úspěchem alba At Last! se Etta James stala odvážnější, vrátila se ke svým gospelovým kořenům a vše, co zpívala, bylo prodchnuto drsnými a syrovými emocemi. „Na tuhle příležitost jsem čekala dlouho,“ svěřila se Etta. „Mým velkým přáním je prosadit se jako popová zpěvačka, která lidi zaujme písničkami jako Stormy Weather a A Sunday Kind Of Love, stejně jako rockovými baladami. Jsem si jistá, že že jsem se vydala správným směrem.“

Měla pravdu, čekala ji vyprodaná představení v newyorském Appolu, chicagském Regalu či ve washingtonském Howardu. Vedle koncertních šňůr dostala opakovaně pozvánku do televizní show Dicka Clarka.

Ukázky:

Etta & Harvey: If I Can’t Have You
https://youtu.be/7BQ5AcYwuv8
All I Could Do Was Cry
https://youtu.be/8sMb7QP78Vw
At Last!
https://youtu.be/cZag0E32is0
A Sunday Kind Of Love
https://youtu.be/kl0DehwApzE

Etta James: At Last! (1960, Argo Records)

Label: Argo – LP 4003
Format: Vinyl, LP, Album, Mono
Country: US
Released: Nov 15, 1960
Genre: Funk / Soul, Blues
Style: Rhythm & Blues, Soul

Tracklist

A1 Anything To Say You’re Mine (2:35)
(Written-By – S. Thompson)
A2/ My Dearest Darling (3:01)
(Written-By – E. Bocage, P. Gayten)
A3/ Trust In Me (3:08)
(Written-By – Schwartz, Ager, Wever)
A4/ Sunday Kind Of Love (3:15)
(Written-By – Leonard, Belle, Prima, Rhodes)
A5/ Tough Mary (2:24)
(Written-By – C. Uto)

B1/ I Just Want To Make Love To You (3:03)
(Written-By – W. Dixon)
B2/ At Last (3:00)
(Written-By – Warren, Gordon)
B3/ All I Could Do Was Cry (2:57)
(Written-By – B. Davis)
B4/ Stormy Weather (3:07)
(Written-By – Arlen, Koehler)
B5/ Girl Of My Dreams (rendered as Boy Of My Dreams) (2:21)
(Written-By – Charles Clapp)

Be sociable and share

Autor

mingus

Nalezli jste v článku chybu? Nebo máte zajímavou informaci, která v článku chybí? Napište mi přes kontaktní formulář. Děkuji.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..