Tony Supreme, hudební fajnšmekr, rozhlasový moderátor, producent a vášnivý pěstitel pokojových květin

Naposledy aktualizováno: 26.12.2020

Tony Supreme Live Soul Surge
Tony Supreme Live Soul Surge

Na závěr roku 2020 jsem pro čtenáře připravil materiál o londýnských hudebních pořadech Soul SurgeRed Room na internetové rozhlasové stanici No Signal Radio. Připravuje je talentovaný disc-jockey s nezaměnitelným hlasem Tony Supreme, jehož jsem navíc požádal o odpovědi na několik otázek.

Virtuální setkání s #blackradio
Rozhlasový pořad Soul Surge
Rozhlasový pořad Soul Surge

Pro Středoevropana, s mládím prožitým v bolševickém lágru za železnou oponou, je těžké do nejmenších detailů pochopit sociální nestabilitu třídně rozvrstvené britské společnosti.

Zejména u obyvatel tmavé pleti se projevují stále pronikavěji dopady krize vyvolané Brexitem. Včetně skryté hrozby násilí páchaného na jejich komunitě. Nemluvě o zvýšené náchylnosti k onemocnění COVID-19. To vše v souvislosti s nedávnými skandály, jako byly deportace lidí z generace Windrush, a také se strukturálními neduhy, jako je policejní brutalita na obou stranách Atlantiku.

Roky 2020/2021 si budeme nejspíše pamatovat coby éru celosvětové pandemie čínského koronaviru SARS-CoV-2. Její dopady na člověčí společenství jsou však mnohem hlubší díky osamocení. O to důležitější je lidská potřeba vzájemné propojenosti a sebevyjádření. Od začátku zdravotní krize bylo jasné, že celá hudební branže bude muset najít alternativní zdroje zábavy pro komunity posluchačů, které se náhle ocitly doma.

Epidemiologická nařízení naštěstí přinesla i překvapení a nečekaná virtuální setkání. Mými nejpřínosnějšími letošními objevy jsou londýnská umělecká agentura Soul Surge a rozhlasová stanice No Signal Radio.

Vysílání černošského britského internetového rádia No Signal Radio – fanoušci jej někdy označují jako #BlackRadio, což připomíná název pátého alba amerického jazzového klavíristy Roberta Glaspera – bylo oficiálně zahájeno v březnu 2020. Tehdy obě vlády, česká i britská, oznámily celostátní uzávěru zemí, jako reakci na pandemii koronaviru. Vysílání #BlackRadio během globální karantény přilákalo 129 tisíc posluchačů ze 166 zemí.

Není divu. Pracovní týmy Soul Surge a No Signal Radio jsou složeny z několika kreativních a odvážných lidí, jež pojí přátelství. Všichni jsou z generace mladých černochů, pro něž zůstaly klíčové britské umělecké instituce do značné míry nedostupné. Když se jim náhodou podařilo získat práci v zavedených státních organizacích, setkali se obvykle jen s “byrokracií pro byrokracií”.

„chceme zachytit, co to právě teď znamená být černochem“

Od začátku jsou vedeni potřebou vzdát hold stylově rozmanité hudbě mladých britských muzikantů, jejichž rodiče nebo prarodiče přišli na britské ostrovy z Afriky či Karibiku. Ve více jak 40 pořadech a 115 hodinách živého vysílání týdně zní na No Signal Radio pestrá žánrová směs Grime, Dancehallu, R&B, Neo-Soulu a Reggae.

Chceme zachytit, co to právě teď znamená být černochem, především ve Velké Británii, ale také pro celou diasporu ve světě, “ říká producent Jason „Scully“ Kavuma, který se otrkával u jiné londýnské rozhlasové stanice Reprezent FM zaměřené na vysílání pro mladé.

To byly důvody, proč se tým okolo rádia rozhodl nasměrovat veškeré úsilí na všestrannou podporu talentovaných lidí na okraji společnosti – od moderátorů a disc-jockeyů, až po designéry, fotografy a stratégy pro budování obchodní značky. Dávají jim to nejdůležitější – šanci, jak získat cenné zkušenosti.

vyburcovat muzikantskou komunitu z okrajových částí Londýna

Hodně z toho vznikalo v našich domovech a ložnicích,“ zmínil se o počátcích vysílání Scully. „Stále vysíláme v improvizovaných podmínkách, takže se teď soustředíme na to, abychom vybudovali co nejlepší studio,“ doplnil ho Jojo Sonubi. Společně s bratrem Davidem rozhlasovou stanici No Signal založili.

Se svými spolupracovníky věří, že musí průběžně vytvářet dostatek podnětů, aby vyburcovali muzikantskou komunitu z okrajových částí Londýna. Zpřístupněním tvorby umělců z okruhu africké diaspory –  co nejširšímu spektru hudebních příznivců po celém světě – chtějí podpořit domácí talenty.

Pokud chtějí do našeho vysílání přijít velká jména, nemáme s tím problém,“ vysvětluje Scully. „Ale tohle není něco, co by bylo postaveno na velkých jménech nebo na využití vlivu jiných lidí k tomu, aby se nám dařilo i v budoucnu. Tohle je skutečná komunita a doufejme, že je to kvalita a integrita naší práce, co sem lidi přitahuje.“

Díky možnostem moderních technologií vysvětlují posluchačům aktuální společenské dění. Za jejich úsilím je neochvějná víra v propojování lidí různých ras a překonávání léty zažitých společenských a kulturních klišé.

Annonce na vysílání pořadu Soul Surge na londýnském rádiu No Signal
Annonce na vysílání pořadu Soul Surge na londýnském rádiu No Signal
Co vše ukrývá pověstný Tonyho soulový batoh? a co nám prozradil o svém přístupu k práci rozhlasového disc-jockeye?

Zajímavou roli v plánech obou institucí Soul SurgeNo Signal Radio má rozhlasový producent, moderátor a také editor Tony Supreme (twitter). Na britských ostrovech na sebe upozornil relací Porridge vysílanou každé ráno na celonárodním rozhlasovém okruhu National Prison Radio. Můžeme na něj navíc prozradit, že je velkým milovníkem rozmanitých druhů pokojových květin a tvůrcem vlogu o jejich pěstování.

V rámci produkčních týmů, organizovaných firmou Adidas, národní galerií pod hlavičkou Tate Britain či mezinárodní kulturní a vzdělávací institucí British Council, navštívil pracovně Jižní Afriku, Zimbabwe a Namibii.

První cenné zkušenosti s rozhlasovou prací získával již od začátku roku 2018 v týmu londýnské rozhlasové stanice Reprezent 107.3FM. Již tehdy usiloval o nalezení cest pro podporu nových, zajímavých hudebních nebo produkčních talentů, jako je saxofonista Braxton Cook, nadějná producentka a skladatelka Veda Black, nigerijský básník, performer a grafik Inua Ellams či promotérka Alexandra Ampofo.

Tony Supreme v rozhlasovém studiu při přípravě vysílání rozhlasového programu Soul Surge (zdroj twitter @SoulSurgeUK)
Tony Supreme v rozhlasovém studiu při přípravě vysílání rozhlasového programu Soul Surge (zdroj twitter @SoulSurgeUK)

Tonyho rozhlasové relace oceňuji coby antipod sterilního světa hnusné vlezlosti a podbízivosti, recyklovaných superstar a počítačově sestavovaných playlistů. Výběru písní do svých show se věnuje s náležitou pečlivostí.

Dopředu promýšlí, jak rozhlasové posluchače přimět ke zcela novátorskému vnímání hudby. Chtěl by vyvolat pozitivní pocity a chuť objevovat neznámé interprety. Je fascinující být u toho, když se v průběhu moderování vnitřně naladí do pohody a popisuje chvění, které u něj hudba vyvolává.

Občas si do vysílání přivede i zajímavé hosty. Mezi pozvanými již byli zpěváci a producenti Jarreau Vandal, R-Kay, rapperka Demae a DJ a tanečnice Glade Marie. Dalšími byly holandská zpěvačka Gaidaa nebo future soulová hvězda z jižního Londýna Ego Ella May.

Ze záplavy jmen, jejichž nahrávky uvízly v pověstném Tonyho „soulovém batohu“, do kterého ukládá hudební nosiče, zmiňme – bez nároku na pořadí – alespoň The Silhouttes, Jazmine Sullivan, Erykah Badu, The Tempations, Roberta Glaspera, Tonyho Allena, Anitu Baker, Zaru McFarlane, Ledisi, Quincyho Jonese, KOKOROKO, Nubyu Garciu, Yazmin Lacey, Loose End, Gregoryho Potera, Ari Lennox a desítky dalších.

Tony byl nedávno za svoji veřejnou práci oceněn cenou Audio Production Award 2020 v kategorii Best New Voice, kterou uděluje Sdružení britských rozhlasových producentů AudioUK.

Přes to, možná spíše pro to, zůstává skromným a klade si sám na sebe přísné požadavky. „Každopádně čtu knihu Ego Is The Enemy a ta mi připomíná, abych se soustředil, pracoval dál a moc se nestaral o to, že se na moje jméno upřela nějaká pozornost,“ nedávno okomentoval svoji dosavadní práci.

Od prosince 2020 moderuje středeční noční pořad Red Room na londýnské rozhlasové stanici No Signal Dj Tony Supreme
Od prosince 2020 moderuje středeční noční pořad Red Room na londýnské rozhlasové stanici No Signal Dj Tony Supreme

Položil jsem Tonymu několik otázek a zde jsou jeho odpovědi:

V čem vlastně spočívá síla Vašeho rozhlasového pořadu Soul Surge? V osobnosti disc-jockeye?

Především je to moje vášeň pro objevování nových žánrů hudby a porozumění různým prvkům, které učiní show zajímavou pro posluchače! Učím se, objevuji a zvu posluchače, aby se ke mně na té cestě objevování připojili! Snažím se být sám sebou a myslím, že to je to, co posluchače nejvíce přitahuje a jak se mohou se mnou ztotožnit.

Máte nějaká kritéria, jak vybírat obsah příštího vysílání? Zahrál byste něco, co se vám nelíbí, ale mohlo by to být zajímavé pro ostatní?

Většinou mám velmi konkrétní kritéria, podle kterých vybírám hudbu do své show, ale také vždy záleží na dalších faktorech. Velmi výjimečně hraji hudbu, kterou neprožívám a nejsem na ni napojen. Vždy, když jsem se tímto neřídil, pokaždé jsem toho litoval. Takže teď je to vše o tom pocitu napojení a o tom, co mi písnička dává a jak na mě působí spirituálně. Věřím tomu, že tato úroveň napojení překračuje preferenci v hudbě a kdokoli, kdo je ochoten cítit to napojení, se může přidat. Miluji basovou kytaru a saxofon, to jsou moje nejoblíbenější nástroje, takže pokud má písnička tyto prvky – baskytaru, saxofon – je velmi pravděpodobné, že se na ni napojím a oblíbím si ji.

Pracujete čistě instinktem? Hrajete výhradně věci, které se nikdy nedostanou do hitparády, nebo i něco z těch, které se tam zaručeně dostanou?

Hudbu miluji, takže si velmi užívám hrání takové muziky lidem, kteří ji nejspíše před tím neslyšeli a je pro ně nová. Na tom mě nejvíce těší pozorovat, jak pro sebe novou píseň objevují a propracovávají se k ní. Myslím, že velmi dobře dokážu odhadnout, co si mé publikum oblíbí. Přesto velmi výjimečně hraji jasné hity.

Sledujete i ostatní rozhlasové programy resp. disc-jockeye? Třeba ty, ve kterých má hitparádová produkce své těžiště?

Moc rád poslouchám show Glade Marie, Mervella, Intalekt’s „Reprelekt“ show, Lex Amor’s „Mellowdic“. Také ale poslouchám hodně mých vlastních pořadů ze záznamu, jenom pro to, protože miluji hudbu, kterou jsem v nich hrál!

Jak je těžké získat do vysílání zajímavého hosta? Je to pro Vás snazší vést dialog nebo jste raději ve studiu sám?

Pozvat si hosta do vysílání je velmi zajímavé. Někdy je to přes management hudebníka a to může být zdlouhavý a složitý proces. Mnoho mých hostů, se kterými jsem dělal rozhovor, vědí, že Soul Surge je hraje a podporuje již několik let, takže je snazší je pozvat. Během lockdownu, tady v Anglii, to bylo snadné, protože jsme se jen domluvili na telefonátu, který jsme nahráli, což je jednodušší, než se sejít naživo. Ale mám raději rozhovory z očí do očí, protože jde o reálné napojení se na hosta. Rád se s nimi bavím o tvůrčím procesu a skládání hudby, takže je fajn mít vše vyvážené, vědět že je v záloze možnost změny a udělat čas od času klasické interview.

Koho byste si chtěl někdy pozvat jako hosta do studia a vyzpovídat ho?

WOW, to je úplně skvělá otázka, protože těch, koho bych si chtěl pozvat, je tolik! Mám tolik idolů a těch, kteří mě inspirují. Je to tak široké spektrum, že je opravdu těžké na toto odpovědět, ale volil bych mezi Jill Scott a Anitou Baker – a to z mnoha různých důvodů!! Nemohu se rozhodnout!

Kterou verzi Soul Surge osobně upřednostňujete? Pro stanici No Signal nebo tu pro Reprezent Radio?

Každá z variant show je zcela rozdílná, Soul Surge na No Signal se zaměřuje na více soulové a R&B věci, naproti tomu Reprezent show oslavuje různé variace jazzu. Užívám si objevování obou světů.

Existuje dnes ještě skutečně progresivní hudba nebo jsme svědky jen opakování již dříve použitých nápadů a postupů?

Věřím, že na Soul Surge hrajeme originální hudbu a muzikanty.

Svěříte se mi s Vašimi nejoblíbenějšími hudebníky?

Můj seznam oblíbených umělců je dlouhý, jako třeba Ego Ella May, Cleo Sol, Yazmin Lacey, Yussef Dayes, Kwaku Asante a mnoho dalších.

Hrajete na nějaký hudební nástroj? Byl jste členem nějaké hudební skupiny?

Ne, na žádný nástroj nehraji, ale rád bych uměl třebas na baskytaru. Na tu bych se chtěl jednou naučit hrát!

Jak se momentálně daří Vašim pokojovým květinám?

HA! Moje květiny mají problémy přežít chlad a zimu, ale asi to souvisí i s tím, jaký jsem já, zimu prostě nesnáším!

Děkuji za odpovědi, Tony Supreme!

Kde je možné naladit vysílání Tonyho rozhlasových pořadů nebo pustit si jejich záznamy?
Rozhlasový pořad Soul Surge
Rozhlasový pořad Soul Surge

Hudební nadšenci se mohou připojit k stále narůstající komunitě Tonyho příznivců. Jeho pořady jsou dostupné přes webový prohlížeč na stránkách rozhlasové stanice No Signal Radio (web) – každou středu o půlnoci středoevropského času startuje dvouhodinová show #RedRoom, která má v posluchačích zažehnout smyslnost, intimitu a lásku.

Sobotní dopoledne mezi 11:00 a 14:00 našeho času je přiděleno pořadu #SoulSurge. Tony Supreme v něm šíří pozitivní náladu a posluchačům poskytuje tolik potřebný oddech v jinak bezútěšné době.

Jednou za měsíc má #SoulSurge vyhrazeny dvě nedělní odpolední hodiny (15:00 – 17:00 CET) ve vysílacím schématu londýnské stanice Reprezent 107.3FM. Její vysílání je možné naladit přes DAB nebo se k ní lze připojit na jejich webu. Výběrem a skladbou písní je více zaměřená na jazzovější repertoár. Tony Supreme nezapomíná zařadit i výtečné ukázky nigerijského Afro Jazzu – země, odkud pochází.

Upoutávka na vysílání verze pořadu Soul Surge připravené pro londýnskou rozhlasovou stanici Reprezent 107.3FM
Upoutávka na vysílání verze pořadu Soul Surge připravené pro londýnskou rozhlasovou stanici Reprezent 107.3FM

Pro uživatele streamingových služeb Spotify existují dva Tonyho veřejné playlisty Meditate with Soul (link) a Meditate with Soul Vol.2 (link). Poslední, a velice příjemnou, možností je platforma SoundCloud (web).

Asi se shodneme, že většina lidí nerada slyší svůj hlas v rádiu (včetně mě). Ve skutečnosti si rád poslechnu záznamy mých vlastních pořadů, kdykoliv si chci odpočinout a relaxovat,“ zmínil Tony Supreme na svém twitterovém účtu a doplnil. „Má to na mě nesmírně blahodárný vliv. Pocit že jsem mohl umělcům a posluchačům poskytnout prostor pro sdílení neskutečně konejšivé hudby, je pro moji duši něco báječného.“

Be sociable and share

Autor

mingus

Nalezli jste v článku chybu? Nebo máte zajímavou informaci, která v článku chybí? Napište mi přes kontaktní formulář. Děkuji.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..