Ritchie Valens, latinoamerický rocker

Naposledy aktualizováno: 28.10.2018

Slibný mladičký kytarista, talentovaný skladatel a pěvecký idol teenagerů Ritchie Valens (13. 5. 1941 – 3. 2. 1959, narozen jako Ricardo Esteban Valenzuela Reyes) je dnes vnímán coby první latinoamerická rocková hvězda.

V žilách mu kolovala krev hispánských zemědělců

Ritchie Valens byl světlonošem stylu Chicano Rock, jež reprezentují skupiny Los LobosLas Cafeteras, Cannibal & The Headhunters nebo Los Lonely Boys a řada více či méně slavných seskupení.

V Ritchieho žilách kolovala krev mexických předků, kteří se usadili ve čtvrti Pacoima na předměstí Los Angeles. Spolužáci ze střední školy Pacoima Jr. High School si na něj i po letech vzpomínají jako na kluka, který s sebou všude nosil kytaru a rád na ni přátelům a spolužákům zahrál.

V šestnácti sbírá první muzikantské zkušenosti na tanečních večerech a komunitních oslavách s místní partou The Silhouettes. O rok později podepisuje smlouvu s producentem Bobem Keanem, vlastníkem společnosti Del-Fi Records. Bob mj. ještě jako zaměstnanec labelu Keen Records pomohl nastartovat kariéru budoucí soulové hvězdě Samu Cookeovi.

V červenci 1958 jde Ritchie Valens poprvé do studia, aby nazpíval svoji vlastní píseň Come On, Let’s Go pro jeho debutový singl. Na B-stranu producent Keane vybere píseň Framed od hitmakerů Leiber & Stoller.

Ve studiové skupině hraje legendární baskytaristka Carol Kaye, kytarista René Hall a bubeník Earl Palmer. Singl  má solidní ohlas a umístí se na žebříčku Billboardu na čtyřicátém druhém místě.

úspěšná verze tradicionálu la bamba

Vinyl s dvojitou A-stranou, na němž vyšly Ritchiem upravený hispánský tradicionál La Bamba (22. místo) a další Valensova skladba Donna (2. místo), je oceněn Zlatou deskou za milion prodaných nosičů. Úspěch byl pádným důvodem, aby Ritchie přerušil studium a rozhodl se pro pěveckou dráhu.

Ještě před odjezdem na turné Winter Dance Party si zahraje menší roli ve filmu Go, Johnny Go režiséra Hala Roache Jr. Objeví se v něm po boku Chucka Berryho a zazpívá píseň Ooh My Head.

Ritchie Valens (1959, Del-Fi)

V rámci společné „Zimní taneční zábavy“ s Dion and The Belmonts, Frankiem Sardo, The CricketsJ.P. „The Big Bopper“ RichardsonemBuddym Hollym vystoupí  ve státě Iowa ve městě Clear Lake v místním zcela vyprodaném Surf Ballroom.

Letecká havárie u Clear Lake

Po koncertě odlétá s Hollym a Bopperem pronajatým letadlem na další štaci v Severní Dakotě. Zbytek party se má za nimi přesunout nevytápěným autobusem. Soukromé letadlo havaruje několik minut po startu a všichni na jeho palubě zahynou.

Ačkoliv Ritchie Valens vydal za svého života jen několik nahrávek je zřejmé, že byl velice talentovaným skladatelem a zpěvákem. Na otázku, zda by se hudebně dále rozvíjel a byl stejně úspěšným i v dalších letech, se velice těžko hledá odpověď…

Krátce po Valensově úmrtí vychází dvě dlouhohrající desky rekapitulující studiový materiál, který Ritchie nazpíval na závěr pro něj tak úspěšného roku 1958 – měsíc po leteckém neštěstí jde do prodeje LP deska Ritchie Valens (1959, Del-Fi) a v prosinci další s názvem Ritchie (1959, Del-Fi).

V roce 1972 nazpívá Don McLean slavnou píseň American Pie, jako vzpomínku na „den, kdy zemřela hudba“ a tři talentované představitele generace pionýrů starého dobrého rock’n’rollu.

Ukázky:

Come On, Let’s Go – https://youtu.be/ss6eDz_NG3w
Framed – https://youtu.be/pDm5bOUh9qM
Donna – https://youtu.be/HMcHbh6HBDk
La Bamba – https://youtu.be/Jp6j5HJ-Cok
Ooh My Head – https://youtu.be/Bm4nO-2F488

Be sociable and share

Autor

mingus

Nalezli jste v článku chybu? Nebo máte zajímavou informaci, která v článku chybí? Napište mi přes kontaktní formulář. Děkuji.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..