Ministr kultury Lubomír Zaorálek na demonstraci #zazivouhudbu nevyužil situace. Mluvil opravdu k nám, nebo ke svým voličům?

Naposledy aktualizováno: 4.8.2020

Krásné úterý všem podporovatelům iniciativy #zazivouhudbu! Dnes je to týden od demonstrace Za živou hudbu! aneb Nechte živou hudbu hrát! na Staroměstském náměstí, a tak si dovolujeme zveřejnit krátké shrnutí a vyjádření koordinátorky iniciativy #zazivouhudbu Jany Heřmánkové.

Během pár dní byl zmobilizován hudební sektor z celé České republiky. Do Prahy dorazili zástupci technických firem, zvukaři, osvětlovači, hudebníci, produkční klubů, promotéři nebo security z Ostravy, Brna, Plzně, Hradce Králové, Krnova a dalších měst. Sešlo se přes 1.000 lidí. Rozestupy vytvářely téměř dvě stovky “casů” (přepravních technických beden), které přivezly 3 kamiony. Online stream demonstrace sledovalo na facebooku iniciativy #zazivouhudbu přes 32.000 lidí. Vláda omezila svobodu podnikání 130.000 lidí z oblasti hudby – od technických profesí přes promotéry až k umělcům a aktivity hudebního sektoru doteď běží jen na 17 %.

Demonstraci veřejně podpořili hudebníci a řečníci z oblasti celého hudebního sektoru – Robert Schaffer (Bestsport, O2 arena), Robert Porkert (Live Nation), Hana Petřinová (Agentura Petřinová), Jana Heřmánková (T Servis), Martin Duda (High Lite Touring), Jan Lippert (ZL Production), Viktor Souček (České hrady), Janis Sidovský, Pavel Šporcl a další. Na pódiu se jich během dvou hodin vystřídalo více než 40. Pozvání přijal také ministr kultury Lubomír Zaorálek.

„Mrzí mě, že pan ministr kultury Lubomír Zaorálek nevyužil situace – na pódiu byl uveden jako ten ministr, který je na naší straně. Nechtěli jsme slyšet to, co si přečteme každý den v novinách. Mluvil opravdu k nám? Nebo ke svým voličům, které mezi námi nehledá? Chtěli jsme slyšet, že je opravdu na naší straně, že udělá vše pro to, aby na Ministerstvu průmyslu a obchodu inicioval změny dle našich připomínek v dotačním programu COVID-KULTURA,“ říká koordinátorka iniciativy #zazivouhudbu Jana Heřmánková.

21. června pan ministr Zaorálek na debatě v Cross clubu veřejně slíbil, že do dvou týdnů bude připraven nový dotační program pro OSVČ, DPP a DPČ v pokračování tzv. pětadvacítky. Tím, že je to už 6 týdnů a taky tím, že teď vláda odchází na prázdniny a další zasedání by měla mít až 17. srpna, pravděpodobně tato pomoc nepřijde ani do dvou měsíců od ministerského slibu.

„Stále je třeba si uvědomit, že jsou to lidé s velkou odborností, kteří sice chodí na brigády, ale jak zaměstnat 130.000 lidí, když jen podle seznamu největších zaměstnavatelů z roku 2018 Škoda auto zaměstnává 34.000, ČEZ 32.000, Česká pošta 29.000, Albert ČR 11.000. To jen pro úvahu pro ty, kteří stále volají ať jdou pracovat jinam. Už v této době mnozí z nich opravdu změnili profesi, ale tohle přece nemůžeme dopustit. A pokud budou stále omezováni na svobodě ve svém podnikání, musí se jim pomoci!“ vysvětluje Jana Heřmánková.

Pan ministr Zaorálek tohle vše slíbil znovu v zákulisí Demonstrace Za živou hudbu! aneb Nechte živou hudbu hrát!, jednání tak zahájíme co nejdříve. Veřejnost budeme informovat. „Pokud uvidíme, že se jednání neubírají rychlým a správným směrem, setkání – demonstraci v září zopakujeme. Jen náš hlas bude muset být hlasitější,“ dodává Jana Heřmánková.

Foto: Čestmír Jíra

Česká obec hudební
Salvátorská 8, Prague
Czech Republic

Be sociable and share

Autor

mingus

Nalezli jste v článku chybu? Nebo máte zajímavou informaci, která v článku chybí? Napište mi přes kontaktní formulář. Děkuji.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..