Doris Troy, legendární sboristka Mama Soul

Naposledy aktualizováno: 8.6.2017

Po přečtení jména Doris Troy (6. 1. 1937 – 16. 2. 2004, narozena jako Doris Elaine Higginsen) jistě zpozorní všichni rockoví fanoušci. Pro jistotu se ještě dojdou podívat na obaly svých vinylů nebo bookletů CD disků.

Doprovodná vokalistka Helena Trojská

Ano, je to tak – Doris Troy je jednou ze sboristek, které zpívaly na pinkfloydovském opus magnum The Dark Side of The Moon. Mix rockového kvarteta, saxofonu a vypjatých, soulových doprovodných vokálů, byl základem úspěchu slavného alba.

Umělecké jméno si Doris Higginson zvolila podle Heleny Trojské. Do svých dvaatřiceti si budovala pěveckou kariéru v rodných Spojených státech. Začínala v jazzové kapele Halo’s, pokračovala jako polovina pěveckého dua Jay and Dee. Tehdy si začala psát vlastní písničky.

První pokusy podepisovala matčiným dívčím jménem Payne. Píseň Just One Look pronikla v roce 1963 až do Top10 americké hitparády. Britští The Hollies ji převzali a jejich verze byla číslem dva na britském žebříčku.

Později ji nazpívala Linda Ronstadt nebo Bryan Ferry. Píseň se v roce 1966 objevila v tehdejším Československu. Možná si ji budete pamatovat v podání dívčího kvarteta Krystalky jako Tenhle kluk.

V té době se již Doris začala plně věnovat dráze sboristky. A byla v ní vážně dobrá. Mnoho jejích uměleckých přátel ji přezdívalo Mama Soul. Zpívala s Dionne Warwick, její jmenovkyní Dee Dee, Solomonem Burkem nebo s vokální skupinou The Drifters. Její nahrávky se objevily v katalogu značek Everest, Capitol nebo Calla.

eponymní debut u beatlesovských apple records
Doris Troy (1970, Apple Records)
Doris Troy (1970, Apple Records)

V roce 1969 se Doris přesouvá do Anglie, kde na ní u Apple Records čekala smlouva na vydání sólového alba. Eponymní LP desku pomáhají nahrát Eric ClaptonGeorge Harrison.

Na britských ostrovech potvrzuje roli skvělé vokalistky. Zpívá na deskách Rolling Stones, Humble Pie, Kevina Ayerse nebo Nicka Drakea. V Evropě ji u Polydoru vyšlo album Rainbow Testament (1972) a u People Records od dva roky později Stretchin‘ Out. Od poloviny osmdesátých let 20. století se vrací do USA. Vystupuje šest sezón na Broadwayi v autobiografickém muzikálu Mama, I Want to Sing.

Doris Troy umírá ve spánku v šedesáti sedmi letech v Las Vegas.

Ukázky:

Just One Look – https://youtu.be/cXhJ1RMcuRc

I’ll Do Anything (He Want’s Me To Do) – https://youtu.be/wabCIMwU0-Q

You Tore Me Up Inside – https://youtu.be/imskpbqO-Ak

Be sociable and share

Autor

mingus

Nalezli jste v článku chybu? Nebo máte zajímavou informaci, která v článku chybí? Napište mi přes kontaktní formulář. Děkuji.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..