Jimmy Dorsey, swingař a kapelník celým srdcem

Naposledy aktualizováno: 20.6.2017

Od sedmi let hrál Jimmy Dorsey (29. 2. 1904 – 12. 7. 1957, narozen jako James Francis Dorsey) v orchestru svého otce na kornet. Později přešel na altsaxofon, klarinet a trubku. Jeho mladší bratr Tommy Dorsey začne hrát na trombon.

Dorseyovic rozjetá swingová mašina

V šestnácti letech Jimmy Dorsey s bratrem zakládají Dorseys’ Novelty Six, známé též jako Dorseys’ Wild Canaries. Dalších pět let se protloukají, jak to jen jde. Až v roce 1925 nastoupí do orchestru Jean Goldketteho a o rok později hrají v kapele Paula Whitemana.

V roce 1927 se bratři osamostatní, podepíší smlouvu u Okeh Records a založí svůj vlastní big band Dorsey Brothers Orchestra, v sestavě se zpěvákem Bingem Crosbym, trombonistou Glennem Millerem a bubeníkem Rayem McKinleym. Kapela je velice úspěšná, koncertní kalendář mají zaplněný, ale mezi bratry propuká dlouholetá válka o to, kam dále hudebně nasměrovat rozjetou swingovou mašinu.

Krize vyvrcholí v roce 1935 Tommyho odchodem. Jimmy orchestr přejmenuje na Jimmy Dorsey and His Orchestra, podepíše nahrávací smlouvu s Decca Records a kapelu přestěhuje do Los Angeles, kde sklízí řadu úspěchů.

Po skončení Druhé světové války se zdá, že bratři definitivně zakopali válečnou sekeru. Jimmy se v roce 1947 upíše MGM Records a s bratrem hrají sami sebe v úspěšném životopisném filmu The Fabulous Dorseys. O šest let později Jimmy nastoupí k Tommymu do orchestru a on jej přejmenuje na The Fabulous Dorseys.

Tommy Dorsey umírá náhle v roce 1956. Jimmy jej přežije jen o několik měsíců. Zesnul v červenci 1957 na rakovinu.

Ukázky:

Coquette – https://youtu.be/iGwBCzuBQfE
Let’s Do It (Let’s Fall in Love) – https://youtu.be/CCJu4LtybE8
You Let Me Down – https://youtu.be/NVBiBYd6uyk
So Rare – https://youtu.be/5omKlb12cnc

Be sociable and share

Autor

mingus

Nalezli jste v článku chybu? Nebo máte zajímavou informaci, která v článku chybí? Napište mi přes kontaktní formulář. Děkuji.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..