Merl Saunders, psychedelicrockový mistr hry na Hammond B3 Organ

Naposledy aktualizováno: 20.6.2017

Merl Saunders (14. 2. 1934 – 24. 10. 2008) byl výborný hráč na Hammond Organ B3. Profesionálně na něj hrál již ve třinácti letech. Muzikantsky ho inspiroval varhaník Jimmy Smith.

Nabídky na spolupráci se jen hrnuly

Merl Saunders začínal na začátku šesté dekády minulého století nejdříve u vibrafonisty Lionela Hamptona a později nastoupil ke zpěvákovi Billymu Williamsovi. Pozvánky ke spolupráci přichází i od Milese Davise, B.B. Kinga, Bonnie RaittPaula Butterfielda.

Raději si založil vlastní jazzové trio s Eddie MooremJimmy Danielsem. Na konci šedesátých let pracuje v New Yorku na Broadwayi, kde působí jako kapelník. Zde se také setkává s talentovaným bubeníkem Billym Cobhamem a pomůže mu získat jedno z prvních profesionálních angažmá.

Přesun na acid rockovou kalifornskou scénu

Na začátku sedmdesátých let se stěhuje zpět do Kalifornie a spolupracuje s kytaristou Mikem Bloomfieldem, který ho seznámí s frontmanem Grateful Dead, kytaristou Jerrym Garciou. Saunders se podílí na výborném koncertním albu Grateful Dead z roku 1971.

V letech 1972 až 1973 spolupráce Saunders-Garcia pokračuje na dvou studiových albech a jednom koncertním záznamu. Členy jejich skupiny jsou kytarista Tom Fogerty, bubeník Bill Vitt a baskytarista John Kahn. Billyho Vita později nahradí Ron Tutt.

V následujících desetiletích Merl Saunders nahrává a koncertuje s nejrůznějšími sestavami. V roce 1984 se přidává ke kapele The Dinosaurs, která je jakýmsi all-star výběrem bývalých hvězd sanfranciské acidrockové scény.

Merl Saunders: Blues From The Rainforest: A Musical Suite (1990, Sumertone)
Merl Saunders: Blues From The Rainforest: A Musical Suite (1990, Sumertone)

Na začátku devadesátých let si založí vlastní label Sumertone Records, na kterém postupně znovu vychází většina jeho dřívějšího sólového materiálu.

Mezi nejúspěšnější nahrávky patří další společné album s Jerrym Garciou Blues From the Rainforest: A Musical Suite (1990), které pronikne až do TOP 5 žebříčku časopisu Billboard.

Merl je muzikantsky aktivní až do 2002, kdy musí čelit záchvatu mrtvice. Dalších šest let žije v péči rodiny a svého syna, baskytaristy Tonyho.

Umírá v říjnu 2008.

Ukázky:

Merl Saunders/Jerry Garcia – Mystery Train
https://youtu.be/tGroeYzeWyk
Merl Sanuders and his Funky Friends
http://youtu.be/slBSSOBJmbQ
Merl Saunders with Deep Banana Blackout
http://youtu.be/-Is1j_8uGxw

Be sociable and share

Autor

mingus

Nalezli jste v článku chybu? Nebo máte zajímavou informaci, která v článku chybí? Napište mi přes kontaktní formulář. Děkuji.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..