The Impalas, brooklynský doo wop kvartet jednoho hitu

Naposledy aktualizováno: 14.5.2017

The Impalas: Sorry (I Ran All The Way Home) - (1959, Cub)
The Impalas: Sorry (I Ran All The Way Home) – (1959, Cub)

K období počátků rock’n’rollu neodmyslitelně patří dobové americké automobily. Mezi naprostou klasiku druhé poloviny padesátých let minulého století patří model Impala z automobilky Chevrolet. Podle rodinného Chevyho jednoho z členů se pojmenoval i doo wop kvartet The Impalas z newyorského Brooklynu (neplést se soulovou skupinou stejného jména z Chicaga).

Miliónové prodeje

Chevrolet Impala r roku 1958

The Impalas založili Dick Wagner, Tony Carlucci, Lenny RendaJoe „Speedo“ Frazier. Jméno si udělali v roce 1958 se svým hitem Sorry (I Ran All The Way Home). Skladbu s milionovými prodeji napsalo skladatelské duo Artie ZwirnAristides „Gino“ Giosasi.

Singl, na jehož B straně byla píseň Fool, Fool, Fool, se umístil na druhém místě amerického popového žebříčku. Zabodoval i na jeho rhythm’n’bluesové obdobě (14. místo) a vešel se do TOP 30 v Anglii.

V té době již The Impalas nahrávali pro label Cub Records spadající pod křídla MGM, který je koupil od malého lokálního vydavatelství Hamilton, kde skupině vyšel singl s písněmi I Was A FoolFirst Date. Za celou transakcí stál vlivný rozhlasový disc jockey Alan Freed.

Aby si Freed, jenž dal rock’n’rollu název a seznámil s ním rozhlasové posluchače přišel na své, požadoval za zprostředkování smlouvy s velkým hráčem na hudebním trhu připsání spoluautorství písně, která je proslavila.

Pokračovatelé Speedo And The Impalas

Další nahrávky, jako Oh What A Fool, Peggy Darling nebo All Alone When My Heart Does All The Talking (ta vyšla pod novým jménem souboru Speedo And The Impalas), již nezaznamenaly výraznější komerční úspěch. Na vině byla i minimální snaha značky Cub Records o promo kampaň. Management se spoléhal, že se deska s Oh What A Fool bude prodávat díky úspěchu svého předchůdce.

Nakonec se prodalo pouhých sto tisíc výlisků a o další již nebyl zájem. Hudební kariéru vokálního kvartetu zrekapitulovala dlouhohrající deska The Impalas: Sorry (I Ran All The Way Home) (1959, Cub Records) ze srpna 1959.

V roce 1961 vychází singl There Is Nothin‘ Like A Dame20th Century Fox Records, ale ani ten se neprosadil. Kvarteto se poté rozchází. V polovině šedesátých let vychází obskurní singl I Can’t See Me Without You na značce Red Boy Records.

V osmdesátých letech se jméno The Impalas vrací na hudební scénu, alespoň jako koncertní skupina, díky sólovému zpěvákovi Joe Frezierovi, který byl od roku 1973 členem Love’s Own. Definitivní impalí labutí písní je a capella nazpívaný singl My Hero vydaný na značce UGHA v roce 1982.

Ukázky:

I Was A Fool – https://youtu.be/O98OROl8hy0
Sorry (I Ran All The Way Home) – https://youtu.be/TY0ze7Ky5_k
I Can’t See Me Without You – https://youtu.be/Lcv9X3BfIjM
Woodchuck Song – https://youtu.be/a0C270Co9g4
My Hero – https://youtu.be/Fh32oI7VJBo

Be sociable and share

Autor

mingus

Nalezli jste v článku chybu? Nebo máte zajímavou informaci, která v článku chybí? Napište mi přes kontaktní formulář. Děkuji.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..