Zdeněk Bína: Bird (2014, Zebra And Cloud)

Naposledy aktualizováno: 20.6.2017

Zdeněk Bína: Bird (2014, Zebra and Cloud)
Zdeněk Bína: Bird (2014, Zebra and Cloud)

Když na konci roku 2009 ukončila činnost pardubická skupina -123 min. mnoho jejích fanoušků si jistě položilo otázku: „Jaká bude další hudební cesta zpěváka a kytaristy Zdeňka Bíny?

Pět let čekání

S koncem spolupráce s baskytaristou Fredrikem Janackem začal Zdeněk Bína začal jezdit s programem, ve kterém se sám doprovázel na akustickou kytaru a postupně budoval nový repertoár.

Nikdo ale neočekával, že se přestávka mezi posledním albem -123 min. Dream (2009, Indies Scope) a první Bínovou sólovou nahrávkou Bird (2014, Zebra & Cloud) protáhne na pět let. Nahrávání a vznik nového CD doprovázelo několik pokusů o zajištění jeho finančního pokrytí. Přes všechny nesnáze se nakonec Zdeňkovi Bínovi podařilo nahrávky vydat.

Jak tedy Bird zpívá?
Zdeněk Bína
Zdeněk Bína

Nedávno jsme si na našem blogu představili vynikajícího acidjazzového kytaristu Shuggie Otise. Zdeněk Bína a Shuggie Otis učinili v určité fázi svého muzikantského života stejné rozhodnutí. Připravili sólové album a sami si na něm nahráli všechny nástrojové party.

Otisovi bylo v době nahrávání alba Inspiration Information necelých dvacet let. Dva roky trvající nahrávání jej psychicky zdeptalo. Zdeněk Bína natáčel své DIY (udělej sám) album na prahu čtyřicítky.

Evidentně byl v dobrém rozpoložení – oženil se a narodila se mu dcera. V textech se dopracoval k určitému smíření a zároveň poznání života s jeho radostmi a starostmi. Dvě skladby na albu, OceanHome, přímo věnuje dceři Jasmínce a manželce Kristýně.

Pilotní skladbou a na Youtube dostupným videem je skladba Downtownhttps://www.youtube.com/watch?v=j88QZNpZwnQ

potřebuji hledat jiné rozměry v hudební fantazii

O vzniku nahrávek Zdeněk říká: „Cítil jsem, že potřebuji hledat jiné rozměry v hudební fantazii. Vidím, do jaké hloubky dokážou posluchači vnímat hudbu a to mě inspirovalo k návratu v podobě, ve které se budu moci s nimi přirozeně podělit o hudbu, kterou právě teď cítím.“

Hudebně je album Bird přehlídkou Bínova mistrovství ve hře na akustickou kytaru. Zdeněk na novém materiálu stále vychází z jazzu, soulu a world music. Pestrou stylovou směs místy okoření názvuky latiny. Potvrzuje, že je na akustice stejně zdatný a invenční kytarista, jako když hrál na elektrifikovaném nástroji.

Osamocené nahrávání má však svoje úskalí. Projevilo se negativně tím, že z Bínovy hudby zmizela improvizovaná místa. Improvizace je výsledkem společného hraní a ovlivňování se s dalšími muzikanty. Zdeněk Bína se evidentně soustředil na pečlivé frázování. Dal tím vyznít textům, plných vnitřních prožitků a pocitů.

Natočení všech nástrojových partů vlastními silami a hra na akustické kytary potvrdilo Bínův hudební vývoj v posledních pěti letech. V kapele s Fredrikem Janackem si v průběhu třinácti let společného hraní vyzkoušel řadu možností – hru v triu, později klasické rockové trio koncertně rozšířili o plátkaře, perkusisty a klávesistu. V závěru existence vystoupili i s Pražskou komorní filharmonií. Sólová nahrávka byla tedy dalším, a naprosto logickým, krokem v jeho muzikantském směrování.

Pečlivě připravený sólový debut

Vydání a distribuce alba je zajišťována labelem Zebra & Cloud. Webové stránky nakladatelství, model prodeje nahrávek ve formátu CD nebo formou digitálního downloadu a především obal CD, jehož grafický návrh připravila Klára Čáková s využitím Bínových fotografií, jsou pomyslnou třešničkou na dortu.

Vše působí velice mile, svěže, bezprostředně a korunuje tak celkový dobrý dojem z pečlivě připraveného sólového debutu.

V současné době Zdeněk Bína koncertuje s programem Bird Project Live. Doprovází ho baskytarista Jan UrbanecAdam Koller na cajón. Uvidíme, zda se v budoucnu tato sestava dostane do studia a natočí nový materiál.

Zdeněk Bína: Bird (ZAC 001-14)
Label: Zebra & Cloud – web
Rok vydání: 2014

  1. Downtown
  2. Imagination
  3. El Sueno
  4. If…
  5. Ocean
  6. Home
  7. Rainbow
  8. All You
  9. Call Him Back
  10. If You Run

Music, lyrics, instruments and vocals: Zdeněk Bína
Mixing a mastering: Matouš Godík

Be sociable and share

Autor

mingus

Nalezli jste v článku chybu? Nebo máte zajímavou informaci, která v článku chybí? Napište mi přes kontaktní formulář. Děkuji.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..